Ryz z rodzynkami.
ugotowalam 2 udka i 2 piersi w rosole, z dwoma marchewkami, kawalkiem pora, cebula ,kawalkiem selera ,so la, pieprzem, listkiem i zielem ang...na patelni roztopilam 1\\4 kostki dobrego masla wsypalam 3 lyzki maki, wymieszalam szybko, dodalam zimnego rosolu ok 1\\ 4 l zagotowalam mieszajac rozga .dodalam 3 lyzki soku z cytryny, 2 surowe zoltka ,szczypta cukru, z sola ostroznie bo rosol slony,,,wogole posmakowac i doprawic do wlasnego smaku, za duzo nie kombinujac, ma smakowac klasycznie:-) zadnych weget ani delikatow:-) wlozyc miesko do sosu podgrzac, i podawac z ryzem lub z ryzem z rodzynkami.
dodane na fotoforum:
sabrin 2015-01-18
Rodzynki bardzo dobrze się komponują z ryżem w każdym zestawieniu... Smacznego!!!!
I dobrej niedzieli;)
krysiaa 2015-01-18
Ryż z rodzynkami jeszcze nie jadłam ..ale wygląda apetycznie...miłego niedzielnego popołudnia Dorotko ..Pozdrawiam..:)
izolek 2015-01-18
Apetyczne i piękne!
Kiedyś robiłam ryż z agrestem ze słoika, który robiła babcia ale nie pamiętam jak to było.
ewci1 2015-01-18
Pamietam ten smak z dziecinstwa ,wlasnie sosik delikatnie slodkawy i rodzynki..dziekuje za przypomnienie:)
Super Twoje danie:)
izolek 2015-01-18
Pokręciłam; agrest dodawany był do potrawki a nie do ryżu!!!
Pewnie zamiast cytryny bo babcia w latach 50-ych pewnie cytryny nie miała.
Pamiętam, że agrest przed włożeniem do słoiczka należało nakłuć, żeby nie pękał i był ładny w potrawce.
Było to obowiązkowe danie na każdym weselu i różnych przyjęciach.
Do kurczaka w potrawce był ryż z rodzynkami.
Później danie to było ozdabiane połówkami wydrążonej cytryny do której wlewano spirytus i podpalano i tak to paradne danie podawane było na stoły przy przyciemnionych światłach.