[30567295]

pogoda jak w kalejdoskopie --- tylko jeszcze sniegu brak --- pozdrawiam ---

od lilao8
zupa z serków topionych z kulkami mięsnymi

3litry wody,3 marchewki-zetrzeć,1 por -posiekać,udusić z masłem,1/2kg pieczarek-pokroić,udusić z masłem,2 zupy pieczarkowe w proszku,3 kostki rosołowe lub bulion grzybowy,2serki topione pieczarkowe,2 serki topione kremowe
kulki mięsne:1/2kg fileta drobiowego-zemleć ,1 jajko,garść bułki tartej,troszkę soli i pieprzu
z mięsa zmielonego i wymieszanego z jajkiem i bułką oraz przyprawami zrobić małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i wrzucać do wywaru,na koniec serki topione wcześniej rozprowadzone gorącym wywarem(ja serki wkładam do pojemnika,który mam w wyposażeniu miksera,wlewam trochę gorącego wywaru i mikserem-nożykiem do miksowania ,miksuje serki i wlewam do zupy),wymieszać,zagotować 1 min.
SMACZNEGO!
jest to duża porcja 8-10 osób
====================
https://www.youtube.com/watch?v=qJ_MGWio-vc&list=RDqJ_MGWio-vc#t=15

https://www.youtube.com/watch?v=nbkhN7iKjcU

https://www.garnek.pl/stasia8/29001080/strucla-z-makiem

Strucla z makiem (od Stasia8)

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

olalli

olalli 2015-12-08

Pogoda jak jesień ale wole taką niż zimę :-)
Pozdrawiam...

ewaeu

ewaeu 2015-12-17

jesień i takie ma oblicze...:):)

(komentarze wyłączone)