Poświątecznych improwizacji ciąg dalszy – czyli zagospodarowywanie tego co zostało .
Ślimaczek stoi jako symbol dań przy których nie trzeba sie spieszyć - takich dla ,, leniwca "
Czas : 20 minut
Składniki :
2 porcje białej kiełbasy ( pieczonej , parzonej , smażonej lub gotowanej )
20 małych całych pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron lub słonecznikowy )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim na rumiano pieczarki .Przełożyć do garnka a na tłuszczu obsmażyć pokrojoną w kawałki kiełbasę . Dodać do pieczarek. Na patelnię wlać kilka łyżek wody i zagotować .Wlać do garnka . Chwilę dusić pieczarki z kiełbasą .
Podawać z ziemniakami z wody posypane pokrojoną natka pietruszki.
dodane na fotoforum:
kot54 2010-04-22
Pięknie to wygląda, białej z pieczarkami jeszcze nie robiła ale zrobię.
Dziękuję za przepis.
luna6 2010-04-23
mniam wygląda wysmienicie :)