Dzięki macerowaniu w soku cytrusów halibut nabiera doskonałego smaku .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 dzwonka halibuta ( tak po 15 dag )
1 cytryna
1 pomarańcz
3 kawałki trawy cytrynowej
Szczypta cukru brzozowego –Ksylitol
Sól
Pieprz mielony
Olej z pestek winogron ( lub taki jaki się używa )
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
W dzwonkach halibuta zrobić przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z sokiem pomarańczy, szczypta ksylitolu i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut ( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło. Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.
Używam Ksylitol ( cukier brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy słodzik.
dodane na fotoforum:
rottis 2010-03-26
...hmm..dziś zrobimy Halibuta...pycha....:):):)
lenka42 2010-03-26
rybka coś dla mnie -dzięki
aniaf19 2010-03-26
_(■)(█)(■)DOBRY
│║__(■)(■)WIECZÓR!
:¦:- Skoro to takie proste i jasne
:¦:umilmy życie innym i własne
:¦:- Bądźmy ze sobą w
:¦:Smutku,Radości
:¦:- Niechaj Serdeczność
:¦:w profilach gości
:¦:- Niech komentarze ciepłe i miłe
:¦:dają iskierki Wiary i siłę
:¦:- Siłę i Wiarę,Chęci,Nadzieję
:¦:bo dobrze w życiu,także się dzieje
:¦:- Bo szkoda czasu skoro ucieka
:¦:niczym płynąca i rwąca rzeka
:¦:- Dobrze,gdy człowiek ceni
:¦:Człowieka
:¦:- Teraz! Nie "Kiedyś"! ...
:¦:Bo po co zwlekać !!!
│║_(■)(█)(■)CUDOWNEGO
│║__(■)(■)WIECZORU!
DOBREJ NOCY!
POZDRAWIAM SERDECZNIE!
malybok 2010-03-26
u nas rzadko można trafić na halibuta, bardzo mi on smakuje a w twoim wykonaniu to pewnie niebo w gębie:)))
bunia 2010-03-26
malybok - czesto kupuję halibuta ( w Szczecinie jakoś bywa ) .Z reguły starałam się kupować filety i smażyłam normalnie posolony .Ostatnio oglądałam w nocy program na Trawel o kuchni karaibskiej i tam była mowa właśnie o halibucie - że pod skórą ma najlepszy smak i o marynowaniu w dużej ilości soku ( tam były limonki ). Zaryzykowałam i zalałam go sokiem a potem dałam jeszcze trawę cytrynową bo mi tak jakoś wydawało się , że da dodatkowy smaczek .Wyszło coś wspaniałego - teraz już spokojnie będę ryby macerować w dużej ilości soku . Muszę się odważyć kiedyś na sewiche ( surową rybę macerowaną w soku z limonek - podobno białko ścina się w soku i smakuje jak gotowane ) .
aniaf19 2010-03-27
_( ____¤ۣۜ๘¤ّۣۜ_____/)___/)__¤ۣۜ๘¤ّۣۜ
¤ۣۜ๘¤ّۣۜ¯¯¯¯¯(/¯¯¯)¯¯¯¯¯¤ۣۜ๘¤ّۣۜª“˜
WITAM PIĘKNIE W SOBOTNI PORANEK!!!
_( ____¤ۣۜ๘¤ّۣۜ_____/)___/)__¤ۣۜ๘¤ّۣۜ
¤ۣۜ๘¤ّۣۜ¯¯¯¯¯(/¯¯¯)¯¯¯¯¯¤ۣۜ๘¤ّۣۜª“˜
Dajmy sobie uśmiech,
na co dzień - w domu...
Na ulicy, w ogrodzie...
Dajmy sobie uśmiech
wieczorem, i o świcie...
Niech uprzyjemnia nam życie.
Dajmy sobie uśmiech,
bezinteresownie
szczerze, od serca, wymownie...
Uśmiech zbliża ludzi,
przełamuje lody...
Uśmiech leczy rany,
pomaga w chorobie.
Uśmiech rodzi sympatie,
wzbudza zaufanie.
Uśmiech ulży w pracy,
ułatwi przetrwanie.
To nic nie kosztuje,
a tak wiele daje...
Uśmiechajmy się do siebie
nawzajem...
_( ____¤ۣۜ๘¤ّۣۜ_____/)___/)__¤ۣۜ๘¤ّۣۜ
¤ۣۜ๘¤ّۣۜ¯¯¯¯¯(/¯¯¯)¯¯¯¯¯¤ۣۜ๘¤ّۣۜª“˜
rudy13 2010-03-27
przepisik brzmi zachęcająco.... w moim domu karpika itp rybki traktuje się sokiem z cytryny i piórkami cebuli, odstawia na kilkanaście godzin do lodówki by skruszało mięsko....
wierzę, że pysznie wyszło...
buziaczki dobranocne... :***