Kremowe puree z gałką muszkatołową :

Kremowe puree z gałką muszkatołową :

Delikatne puree godne podniebienia konesera .

Czas : 40 minut

Składniki :

6 średnich ziemniaków ( najlepiej młodych )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( może być 18 % )
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
szczypta utartej gałki muszkatołowej
sól
2 łyżeczki ziarna sezamowego
1 łyżka pokrojonego koperku

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie .Odcedzić . Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków .Do garnuszka z ziemniakami dodać śmietankę i 1,5 łyżki masła . Ogrzewać intensywnie mieszając .Doprawić gałka muszkatołową .Dodać szczyptę kurkumy , Dobrze wymieszać .
Podawać gorące w miseczce , robiąc w ziemniakach dołek i polewając resztą masła( roztopionego . Posypywać koperkiem i ziarnem sezamowym .

dodane na fotoforum:

crist49

crist49 2010-03-26

Dzień dobry ,witam w piątkowy dzień i życzę wspaniałego weekendu.......................................

intma43

intma43 2010-03-26

myślę, że to coś dla mnie...lubię potrawy z dodatkiem gałki- miłego dnia!

betaww

betaww 2010-03-26

AZ TU PACHNIE TA GAŁKA.........POZDRAWIAM....MILEGO DNIA....PRZY KUCHNI.......)))

kot54

kot54 2010-03-26

Witam, pozdrawiam serdecznie i życzę dużo dużo słońca na cały weekend. Ziemniaczki smakowite,z wyższej półki.

yvonne7

yvonne7 2010-03-26

to moja ulubiona wersja puree :)

mmegi

mmegi 2010-03-26

Dzień dobry..
Witam w piątkowy dzień życząc miłego dnia:)))

jasiu46

jasiu46 2010-03-26

A do ziemniaczków kotlecik,najlepiej wieprzowy.

lenka42

lenka42 2010-03-26

dobre na wielki tydzień bo postne

dodaj komentarz

kolejne >