Majonez wg Babcinego sztambucha :

Majonez wg Babcinego sztambucha :

Teraz gdy na pólkach pełno majonezów warto choć na Święta zrobić własny .

Czas : 15 minut

Składniki :

4 żółtka
½ litra oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
musztarda
sok z cytryny
cukier
sól
1/3 szklanki przegotowanej , ostudzonej wody

Włożyć żółtka do głębokiej miski .Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i szczyptę cukru. Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .W trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się . Po ukręceniu całości doprawić do smaku .

dodane na fotoforum:

rekodz

rekodz 2010-03-24

Mój tata zawsze taki własnoręcznie robiony majonez przygotowywał na święta. Jest pyszny .

halinag

halinag 2010-03-24

dzięki za przepis Grażynko..pozdrawiam

anita591

anita591 2010-03-24

smacznego

darka

darka 2010-03-24

ile czasu można go przechowywać w lodówce?

bunia

bunia 2010-03-24

darka- zupełnie spokojnie 3 tygodnie - ja kręcę bardzo gęsty taki że jak sie bierze łyżką to nie spływa tylko trzyma się .Trzeba tylko przy kręceniu dodawac odrobine przegotowanej wody bo inaczej jak jest na samym oleju potrafi się rozwarstwić .

sulika

sulika 2010-03-24

Ja często robię majonez ucierając widelcem i dodając po trochu oleju. Potrzebuję mało do sałatek to nie muszę kupować albo trzymać, zresztą to pięc minut roboty..

andzia58

andzia58 2010-03-24

....sporadycznie kupuje majonez.....wtedy tylko, jak juz tak bardzo, bardzo dopadnie mnie leń ;-) ....
Ja tez pamietam jak moj tata krecił majonez ... nie mikserem - drewniana łyzka i własnie z samych zołtek,
.....ja robie z calych jajek i nie rozcienczam woda - bialko robi swoje ... i jest tak wlasnie cudownie gesty ze nozem mozna kroic ...

pozdrawiam :-)

mezza

mezza 2010-03-24

Majonez super:)
robie tez tak jak piszesz,ale wody nigdy nie dodawalam?
Milego wieczorku:)

reni50

reni50 2010-03-24

kiedyś gdy w sklepach były pustki robiłam majonez a teraz się o tym zapomina...

betaww

betaww 2010-03-24

NO PIĘKNY.... A JAKI PYSZNY.....AŻ CHCE SIĘ ZJEŚĆ...POZDRAWIAM....))))

kot54

kot54 2010-03-24

Majonez swojej roboty nie ma nic lepszego.

crist49

crist49 2010-03-24

Miłego i spokojnego wieczorku...i dobrej cieplutkiej nocki......
Pozdrawiam serdecznie......-)))).....D*O*B*R*A*N*O*C....

yvonne7

yvonne7 2010-03-24

dla mnie istnieje tylko Dekoracyjny z Winiar - inne kompletnie mi nie smakują...

bunia

bunia 2010-03-24

yvonne7- a próbowałaś sama zrobic swojski i doprawić wg swojego smaku ? Nie ma porównania .Tyle , ze każdy musi sobie dobrac olej jaki mu psuje .Ja np nie toletuję smaku olejów rzepakowych i za oliwa ( ta prawdziwa tez nie przepadam ) - robię z oleju z pestek winogron lub słonecznikowego .A córa z zięciem robią z rzepakowego i wcale im on nie przeszkadza .Radziła bym by kazdy robił z takiego oleju jaki używa .Ja się tak przyzwyczaiłam ,że jak mi sie majonez kończy to wrzucam do miski 1-2 żółtka i kręcę sobie taki słoik jak po dużym majonezie .A jak już mam lenia i kupuję to też ten Winiar - jest zupełnie dobry.

vocal

vocal 2010-03-24

POZDRAWIAM WIOSENNIE
http://www.garnek.pl/vocal/9146296/my-baby-love

gabi99

gabi99 2010-03-24

Chyba tez zrobię na święta,skorzystam z przepisu

aniaf19

aniaf19 2010-03-24

∂σвяαиσ¢ ѕłσ∂кι¢н ѕиóω:)

ardemi

ardemi 2010-03-24

Z tego co moja Babcia mowila jak krecila majonez to wszystkie produkty musza byc chyba w tej samej temperaturze... Czy dobrze pamiętam??

elcia5

elcia5 2010-03-24

_____ #░░░░░#
__#░░░░░#-#
_#░░░░ #__/__ #
#░░░░#-->•*•<--#
#░░░░#-->•*•<--#ŻYCZĘ
_#░░░░#¯¯/¯¯#MIŁEGO WIECZORU***
POZDRAWIAM***
DOBRANOC*BUZIACZKI ZOSTAWIAM****

bunia

bunia 2010-03-24

ardemi- masz rację - mój błąd że nie zaznaczyłam tego w przepisie , ale prawda jest taka , ze ja po prostu wyjmuję wszystko z lodówki i zaraz robię -więc i żółtka i musztarda i olej maja jednakowa temperaturę ( z lodówki ) .Kiedyś kiedy majonez kręciło się przez ucieranie tłuczkiem miało to decydujące znaczenie - teraz mikser na wysokich obrotach łączy składniki tak idealnie , że nie ma możliwosci by majonez się nie udał .Jedno co zawsze pilnuję to to by co jakiś czas dodać łyżkę wody bo inaczej olej potrafi się rozwarstwić ( majonez jest do poprawy - wystarczy wziąć nowe żółtko i dodawać do niego po trochę ten rozwarstwiony majonez - ukreci sie od nowa dobry ) .Ale napewno wyjecie jajek , musztardy i oleju odpowiednio wczesniej z lodówki by miały temperaturę pokojowa nie zaszkodzi .

rudy13

rudy13 2010-03-24

Buniu, czy jest coś czego Ty nie potrafisz zrobić??!! ... zadziwiasz mnie za każdym razem......
pozdrówka serdeczne... :)))

dzastus

dzastus 2010-03-25

U mnie też robiło się zawsze domowy, gęściutki i tłuściutki, na całych jajach i bez wody. Teraz raczej kupuję dietetyczny na oliwce z oliwek, ale też dlatego, że mało używam i potrzebuję, aby był długo ważny.
Ale dzieki za przepis Buniu.

crist49

crist49 2010-03-25

Milutkiego całego dnia ,
mnóstwa przyjemności
i radości życzę.. :)
__¶¶¶¶¶¶¶_____¶¶¶¶¶¶¶¶
_¶¶_______¶¶_¶¶_______¶¶
¶¶__________¶__________¶¶
¶¶__PAMIĘTAM_O________¶¶
_¶¶__TOBIE______¶¶¶¶___¶¶¶¶
___¶¶__________¶¶¶¶¶¶_¶¶¶¶¶¶
_____¶¶_________¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
_______¶¶_________ ¶¶¶¶¶¶
__________¶¶____¶¶__¶¶¶
____________¶¶_¶¶____¶
....((_,»*¯**¯*«,_)) ((_,»*¯**¯*«,_)).

aniaf19

aniaf19 2010-03-25

,,,,,,,DZIEŃ DOBRY!!!

______ _s$$$$s
_______$$$:●)$$
______$$$$$$$s:> ♥ ♥ ♥
_____s$$$$$$ss,
__§???§???§??$$s,
_???§?§???$$$$$$s,
§???????$$$$$$$$s$s
§???§§???$$$$$$$$$$$s,
§?????????$$$$$$$$$$$sss,,
_§§???§????§?$$$$$$$$$$$ss,,
___§§§?????????$$$$$$_ss$$s$$s,,
______§§§§?????__$$$$__$$$_$$$s
_______//___//_(¯`v$$(`v´¯)
_____m(¯`v´¯m (¯`(✦)´¯)(✦)´¯)
____(¯`v´¯) (_.^._)¶_¶(_.^._)
___(¯`(✦)´¯)¶§§§§¶(¯`v´¯) `v´¯)
___¶(_.^._)¶§§§_¶(¯`(✦)´¯)✦)´¯)
_¶¶§§§§§§¶(¯`v´¯)¶(_.^._)`v´¯)
¶§§§§§§¶_(¯`(✦)´¯)(¯`v´¯)✦)´¯)
¶§§§¶_¶§§¶(_.^._)¶(¯`(✦)´¯)._)
¶§¶_¶§§§¶_¶§§¶_¶_¶(_.^._)¶§¶
_¶§§§§¶_¶§§§¶ ¶§§§§¶_¶_¶§§§§¶
_¶§§§¶-¶§§§¶¶ ¶¶§§¶_¶§¶_¶§§§§¶
_¶§§¶_¶§§§¶_ ¶¶_¶¶¶§§§§¶_¶§§§¶
_¶§¶_¶§§¶¶___¶¶_____¶¶§§¶_¶§¶¶
_¶§§§¶¶_______¶¶______¶¶§§§¶¶
__¶§¶_________¶¶_______¶§¶¶
___¶__________¶¶________¶
(♥)*(♥) Gołąbek z całuskiem,
(♥)*(♥) Dziś do Ciebie leci...
(♥)*(♥) Humor Ci poprawi,
(♥)*(♥) W sercu żar roznieci,
(♥)*(♥) Pomyśl dzisiaj o mnie,
(♥)*(♥) Tak słodko i miło,
(♥)*(♥) Żeby w ...

lucia

lucia 2010-03-25

już kupiłam majonez, ale Ty buniu umiesz wszystko.........

bunia

bunia 2010-03-25

hi hi - rudy13- bez bicia się przyznaję : nie umiem piec ciast ( to co robię to jest nawet smaczne ale tak tego nie znosze robić , ze ojej ), nie umiem robic na szydełku, na drutach , wyszywać , szyć .A co do reszty to nie tyle moja dobra wola do nauczenia się wszystkiego co po prostu życie .Nie miałam wyboru- jak chciałam cos miec to musiałam sama to zrobić bo w sklepie nie było ( albo było fuj ).I tak jakoś z nawyku mi zostało.

jankewa

jankewa 2010-03-25

Miłego dnia Tobie życzę -Pozdrawiam serdecznie :-))

b0zenka

b0zenka 2010-03-25

No jak w życiu...kiedy w domu była nas duża gromadka,majonez robiłam sama, bo moje dzieciaki używały go do smarowania, teraz gdy jestem sama ide po niego do sklepu... masz racje swój to swój ale z Winiar też super.

lipaaa

lipaaa 2010-03-25

Napewno smaczny , pozdrawiam serdecznie i życzę milusiego dnia:))

pinecha

pinecha 2010-03-25

... oznaczone gwiazdką, bo na pewno się przyda ;-)

luanka

luanka 2010-03-25

Witam!
miłego dnia z uśmiechem i słoneczkiem życzę i pozdrawiam serdecznie......))))

k4siuni4

k4siuni4 2010-03-25

majonez na pewno bardzo smaczny i lepszy od kupionego, ale zwróciłam uwagę na bardzo ładną sosjerkę :DD hihi

rudy13

rudy13 2010-03-25

Buniu... znów mnie zadziwiłaś...., że też aż tyle tego, co nie potrafisz...hi hi hi ;)))

dodaj komentarz

kolejne >