Ni to żółty – ni topiony (ser ):

Ni to żółty – ni topiony (ser ):

W sieci krąży kilka przepisów na domowe sery żółte , smażone , topione .Ja robię coś takiego .

Czas :30 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki :

1 szklanka śmietanki 18 %
20 dag sera białego tłustego
2 żółtka
¼ kostki masła prawdziwego
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren kminku
szczypta kurkumy
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki sody spożywczej


Śmietankę doprowadzić do zagotowania i wkruszyć do niej biały ser . Chwilę ogrzewać mieszając . Wylać na gęste sito i poczekać aż odcieknie serwatka .
W rondelku o grubym dnie roztopić masło .Wrzucić ser , żółtka , sok z cytryny , kminek i mieszając smażyć na małym gazie . Posolić .Dodać kurkumę .Dobrze wymieszać .
Gdy ser nabierze kremowej konsystencji wsypać sodę . Wymieszać .Poczekać aż zacznie się pienić . Ogrzewać moment mieszając .
Pojemniczek ( pudełko po maśle roślinnym ) wysmarować masłem .Wlać ser . Zostawić aż ostygnie i wstawić do lodówki by zastygł .

Oczywiście można robić z różnymi dodatkami takimi jak pokrojone drobno i usmażone na rumiano pieczarki , szynka , koperek .Doprawiać można czosnkiem , ziołami –jak kto lubi .

Nie sprawdziłam jeszcze , ale moim zdaniem może się ciekawie sprawdzać przy zapiekankach .Jest kruchy – powinien się ładnie rozpuszczać i rumienić .Sprawdzę i dopiszę .
Nie wytrzymałam - zrobiłam jedną zapiekankę - fantastycznie się sprawdza - PYCHA .

dodane na fotoforum:

irena56

irena56 2010-01-13

Witam radosnego oraz cieplutkiego dnia życzę....pozdrawiam serdecznie....

jankewa

jankewa 2010-01-13

Pozdrawiam Cię i miłego dnia Tobie życzę :-))

cuisine

cuisine 2010-01-13

Też robię podobny serek :)
Mogę stwierdzić, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie, której przynajmniej część pochodzi ze wschodu :)

Mam też podobną foteczkę, tylko z serkiem pleśniowym ... aż muszę poszukać ;)
Pozdrawiam cieplutko :)

kozy09

kozy09 2010-01-13

Ciekawy przepis wyprubuję ,miłego dnia i zdrówka..:)))

gooja

gooja 2010-01-13

Z kminkiem...mniam....;-)

barossa

barossa 2010-01-13

lubię takie serki,moja mama często robiła ale najpierw wstawiała ser na zgliwienie,śmierdział straszliwie:))

kopytka

kopytka 2010-01-13

witam...
miłego i cieplutkiego dzionka życzę....

bunia

bunia 2010-01-13

barossa- też kiedyś Babcia taki zgliwiały robiła - wychodził taki bardziej przypominający topiony i okropnie śmierdział . Wolę ten bo nie ma zapaszku .

ada40

ada40 2010-01-13

Witam i pozdrawiam milego popoludnia zycze.

deore

deore 2010-01-13

Babcia topiła taki ser...Był to najlepszy ser na świecie.
Szkoda bo i babci nie ma i nie ma sera...
Pozdrawiam :)

janka69

janka69 2010-01-13

smaczny serek ))
Pozdrawiam cieplutko i zycze milego wieczorku ))

anita591

anita591 2010-01-13

Pozdrawiamy radości i ciepła życzę na dobranoc

reni50

reni50 2010-01-13

lubię domowe sery smażone...

ada40

ada40 2010-01-13

Dobranoc spokojnej nocki zycze i kolorowych snow.

ela01

ela01 2010-01-14

pozdrówki gorące

b0zenka

b0zenka 2010-01-14

Milutkiego dnia Ci życzę.

maria57

maria57 2010-01-14

Podobnie jak u barossy - moja mama też robiła wg tej same receptury, rzeczywiście śmierdział potwornie, ale za to jak smakował. Teraz sama spróbuję wg Twojego przepisu

rudy13

rudy13 2010-01-17

o jeju, chyba się skuszę i spróbuję sama taki zrobić... wygląda przepysznie...

umila

umila 2010-01-23

fajny przepis ...muszę kiedyś też zrobić :))

lusiaa

lusiaa 2010-01-27

Pamietam smak tego sera zdzieciństwa,-ale ja już też robię dobry tylko że śmierdzący ale teraz spróbuje przepisu Buni,,,,,,,,,

dodaj komentarz

kolejne >