Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej je się robi . A pierogi z owocami chyba każdy lubi .
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
½ szklanki wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
½ szklanki wiórek kokosowych
szczypta kurkumy
25 śliwek węgierek
½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %
cynamon
cukier
Oczyścić śliwki , usunąć pestki , podzielić na połówki .Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
10 śliwek pokroić w małe kawałki , wsypać do garnuszka , podlać 4 łyżkami wody , wsypać 2 łyżki cukru i rozgotować .Przetrzeć przez sito. Dolać śmietankę . Zagotować na małym gazie .Doprawić cynamonem .Zostawić by sos ostygł .
Wsypać mąkę ze szczyptą kurkumy i wiórki kokosowe do miski , osolić – wymieszać .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Wałkować na placki . Szklanką wykrawać kółka .Na każde kłaść połówkę śliwki przykryć drugim kółkiem i zlepiać pieroga ( na okrągło ) .Układać na wysypanej mąka tacce .
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z letnim sosem śliwkowo –cynamonowym posypane wiórkami kokosowymi ( mogą być kolorowe ), cukrem ( jeśli ktoś lubi jeszcze dosłodzić , jak nie to nie potrzeba ) i pokrojonymi w paseczki śliwkami ( 5 sztuk )
Pierogi pyszne .Tylko popełniłam błąd - śliwki były bardzo duże - trzeba był robić pierożki z ćwiartek śliwki a nie z połówek - były by mniejsze - a tak wyszły jak dla mnie za duże .
dodane na fotoforum:
elba50 2009-10-30
zaraz przyjeżdżamy ... pychaaaa ...
yvonne7 2009-10-30
Ja wałkuję ciasto parzone tak, jak zwykłe - cienko. Rzeczywiście gotuje się je ekspresowo, tylko w smaku jest nieco inne :)
serce07 2009-10-30
łał ciekawe
luna19 2009-10-30
ciekawe.. ;))
milego wieczorka życze ;))) zapraszam na imprezke
misiaka 2009-10-30
hmmm ciekawe, takich jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie.
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*)D O B R A N O C (*)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
...BUZIACZKI
malybok 2009-10-30
przyznam się że ja robię duże pierogi, jakoś małych nie umiem zlepić i co mam zjeść 6 małych to zjem 3 duże hihihi:))
nusia2 2009-10-31
Mniam!!!... kokos mój ulubiony i śliweczki pycha!!!
bunia 2009-10-31
malybok- mnie tam osobiście duże pierogi nie przeszkadzają tyle że w tych akurat taka duża połówka śliwki nie daje się na raz wsadzić do buzi , a bardzo nie lubię takich ,, rozbabranych " pierogów na talerzu .Wszystkie pierogi które maja w sobie ,, sosik " wolę malutkie bo inaczej to co najsmaczniejsze wycieka .Ale duże z przyjemnością robię bo to połowa roboty ( a jak mam narobić na przyjście wnuków - to już wielkość jest wskazana - inaczej bym nie dała rady nakarmić )
czarek 2009-10-31
Wspaniałego wekendu,,,pełnego wewnętrznej zadumy nad tymi ,którzy już odeszli...)))POZDRAWIAM SERDECZNIE!!!!!!!!
bunia 2009-11-01
rudy13- to taka improwizacja ,, na kolanie ' - szukałam nowego smaku . Jedno co można poprawić to tak jak już pisałam robić mniejsze i drugie nie barwić ciasta kurkumą bo białe wiórki przebijają przez kolor ciasta i trochę głupio to wygląda . Lepiej zrobić białe ciasto .