Gołąbki w sosie koperkowym :

Gołąbki w sosie koperkowym :

Odmiana w podawaniu gołąbków

Czas : 3 godziny

Składniki :1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
2 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego koperku
3 jajka
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
1 łyżki masła
200 mll słodkiej śmietanki
2 łyżki mąka do zagęszczenia sosu


Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45 minut . W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z gotowania gołąbków .

Przepraszam za jakość zdjęcia - coś nie wyszło.

dodane na fotoforum:

ewita68

ewita68 2009-09-01

Jak zwykle masz smakowite jedzenie :))
Miłego dnia :))

b0zenka

b0zenka 2009-09-01

MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ........mniam mniam

mcfeely

mcfeely 2009-09-01

o matko! niebo w gębie... uwielbiam gołąbki :D ... miłego popołudnia :)

yvonne7

yvonne7 2009-09-01

no i znowu ślinotoku dostałam! :)))
pycha! pycha! i jeszcze raz pycha!
uwielbiam gołąbki - szczególnie na zimno!
:)))

kefraya

kefraya 2009-09-01

wystarczy zernąć do naszej Buni i dylemat zażegnany- ''Co na Obiad"?!;)
Cudownego popołudnia:)

tina03

tina03 2009-09-01

Pyszny obiadek ))))

ada40

ada40 2009-09-01

Pozdrawiam w upalny wtorek.

ania55

ania55 2009-09-01

Miłego popołudnia!!!:)daj jednego' ; smacznego zycze;;;;

anita591

anita591 2009-09-01

MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ..

dolores

dolores 2009-09-01

pozdrawiam cieplutko i dziekuje za odwiedzinki....smaczne zaserwowane dani..mmmm i jak tu nie byc łodnym:))

aniakar

aniakar 2009-09-01

A wiesz,że ja często robię gołąbki....ale wg takiego przepisu nie robiłam.....chociaż uwielbiam koperek..... mam zapas na całą zimę..... a mięso przesmażam..... trzeba spróbować tego przepisu...pozdrawiam....miłego wieczoru....

madziks

madziks 2009-09-01

o taaak... jest powod... pozdrawiam cieplutko na dalsze dni..;)))

maniek1

maniek1 2009-09-01

Miłego wieczorka przy kompie życzę:))

stasia8

stasia8 2009-09-01

Mniam smakowite...mile spędzonego wieczoru:)))

guniu72

guniu72 2009-09-01

O nieba!!!
Mam wpis od samej BUNI!!!
To dla mnie naprawdę zaszczyt.Często do Ciebie zaglądam i podziwiam.
Dzięki za komentarz.Cieszę się i pozdrawiam serdecznie :)

wiolusk

wiolusk 2009-09-01

Wygladaja bardzo smacznie

halinag

halinag 2009-09-01

Gołąbki pycha jak wszystkie potrawy które podajesz............miłego wieczoru i spokojnej nocy

martynw

martynw 2009-09-01

gwiazdka postawiona... na pewno skorzystam z przepisu.. gołąbki to moja ulubiona potrawa:):) pozdrawiam:):)

kopytka

kopytka 2009-09-01

bardzo lubię gołąbki... smacznego...
tylko nie chce mi się ich robić...

bunia

bunia 2009-09-01

gunia72-Kochana ja do Was wszystkich często zaglądam , ale po prostu nie daję rady do wszystkich pisać .Jest mi strasznie miło ,że tyle osób tu zagląda .Wyobraź sobie że mój profil jest jako ulubiony u ponad 1100 osób . Z wieloma koresponduję - ale co dzien zaglądać do każdego nie dam rady - a co dopiero napisać . Musicie mi wybaczyć .

asiola

asiola 2009-09-01

gołąbki pycha, pycha, tylko ciągle przy gotowaniu kapusta ta na dole garnka mi się przypalała, koleżanka doradziła mi, żeby na dnie ulożyć kostki np. schabowe, albo skrzydełka z kurczaka.... i już po problemie, już mi się nic nie przypala - garnek cały a gołąbki pycha :)
pozdrówka :)

reni50

reni50 2009-09-01

uwielbiam gołąbki...

bunia

bunia 2009-09-01

asiola- ja mam taki duży garnek do gołąbków z bardzo grubym dnem , nic mi się nie przypala - ale pomysł zapamiętam .Dziekuję .

inesa75

inesa75 2009-09-01

pychota :)

rudy13

rudy13 2009-09-01

no tak, późna pora, a tu znów pyszności zaserwowane... popatrze se choć na nie.... :))))

dasdan

dasdan 2009-09-01

to ja poproszę ze cztery tak na początek :) pozdrawiam i smacznego wszytkim życzę

betaww

betaww 2009-09-01

BUNIU.........SŁODKICH SNÓW....>)))

magdabo

magdabo 2009-09-02

Bardzo lubię gołąbki ...
miłego wtorku ((*_*))

anna13

anna13 2009-09-02

Pychotka...
….*•.¸_¸.•* Miłego dnia *•.¸_¸.•*

oliver2

oliver2 2009-09-02

PIĘKNIE PODANE!

graga35

graga35 2009-09-03

jak wszytkio pieknie podane u Ciebie......

malybok

malybok 2009-09-03

ach gołąbki!! bardzo lubię:))

domi97

domi97 2009-09-04

ale mi się ich chce !!! a nie ma chętnego do zrobienia takich gołąbków

sense

sense 2009-09-05

moją ulubioną potrawą są gołąbki jarskie. Nie jem mięsa, może dlatego tylko takie kiedykolwiek robiłam. Sęk w tym, że trudno, by farsz gołąbków jarskich, był tak "ścisły" jak w gołąbkach mięsnych. Dodaję jajko i bułkę tartą, ale nadmiar tego powoduje, że tracą na smaku. Buniu, masz może jakiś pomysł, by to wszystko bardziej było zwięzłe?. A może Ty masz propozycję, na takie gołąbki?.

dodaj komentarz

kolejne >