Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego :

Wieprzowina w sosie śliwkowo-cebulowym z Garnka rzymskiego :

Następna propozycja na mięsko w smakowitym sosie z Garnka rzymskiego .

Czas : 2 godziny + 12 godzin w marynacie

Składniki :

1 kg mięsa od szynki
4 cebule
Garść suszonych śliwek kalifornijskich ( lub innych bez pestek )
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy ,, Grill klasyczne „ Kamis
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka sosu
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
100 mll wody

Zrobić pastę z oleju, papryki, curry, pieprzu , przyprawy do grilla , sosu sojowego, majeranku . Natrzeć mięso ze wszystkich stron i zostawić w zakrytym pojemniku na 12 godzin w lodówce .
Garnek moczyć w wodzie przez 15 minut .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Mięso zdjąć , a na patelnię wlać wodę i zagotować .
Cebule pokroić w piórka .
W Garnku ułożyć mięso , obsypać cebulą , dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec , śliwki , wlać wodę z patelni.
Zamknąć szczelnie Garnek .Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury zwiększyć ją na 230 stopni. Piec 2 godziny .
Wystawić garnek z piekarnika . Wyjąć mięso . Zlać sos i przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem .Można dodać śmietany wg upodobania.

dodane na fotoforum:

rybka70

rybka70 2009-08-04

jestem pierwsza to znaczy obiad dla mnie dziekuje :):):)

anettah

anettah 2009-08-04

U Ciebie jak zwykle pyszne mięsko!to ja poproszę choć kawałeczek?!

mcfeely

mcfeely 2009-08-04

smacznitko wyglada :O) palce lizać :O) pozdro

gooja

gooja 2009-08-04

Mmmmm jakie soczyste miąsko.....;-)

yvonne7

yvonne7 2009-08-04

spróbuj pomarynować szynkę 4 dni - zobaczysz różnicę w smaku :)

ada40

ada40 2009-08-04

Pozdrawiam milego popoludnia zycze.

arcik

arcik 2009-08-04

Jaki pyszny obiadek !!!!!!!!!!!!

tina03

tina03 2009-08-04

musi smakować wyśmienicie -)))

bunia

bunia 2009-08-04

yvonne7- wiem , wiem - robię tak na Święta. Nacieram - poleży i dopiero piekę .Ale tu była siła wyższa - wnuki się wczoraj zapowiedziały na dzisiejszy obiad .

malybok

malybok 2009-08-04

patrzę na tą pięką skórkę i jeść mi się zachciało:))

starsza

starsza 2009-08-04

Ja już dzisiaj po obiedzie............pozdrawiam.

reni50

reni50 2009-08-04

smakowicie to wygląda...

justi909

justi909 2009-08-04

śliczne zdjęcie miłego wieczorku! :]]]

ania55

ania55 2009-08-04

Witam miłego wieczoru życzę, pozdrawaiam;)smacznego;;;;;;;

wesolla

wesolla 2009-08-04

Buniu ja właśnie mam swoją działeczkę, więc muszę trochę przetworzyć szkoda ,żeby się marnowało ,przechowywać też mam gdzie mam dużą piwniczkę chłodniutką...a moje głodomorki wszystko zjedzą....serdecznie pozdrawiam.

wesolla

wesolla 2009-08-04

Pyszne mięsko...

kopytka

kopytka 2009-08-04

mięsko uwielbiam - ale już jestem po kolacji...
czy mogę trochę na jutro????

rudy13

rudy13 2009-08-04

Grażynko, podziwiam Twoją pomysłowość i pracowitość... jesteś wspaniałą Kuchmistrzynią... każda potrawa jest Ci znana... :))

bunia

bunia 2009-08-04

rudy13- hi hi - to raczej zasługa wieku i nispokojnego ducha. Gotuję samodzielnie ( mówię o prowadzeniu domu - bo gotować gotuję od dziecka )jakieś 35 lat .A że nie lubię monotonii to trochę już tych różniastych potraw zrobiłam .Teraz jak spisuję przepisy na komputerze i robię zdjęcia to w 90 % odtwarzam rodzinne przepisy , a 10 % to nowinki ( między innymi Garnek rzymski i wszystko co w nim robię ). Przedtem ograniczała mnie kasa w kupowaniu nowych książek kucharskich - teraz mogę buszować po internecie i szukać inspiracji z wszystkich możliwych zakatków świata . Dziś np poczytałam sobie o pudełeczkach śniadaniowych Japończyków ( bento ) i poogladałam cuda jakie w nie wkładają .Zawsze wiedziałam ,ze kanapka zawinięta w serwetke to nie jest to co mnie podnieca - ale teraz już wiem dlaczego .Mam zamiar popróbować tych inspiracji i zrobić coś w tym stylu ale o smaku polskich dań.

ada40

ada40 2009-08-04

Dobranoc spokojnej nocki zycze.

goll85

goll85 2009-08-04

Dobrej nocy zycze :))
ps: pysznie wyglada , slinka cieknie

b0zenka

b0zenka 2009-08-05

Dzień dobry ..... Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia .....

halinag

halinag 2009-08-05

Witaj Buniu przepyszne danie a ja zapraszam na ciasto

jolanka

jolanka 2009-08-05

pyszna pieczeń::))
pozdrawiam

ania55

ania55 2009-08-05

Milego dnia zycze..Dzien dobry:))
♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ ♥♥ smacznego;;;;

zofiam

zofiam 2009-08-05

hm...co nam daje moczenie garnka 15min.
Ciekawe ma pani przepisy-pozdrawiam.

vocal

vocal 2009-08-05

POZDRAWIAM BUNIU BARDZO SERDECZNIE...BUZIACZKI:))

bunia

bunia 2009-08-05

Zofiam- Garnek rzymski to naczynie gliniane ze specjalnie wypalanej gliny . W trakcie moczenia nasiąka wodą którą potem w trakcie pieczenia oddaje potrawie która jest w środku . Dla tego w trakcie pieczenia mięsa nie podlewa się .Tak ten Garnek wygląda
http://www.garnek.pl/bunia/4233380/garnek-rzymski

piatal

piatal 2009-08-05

rewelacja,,,napewno w smaku,,że palce lizać,,,

piatal

piatal 2009-08-16

tez dużo piekę mięsa w piekarniku,,,

dodaj komentarz

kolejne >