Barszcz czerwony czysty o jabłkowo-winnym smaku.

Barszcz czerwony czysty o jabłkowo-winnym smaku.

Nie pamiętam gdzie czytałam o użyciu skórek jabłkowych do aromatyzowania czerwonego barszczu . Na pewno chodziło o jakąś kuchnie regionalną . dziś przypomniało mi się o tym przy okazji robienia racuchów , Kiedy zostały mi obierki od jabłek. Wypróbowałam . Pycha. Gorąco polecam .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
skórki z 4 dużych jabłek
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Winiar w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony

Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, skórki z jabłek – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar .Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .

Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .
Ja zrobiłam takie :
https://www.garnek.pl/bunia/6247264/paszteciki-drozdzowe

dodane na fotoforum:

allright

allright 2009-07-15

wspaniałe danie...z pewnością wpróbuję

reni50

reni50 2009-07-15

znowu takie smakowitości...

shiroi

shiroi 2009-07-15

smakowita galeria, masz fana ;)

boz60

boz60 2009-07-15

Witam!!! Jabłka do barszczu czerwonego się sprawdzają, też nie wiem skąd mam taką informację ale zawsze dodaję:)))))

wiki3

wiki3 2009-07-15

ale superasne

yvonne7

yvonne7 2009-07-15

ja dodaję octu jabłkowego
a barszcz Winiar jest zdecydowanie najlepszy :)

siestala

siestala 2009-07-15

moj ulubiony barszcz! paszteciki wygladaja na pyszne:) pozdrawiam :)

ola25

ola25 2009-07-15

Cieplutko pozdrawiam, uśmiech na
dzień dobry zostawiam .....życząc wspaniałego
dnia

justi909

justi909 2009-07-15

śliczne ;))

pozdrowienia.

betaww

betaww 2009-07-15

BUNIU DODAJ KIEDYŚ DO CZERWONEGO BARSZCZU ZAMIAST ZAKWASU WISIENEK. ZOBASZYSZ JAKI SMAK I KOLOR MIAŁA BĘDZIE TWIJA ZUPKA. POZDRAWIAM

anettah

anettah 2009-07-15

Pięknie wygląda ten Twój barszczyk.

bunia

bunia 2009-07-15

betaww- nie omieszkam - posmakował mi ten owocowy barszczyk .Doprawiałam kiedyś kilkoma kroplami octu wisniowego i był pyszny ( robię taki ocet sama ) - to teraz dam wisnie zamiast octu. Dzięki za podpowiedx.

asulka

asulka 2009-07-15

Kocham buraczki pod każdą postacią;)

sowa57

sowa57 2009-07-15

Z tymi jabłkami to coś jest na rzeczy. Ja , tak jesienią , zawsze kiszę barszcz buraczany , według starego przepisu. I tam , do kiszenia , dodaje się , między innymi , jabłka ze skórką.Aromat , rzeczywiście , niezwykły..Pozdrawiam cieplutko.

mcfeely

mcfeely 2009-07-15

pychotka ... wspaniały na upały :O) miłego wieczorkowania :O)

jobella

jobella 2009-07-16

Ja tylko mam nasturcje,ale prawdziwego winnego barszczyku napiłabym się chętnie,ale tyle zachodu...,

bunia

bunia 2009-07-16

jobella- no !- pracochłonne to troche jest .Ale powiem Ci jak ja to sobie ułatwiam .Nastawiam wywar ( przygotowanie tego trwa 10 minut ) na małym gazie i pyrka sobie bez mojego udziału. Jak już jest gotowy przecedzam go i doprawiam ( 5 minut ) . Mięso zostawiam do ostygnięcia bez mojego udziału - potem obieram i mielę , doprawiam ( razem z umyciem maszynki po 10 minut ).Gotowy farsz zamrażam i pieke paszteciki jak mam luz .A do barszczu wyjmuję z zamrażalnika te co upiekłam poprzednio - rozmrażam ( nie potrzeba mnie przy tym ) i podgrzewam w piekarniku przez 5 minut ( też mnie przy tym nie potrzeba .Całość mojej aktywności = 30 minut .

ulcia25

ulcia25 2009-07-16

miłego dnia ulubieni

luna82

luna82 2009-07-16

witam i pozdrawiam:)))

moro60

moro60 2009-07-16

Równiez stosuję buraczki z jabłkiem. Jesienią duże buraki (ugotowane) tarkuję na jarzynowej tartce , to samo robię z winnymi jabłkami (najlepiej antonówkę, buraki i jabłka mam w swoim ogrodzie), mieszam, doprawiam do smaku i wekuję. Stosuje jako dodatek do mięsa a także robię barszczyk, polecam.

bunia

bunia 2009-07-16

moro60- popatrz - a ja zawsze wekowałam buraczki same i jabłko dodawałam dopiero przed podaniem jak doprawiałam - muszę zrobić tak jak radzisz .

kepii

kepii 2009-07-17

super trzeba WYPRÓBOWAĆ

sysia99

sysia99 2009-07-18

mniam mniam wygląda smakowicie

dodaj komentarz

kolejne >