Ciasto biszkoptowe z czereśniami wg Babcigramolki

Ciasto biszkoptowe z czereśniami wg Babcigramolki

Kiedyś moja przyjaciółka nauczyła mnie piec taki podstawowy biszkopt z mąką ziemniaczaną .Teraz go modyfikuję na wszelkie sposoby .Jest sezon na czereśnie – to jest z czereśniami.

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/6 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kisielu wiśniowego ( takiego na ½ litra wody )
1 szklanka wydrylowanych czarnych czereśni
½ łyżki masła do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki


Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kisiel- zmiksować .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i czerwonego ciasta .Na wierzchu ułożyć czereśnie ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 45 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem .

dodane na fotoforum:

naska

naska 2009-07-13

pysznosci

pereuka

pereuka 2009-07-13

jak zwykle:)))

mitkoala

mitkoala 2009-07-13

pycha,pod warunkiem,że czereśnie bez ''lokatorów''

vena7

vena7 2009-07-13

pysznotka

kopytka

kopytka 2009-07-13

to jest przepis na mała blaszkę - to takie cisto mogę upiec....
pozdrawiam..

anettah

anettah 2009-07-13

Napewno pyszne ..

daki2

daki2 2009-07-13

mhm

mcfeely

mcfeely 2009-07-13

buniu ...niebo w gębie :O)

rzelka

rzelka 2009-07-13

ale kisiel to taki zrobiony a nie w proszku??

bunia

bunia 2009-07-13

rzelka- zwykły kisiel w proszku- suchy - chodzi o smaki i kolor .To ciasto doprawione kisielem nabiera wiśniowego smaku i różowego koloru.Ciasto jest na mące ziemniaczanej i dodatek kisielu ( który też jest w zasadzie mieszanką mąki ziemniaczanej, cukru, barwnika i aromatu smakowego ) wiele nie zmienia.

agat39

agat39 2009-07-13

...........witaj Buniu .......ale cieszysz moje oczy.....pewnie jest bardzo pyszne.....serdecznie pozdrawiam

bunia

bunia 2009-07-13

agat39- ciasto jest fajne , choc na mój smak trochę za mało wilgotne- musze się odwazyc i poeksperymentowac z dodaniem jakiegoś tłuszczu .

malybok

malybok 2009-07-14

ja uważam,że powinno być choć ze 3 łyzki oleju.

bunia

bunia 2009-07-14

malybok- myślisz ,ze można ? Ja się kompletnie nie znam na pieczeniu ciast , jak mówisz ,że można to następny raz tak zrobię bo takie to dzieciaki wciagają , ale ja bym wolała wilgotniejsze.

alffa50

alffa50 2009-07-17

dzięki za przepis,w ciągu 3 dni piekłam 2 razy tak smakowało

dodaj komentarz

kolejne >