Kurczak duszony pod ciastem francuskim

Kurczak duszony pod ciastem francuskim

Przepis podpatrzony u Nigelli Lawson

Czas : 45 minut

Składniki :

1 duża pierś kurczaka
20 dag pieczarek
10 dag wędzonego boczku w plasterkach
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
pieprz mielony
½ szklanki usiekanego koperku
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
½ szklanki wody
1 ciasto francuskie
1 żółtko

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki , oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać .Wsypać koper , zasmażyć mieszając .Wlać wodę, i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając .Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania .Zagęścić pozostałą mąką . Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania ( szerokości pół litrowych garnuszków ). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem .Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

Dopisuję - trzeba jednak mocniej nakłuć ciasto przed wstawieniem do piekarnika ( może wyciąć mały otworek ) , bo za płaskie jest - powinno urosnąć w taką ,, czapę ".Smaczne było - ale mogło by ładniej wyglądać.

dodane na fotoforum:

cypryjka

cypryjka 2009-06-15

chicken pie........ :)))) odpisze sobie przepis i bede probowac, na sobie :) dzien dobry:)

stiopa

stiopa 2009-06-15

Kurczak i to z ciastem francuskim!
ciekawe połączenie
w tym boczek, pieczarki i masełko to musi być pyszne.
.
Pozdrawiam i Smacznego.

oli74

oli74 2009-06-15

Grażynko ....super ,extra ,smaczne i w ogóle ....
..zabieram przepis ,za który dziękuje i zapewne niebawem zrobię takie pyszotne danie :)
Pozdrowionka:)

ogniks3

ogniks3 2009-06-15

Bunia to co dzisiaj serwujesz na obiadek to rewelka,ślinka leci:)

emmi1

emmi1 2009-06-15

Bunia, dzięki :) kochana jesteś [buziak]

bajka11

bajka11 2009-06-15

oooo pychotka, bede probowac robic :)))))))))))))))

aloj84

aloj84 2009-06-15

Po prostu rewelacja.............chcę choć odrobinkę :)))

malybok

malybok 2009-06-15

cudeńka w kuchni , dzięki za przepis:))

mitch

mitch 2009-06-15

to same pysznosci!!!!

maniek1

maniek1 2009-06-15

Pozdrawiam.Miłgo popołudnia życze:))

ada40

ada40 2009-06-15

Zszybkoscia pocisku sle tysiac usciskow pozdrawiam milego popoludnia i wieczorku zycze.

kocurq

kocurq 2009-06-15

Fajny pomysl....
Slyszalam o tej Nigelli,ale mnie jakos ciagnie do przepisow mezczyzn-kucharzy;)))
Sama nie wiem czemu;)
MILEGO POPOLUDNIA GRAZYNKO:)))

lysiek

lysiek 2009-06-15

Jesteś niesamowita. ;)

rozanka

rozanka 2009-06-15

Miłego wieczora:)

mcfeely

mcfeely 2009-06-15

świetny przepis... zdrobię sobie... mniam mniam :) pozdróweczki

reni50

reni50 2009-06-15

dla mnie to zbyt skomplikowane...

bunia

bunia 2009-06-15

reni50- no co Ty ? To jest proste jak drut. Zwykły kurczak uduszony z pieczarkami - tyle że przykryty kupionym mrożonym ciastem francuskim i zapieczony .

oli74

oli74 2009-06-15

D*O*B*R*A*N*O*C
Kolorowych senków i spokojnej nocy Ci życzę ♥♥

yvonne7

yvonne7 2009-06-15

zapiekałaś to w tym metalowym garnuszku?
myślisz, że naczyniom żaroodpornym (flaczarkom) coś by się stało w piekarniku?
strasznie nie lubię jeść z metalowych naczyń :)))

bunia

bunia 2009-06-15

yvonne7- nie - ja swoje robiłam w ceramice- w takich pół litrowych kubasach do zupy- też mi te metalowe nie pasowały.

yvonne7

yvonne7 2009-06-15

ach - to to jest ceramika?
przepraszam - wygląda jak metal :)))

bajka11

bajka11 2009-06-16

ZROBILAM - PYYYYYYYYYYYYYYYYYYYCHOTKA :))))))

dodaj komentarz

kolejne >