Wieprzowina z liśćmi kalafiora

Wieprzowina z liśćmi kalafiora

W sezonie kalafiorowym kupujemy je z reguły okolone dużą ilością liści. Bardzo długo je po prostu wyrzucałam . Dopiero przeglądając stare notatki Babci wyczytałam co można z nimi robić. Gotowałam już zupę , robiłam jarzynkę ( smakują podobnie do kalarepki ) .Teraz przyszła pora na wersję orientalną .

Czas : 45 minut

Składniki :

grube części ,, nerwów „ liści kalafiora + głąb
½ marchewki
4 rzodkiewki
20 dag schabu bez kości
przyprawa do potraw chińskich z woka ( lub inna przyprawa do dań chińskich )
sos sojowy
szczypta cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
200 mll wody
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
trawa cytrynowa

Schab pokroić w paski ( jak zwykle do chińszczyzny ). W woku rozgrzać olej .Smażyć na nim mieszając mięso do zarumienienia .Przełożyć do garnuszka , wlać wodę , dodać przyprawę do dań chińskich i dusić na małym gazie 15 minut.
,, Nerwy „ liści kalafiora oczyścić z zewnętrznej warstwy i pokroić w cienkie paseczki ( na zapałkę ) . Wrzucić warzywa do woka , dolać łyżkę oleju smażyć ok. 5 min .Dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 15 minut .Wlać mleczko kokosowe. Jeśli trzeba dolać w trakcie duszenia jeszcze trochę wody .Doprawić sosem sojowym , przyprawą i szczyptą cukru, trawą cytrynową ( pastą lub sproszkowaną ). W kilku łyżkach wody rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do woka .Zagotować.
Podawać z ryżem .

dodane na fotoforum:

mitch

mitch 2009-06-10

Wygląda na bardzo smaczne
pozdrawiam i życzę smacznego:)))

cypryjka

cypryjka 2009-06-10

no i kto by pomyslal.................. :)) tez zawsze wyrzucam, teraz moze sprobuje :) dzien dobry :)

kocurq

kocurq 2009-06-10

Ja je zawsze na surowo chrupalam;)))
Warto sprobowac.....

MILEGO DZIONKA;)))

wiki3

wiki3 2009-06-10

no prosze pierwszy raz slysze

matejko

matejko 2009-06-10

Super pozdrawiam i zycze cudnego dnia

jankewa

jankewa 2009-06-10

Pyszne ;-))
pozdrawiam serdecznie :-)

agnesja

agnesja 2009-06-10

Smaczne danko i sałata jaka ozdobna)

luna19

luna19 2009-06-10

mmmm pycha... biore i zajadam ..

mmegi

mmegi 2009-06-10

Ja już wstałam,a danie z ryżem w sam raz dla mnie
Pozdrawiam i miłego popołudnia Ci życze

mcfeely

mcfeely 2009-06-10

mmm pyszniscie wygląda . :) pozdróweczki

aloj84

aloj84 2009-06-10

Muszę kiedyś spróbować bo uwielbiam chinszczyznę..:))

kirena

kirena 2009-06-10

Na chińszczyznę mi to zakrawa z tymi pałeczkami;)))Buziak Buniu..

malybok

malybok 2009-06-10

ziarenka ryzu pałeczkami to dla mnie ogromny wysiłek hihi")))

emmi1

emmi1 2009-06-10

Niesamowite pomysły masz :)))))

zofiag

zofiag 2009-06-10

Pozdrawiam wspaniałą restauracyjkę, i gorąco wszystkim polecam.

bunia

bunia 2009-06-10

malybok- przyznać Ci się do czegoś ? Pałeczkami to tylko mięsko i warzywa umiem - ryż to już nie bardzo.Pałeczki dla dekoracji - a potem to już zwyczajnie .Jak danie jest z makaronem ryżowym to jeszcze daję radę - ryż to bym musiała popychać palcem ( hi ) .Jakoś nie ,, naumiałam się " jeszcze.

reniuska

reniuska 2009-06-10

Cieplutko pozdrawiam:)
Życzę spokojnej nocy i udanego weekendu:)))

asulka

asulka 2009-06-10

Ciekawe jak ja bym sobie poradziła z tymi pałeczkami...Pięknie podane;)))

rumpel

rumpel 2009-06-10

Dobry pomysł na obiad emeryta na nadchodzącr lepsze czasy ;)))

basiaz

basiaz 2009-06-10

Witaj Bunu,ale cudeńko zaserwowałaś!Chyba wolała bym paluszkami jeść niż tymi pałeczkami.Prędzej oko bym sobie wybiła niż coś zjadła.

rudy13

rudy13 2009-06-10

i znów pyszności, a dziś były u mnie ziemniaczane placuszki ... wyszło pysznie....
pozdróweczka i przyjemnego wypoczywania... :))

bunia

bunia 2009-06-10

rudy13- cieszę się z placuszków . A to dzisiejsze to moje zdecydowane przekonanie ,że nie należy marnować żywności .Nawojowałam się swego czasu ze swoimi dzieciakami ,, w tym temacie ".Bardzo rygorystycznie podchodzę do tego . uważam ,że niezależnie od statusu majątkowego należy zwracać uwagę na to by nie marnować niczego . To jest moim zdaniem tylko poczucie odpowiedzialności .Jeden jak mu zostaje kawałek cytryny w lodówce użyje ją do herbaty, drugi zrobi sos do ryby , trzeci kupi kawior i poda go z tą cytryną a czwarty zostawi by zeschła i wyrzuci .Różnica nie polega na tym co z tej cytryny zrobimy ale czy coś w ogóle zrobimy .Może z lekka przesadzam - ale nie widzę powodu by nie planować posiłków tak by wyrzucać tylko obierki ( i to nie wszystkie - bo obierki z jabłek doskonale nadają się na ocet owocowy).

halinag

halinag 2009-06-10

Dziękuje za miłe komentarze
dobrej spokojnej nocy życzę

katlejn

katlejn 2009-07-07

apetyczna potrawa :)

dodaj komentarz

kolejne >