Sos ,, kuchennego chomika,,

Sos ,, kuchennego chomika,,

Sos ,, kuchennego chomika „ :
Każdy ma jakieś swoje pomysły na szybki obiad z tego co jest w domu. Ja z reguły mam po zamrażane różne rzeczy w zamrażalniku. Jak się pogłówkuje to wychodzą z tego zupełnie smaczne dania. Taki jest ten sos .Podaję go do kopytek, kluch na parze, knedli .

Czas : 10 minut
Składniki :

1 plaster ( mały ) pieczonego mięsa ( mogą być kawałki które odpadły przy krojeniu pieczeni – tak objętościowo ze 3 łyżki )
4 łyżki sosu- tłuszczu od pieczenia mięsa
4 usmażone na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki
½ szklanki wywaru z gotowania grzybów z 2 grzybkami pokrojonymi w paseczki
1 łyżka mąki

Na patelenkę włożyć sos ( tłuszcz ) z pieczenia mięsa .Rozgrzać .Wsypać mąkę .Zamieszać .Włożyć rozdrobnione mięso i pieczarki .Wlać wywar grzybowy z grzybami .Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić maggi lub sosem sojowym , pieprzem , mieloną papryka .
Jeśli ktoś chce może dodać śmietany .

Gorąco namawiam wszystkich by mrozili sobie takie ,, smakowe „ porcyjki przy okazji pieczenia mięs , smażenia pieczarek, gotowania grzybów .Wystarczy przy okazji robienia innych dań odłożyć odrobinę i zamrozić – a potem ma się bazę do dosmaczania różnych potraw.
Sos oczywiście można modyfikować .Jak nie mamy wywaru grzybowego – dać więcej pieczarek, dodać podsmażona cebulkę itp.

To jest porcja sosu na 2 osoby .

dodane na fotoforum:

jasiek56

jasiek56 2009-05-12

Znów żołądkowy zawrót głowy... Mmmmmm... Całusy! :***

pinecha

pinecha 2009-05-12

jak zwykle, punkcik za pomysłowość :-)

kocurq

kocurq 2009-05-12

......(o----o)....
.......( , , )........
_,--.(_(Y)_),--._
| "--"....... "--" |
pOzdROwiOnKA
|___________|
........) | (........
....(___,'.___)...
Milego dzionka;)

cudolik2

cudolik2 2009-05-12

Witam,ale jaki to poranek,jest już po południu;)Sos musze pochwalić,bo jest ładny rzeczywiście.Lubie takie kolory sosu(wraz z zawartościa;))Miłego dnia.

wiki3

wiki3 2009-05-12

najwazniejsze ze z niczego cos sie zrobi ??

siestala

siestala 2009-05-12

brawo Buniu! pomysl swietny a prezentacja- jak zwyke u Ciebie- doskonala!

oli74

oli74 2009-05-12

OOO to w tej sosjerce baardzo mi si podoba.

bunia

bunia 2009-05-12

oli74- bazę na takie sosy przygotowuję sobie wcześniej .Raz na jakiś czas piekę kg łopatki, biodrówki czy co tam kupię , część mięska jest na obiad tego dnia , a resztę dzielę na małe kawałki i z tłuszczem ( sosem ) z pieczenia mrożę w porcjach .Tak samo pieczarki - smażę sobie np 1/2 kg - studzę i mrożę .Mam potem do zapiekanek, sosów, zup już gotowe .To duża wygoda .Wystarczy doprawić wg potrzeby .

rudy13

rudy13 2009-05-12

oj świetny pomysł, muszę wprowadzić w życie... już się oblizuję...:))
pozdrówka serdeczne...:))

abc75

abc75 2009-05-13

Buniu czy grzybki mogą suszone? lub ewentualnie pieczarki???

bunia

bunia 2009-05-13

abc75- nawet powinny być suszone .Ale jak nie ma to mogą być pieczarki .Podpowiadam ,że pieczarki też można suszyć ( najlepiej zimą nad kaloryferem ) - są fantastyczne do sosów i zup - bardziej aromatyczne niż świeże .

maja54

maja54 2009-05-13

ja mam suszone grzyby zmielone - jak dodam jeszcze świeże pieczarki....hmmm będzie pychotka :))

skama07

skama07 2009-05-14

dobranoc Buniu:)

dodaj komentarz

kolejne >