Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas : 30 minut
Składniki :
2 filety drobiowe,
2 łyżki oleju,
½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
½ szklanki wody
1 łyżka masła,
szczypta soli
mąka
1 mini kostka czosnkowa Knorra
szczypta papryki mielonej
szczypta pieprzu mielonego
4 duże pieczarki
przyprawa ziołowa wg uznania ( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )

Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Podawać z ryżem na sypko .

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-05-10

pyszne danie

aniakar

aniakar 2009-05-10

Pyszne danie....i pięknie podane ....pieczarki mniam,mniam ....Milego popołudnia :))

janulka

janulka 2009-05-10

Oto ciekawa propozcja na poniedziałkowy obiad. Dzięki.

oli74

oli74 2009-05-10

Pychotka:)Dla mnie mięsko w połączeniu z pieczarkami to poezja.
Milutkiego popołudnia:)

stiopa

stiopa 2009-05-10

Po takim śniadaniu jak dzisiaj serwowałaś eskalopki to i sos śmietankowy to czysta rozpusta.

wiki3

wiki3 2009-05-10

niesamowite mhmhmh

jagodaa

jagodaa 2009-05-10

wszystko fajnie, tylko że pieczarki to juz wyrób pieczarkopodobny...
są ohydne w smaku, ale to może tylko u mnie?

bunia

bunia 2009-05-10

jagodaa- czemu pieczarki miały by być niesmaczne ? Uprawia się je od zawsze tak samo .Jeśli nie są przejrzałe a jędrne i dobrze usmażone to smakują dobrze .

eewaa55

eewaa55 2009-05-10

Pięknie serwujesz danie:)))...milutkiego niedzielnego popołudnia:)))

hbabik

hbabik 2009-05-10

Pychotka,już jadłam i sama tez robiłam,ale patrząc jak wspaniale podane to az ślinka leci i jeszcze bym zjadła,pozdrawiam

helcia

helcia 2009-05-10

Jak kwitnie kwiat konwalii
Tak kwitnie ,,Garnek" nasz
I chodź jesteś daleko
Ja zawsze odwiedzę cię

ada40

ada40 2009-05-10

Nie skarby są przyjaciółmi,
ale przyjaciel skarbem.
Pozdrawiam.

anita591

anita591 2009-05-10

same smakołyki smacznego

pdorcia

pdorcia 2009-05-10

Wiatr tutejszy mocno dmucha, szepcze sercu coś do ucha, a me serce nie z kamienia wiec przesyłam pozdrowienia.:)))

ewik1

ewik1 2009-05-10

Zapraszam serdecznie Buniu-będziesz na honorowym miejscu...

martynw

martynw 2009-05-10

uwielbiam eskalopki cielęce w mamy wykonaniu:):) ... a ja miałam wieprzowinkę z dodatkami... też pyszna:):)

oli74

oli74 2009-05-10

KOLOROWYCH SNÓW BUNIU :)
DO JUTRA:)

malybok

malybok 2009-05-10

Ja ci życzę miłych snów
jutro będę tutaj znów:)))

halinac

halinac 2009-05-10

SERDECZNIE POZDRAWIAM DOBREJ NOCY ŻYCZĘ :))

kirena

kirena 2009-05-10

Smacznie!

mylife

mylife 2009-05-11

czy Ty całe dnie spędzasz w kuchni?? :-)

azan04

azan04 2009-05-11

no ..przynajmniej głodna spać nie pójdę ..;-)

graziac

graziac 2009-05-11

Na pewno z pieczarkami pyszne...Pieczarki można przecież jeść na surowo,pokrojone na chlebek,posolone,pycha...

bunia

bunia 2009-05-11

mylife- nie- dziś : śniadanie 15 minut, obiad 30 minut, kolacja 10 minut z tego przy obiedzie nad garami stałam tylko połowę czasu ( dusiło się bez mojego udziału ).Wbrew pozorom ja na prawdę mało czasu spędzam stojąc przy garach . Przecież to ,że żeby zrobić dobry rosół powinien on ,, pyrkać " na małym gazie nawet 2,5 godziny nie znaczy że ja ten czas muszę nad nim stać .Nastawiam garnek i wychodzę - zaglądam co trochę na 2 minuty i znów mnie nie ma .W trakcie gotuje makaron , kroje natkę pietruszki , szykuje talerze .Tak więc w kuchni spędzam nie więcej niż 30 minut .Przyznasz że nie jest to dużo .Upieczenie najprostszego ciasta tyle zajmuje . A tak to już jest że jak się chce przygotowywać posiłki dla Rodziny to mniej niż 2-3 godziny dziennie trzeba w kuchni spędzić .Kiedyś jak pracowałam to wstawałam o 5 rano żeby podszykować obiad , a sałatki , paszteciki , galaretki robiłam jak dzieci poszły spać .Teraz mogę to robić kiedy mi wygodnie .

carmen

carmen 2009-05-11

mniam...mniam :)

luna82

luna82 2009-05-11

witam...życzę miłego początku tygodnia i fantastycznej pogody...pozdrawiam:))))

dana46

dana46 2009-05-11

Uśmiech rozdawaj światu,
bo wszędzie go brakuje.
Uśmiechaj się do każdego,
bo to nic nie kosztuje.

isia222

isia222 2009-05-11

ale pyszności! pozdrawiam serdeczeni, dziękuję za odwiedziny

duranka

duranka 2009-05-11

Witam i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.yeppas.pl/konkursy/spojrzenia/

pinecha

pinecha 2009-05-11

... ale się głodny zrobiłem :-)

beatka1

beatka1 2009-05-11

ciekawe danie:)

milutka

milutka 2009-05-11

Jestem tu nowa.
Twoje przepisy zwaliły mnie z nóg.
PYSZNOŚCI.
POZWOLĘ SOBIE DODAĆ CIĘ DO ULUBIONYCH. ;)

milutka

milutka 2009-05-11

Mam pytanko:
- jaki to ma być olej ?
- jaka mąka ?
- ile to "szczypta" ? Mam dość duże palce.
- "duże pieczarki" to rzecz względna, czyli ???
Przepraszam jeśli pytanie jest zbyt skomplikowane, ale z zawodu jestem farmaceutka i lubię dokładnie wiedzieć ile czego.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Miła.

bunia

bunia 2009-05-11

milutka ( ? ) - chyba już znikłaś z Garnka ale może to zainteresuje innych .
olej- ja używam słonecznikowy
mąka - zwykła , najzwyklejsza , taka jakiej się używa do sosu ( ja mam albo Szczecińską , albo Poznańska , albo Wrocławską albo inną w tym typie )
szczypta - to szczypta - do smaku
pieczarki - jak będą średnicy 2 cm to będzie dobrze, i jak będą średnicy 4 cm to będzie dobrze- nie ma znaczenia , albo pulpety będą bardziej lub mniej pieczarkowe

dodaj komentarz

kolejne >