Wielkanocny barszcz biały z chrzanem

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem

Powoli zaczynam wstawiać przepisy świąteczne .Przepraszam że dopiero teraz - ale byłam u córki .Wstawię tylko te przepisy których w galerii jeszcze nie ma bo przecież nie ma sensu żebym podawała po raz któryś jaj sie robi jajka w majonezie.

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem :
Robiony na wywarze z parzenia białej kiełbasy i wędzonek ..

Czas :30 minut

Składniki :

2 białe kiełbasy
2 kiełbasy wędzone ( suche , nie twarde typu swojska )
4 plastry pieczonego schabu ( lub innego mięsa )
2 plastry wędzonki gotowanej
4 łyżeczki utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
¾ litra wywaru z gotowania białej kiełbasy ( lub wędzonki , lub i tego i tego )
pieprz mielony
4 jajka na twardo
majeranek

Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do wywaru . Gotować 10 minut .Doprawić pieprzem, majerankiem i chrzanem .Włożyć pokrojone kiełbasy , mięso, wędzonkę .
Podawać gorący z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
Ja w tym roku dodałam trochę białego tartego chrzanu , i trochę chrzanu Wasabi .Smakuje to w zasadzie bez zmian ale za to ładnie wygląda jak jest ułożony po odrobinie na każdej połówce jajka włożonego do zupy .

dodane na fotoforum:

menrin

menrin 2009-04-14

też taki robię i lubię :) mniamm
۰۪۪۪۫۫۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۪۫۫۰
Słonko świeci ptaszek śpiewa ,
a Ty pewnie jeszcze ziewasz.
Pora skończyć z tym ziewaniem
i się zabrać za wstawanie ;)
۰۪۪۪۫۫۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۫●۪۫۰*۰۪۪۫۫●۪۪۫۫۰

wiki3

wiki3 2009-04-14

pysznosci

pamela5

pamela5 2009-04-14

Bardzo ciekawe zdjęcie ...dużo fajnych dodatków jest w Twoim barszczu:-)))
Witam i pozdrawiam serdecznie :-)))

yvonne7

yvonne7 2009-04-14

tu w górach gotuje się sodrę - barszcz biały na serwatce z całym mnóstwem poświęconych wędlin
pychota! :)

doowa

doowa 2009-04-14

Robię podobny...miłego dnia!

matejko

matejko 2009-04-14

Witam i pozdrawiam super przepisy cudnego dnia zycze i pogodnego

kirena

kirena 2009-04-14

Pysznie wygląda...

granyz

granyz 2009-04-14

wygląda pięknie, szkoda nie zjeść - ale ja dziś mam dietę bardzo lekkostrawną,miłego popołudnia,

cudolik2

cudolik2 2009-04-14

Wyglada pysznie!"powoli"--razem:)))

wdeszcz

wdeszcz 2009-04-14

Coś pięknego :)...

pomoria

pomoria 2009-04-14

ślinka mi kapie na ten barszczyk...:-)

wgapiam się w Twoje przepisy i niestety, chyba jednak nie schudnę jak zaplanowałam...:-(
takie tu smakowitości, że dla takiego żarłoka jak ja to wielka pokusa...
pozdrawiam!

luna19

luna19 2009-04-15

wspanialy... też sie nim objadlam .. u mnie prawie taki sam byl

pinecha

pinecha 2009-04-15

już po świętach, a ja mam jeszcze barszczyk w lodówce :-)
-Twój wygląda baaaardzo apetycznie, mniam :-):-):-)

cudolik2

cudolik2 2009-04-15

Tutaj tez powoli;))))

bunia

bunia 2009-04-15

cudolik ! Ups !!!! Poprawiłam - albo się uwsteczniam albo nie patrze na to co piszę .Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło .Mam dowód na to ,że ktoś to czyta ( hi hi hi ). Dzięki kochana .

pawlito

pawlito 2009-05-05

barszcz biały na wędzonce ? to nie barszcz biały chyba co ??

bunia

bunia 2009-05-05

pawlito - a czemu biały barszcz nie może być na wędzonce ?

mamahub

mamahub 2011-04-23

proszę mi powiedzieć jak zrobić wywar z parzenia białej kiełbasy krok po kroku:)

bunia

bunia 2011-04-23

mamahub - potrzebna jest włoszczyzna i biała surowa kiełbasa . Włoszczyznę ( bez kapusty ) obrać i zalać 1 litrem wody . Gotować 20 minut . Wyjąć warzywa . Do gorącego wkładać dobrze związane białe kiełbaski ( na raz można wkładać 6 sztuk ) . Trzymać w doprowadzonym do wrzenia wywarze ( ale nie ma się gotować tylko tak ,, bulgotać ,,)20 minut . Wyjąć kiełbasy . Wywar jest gotowy . Jesli mamy wiecej kiełbas go parzenia to można wkładac do tego samego wywaru po raz drugi następna porcje lub wziąść wiecej wody na wywar .W zasadzie robimy tyle wywaru ile chcemy potem mieć zupy ( uwzględniając przy tym smietanę którą dodamy i zakwas na żurek ).W każdym razie jak ma byc dobry wywar to musi sie w nim gotowac włoszczyzna i minimum 4 -6 białych kiełbas w litrze .

dodaj komentarz

kolejne >