Rzodkiewki marynowane z miodem

Rzodkiewki marynowane z miodem

To zdjęcie i przepis były już wstawione .Ale postanowiłam go ,, odświeżyć " bo zaraz wiosna i może się przydać ( choć ja robiłam nawet z takich szklarniowych )

Rzodkiewki marynowane z miodem :
Zrobiłam marynowane rzodkiewki wg przepisu DPS ze strony Macieja Kuronia . Były smaczne - ale dla mnie trochę za ostre, więc zmodyfikowałam przepis . Zrobiłam . Są fantastyczne winno słodkawe.

Czas : 30 minut + 2 tygodnie

Składniki :

1 pęczek rzodkiewek
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki octu 10%
1 szklanka przegotowanej wody
3 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego

Umyte rzodkiewki przekroić na połówki ( lub ćwiartki zależnie od wielkości ). Olej, wodę , sok z cytryny, ocet , miód, czosnek, gorczycę, sól, pieprz zagotować .Rzodkiewki ułożyć w 2 słoikach ( jak po majonezie ) i zalać gorącą zalewą . Zakręcić dobrze słoiki i pasteryzować 20 minut . Nadają się do jedzenia po 2 tygodniach .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

b0zenka

b0zenka 2009-03-20

WITAJ.....SŁONECZKA NA CAŁY DZIONEK ŻYCZĘ.

SMACZNEGO

halinag

halinag 2009-03-20

coś wspaniałego a ja myślałam początkowo, że to pomidorki koktailowe

emmi1

emmi1 2009-03-20

Przy miniaturce zdjęcia wygląda to na jakiś ciekawy obraz ;)

asulka

asulka 2009-03-20

z Ciebie to taka kulinarna pszczółka;).ciekawy przepis!

bunia

bunia 2009-03-20

Otworzyłam dziś nowy słoik do podjadania i tak pomyślałam ,że może ktoś zechce spróbować , akurat jest czas by zrobić na Święta .Rzodkiewki są bardzo smaczne i fantastycznie nadają się na przekąskę .To przerzuciłam zdjęcie na początek galerii .

sparow

sparow 2009-03-20

bardzo ciekawy pomysl........jeszcze dzis wykonam....dziekuje:))))))

ewik05

ewik05 2009-03-20

pozdrawiam,smakowicie wygląda:)

karo66

karo66 2009-03-20

Az nie mogę uwierzyć, bo ja tez brałam to za pomidorki. Wyglądają fantastycznie i zachęcaja do próbowania.Milego dnia.

rozanka

rozanka 2009-03-20

ale kusisz nowinkami:)

granyz

granyz 2009-03-20

pozdrawiam serdecznie ,pewnie zrobię te rzodkiewki,

kryska

kryska 2009-03-20

WITAM SERDECZNIE !!! :)))

Z aromatem smacznej kawusi przesyłam gorące pozdrowienia
i życzę cudownego
dnia!

jolcia7

jolcia7 2009-03-20

łał fajne zdjęcie:)pozdrawiam serdecznie

jolcia7

jolcia7 2009-03-20

jaki to ma smak?pewnie dziwny:)

bunia

bunia 2009-03-20

jolcia7- czy ja wiem , nie mam pojęcia jak opisać smak marynowanej rzodkiewki .Wyobraź sobie ostrawy smak rzodkiewki , lekko ,, złamany " nutka miodu z cytrynową nutka doprawioną pieprzem , czosnkiem .Trudno to opisać - jak inne marynowane warzywa .Niczego nie przypomina - mnie bardzo smakuje sama , a i jako dodatek np do sałaty czy innych surówek .

jairena

jairena 2009-03-20

Buniu! Witam:)
A ile słoiczkow( po majonezie) z tej porcji wychodzi?

jairena

jairena 2009-03-20

Przepraszam, nie doczytalam:( dwa!

wiki3

wiki3 2009-03-20

uuuu pierwszy raz widze pozdrawiam

malybok

malybok 2009-03-20

Ty wszystko zrobisz!Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)))

wandess

wandess 2009-03-20

Pozdrawiam;życzę słoneczka na cały dzień

pinecha

pinecha 2009-03-20

super pomysł :-)

oli74

oli74 2009-03-20

No Buniu ja juz wiem ,że zawsze jak zajrzę do Ciebie to zobaczę coś czego jeszcze nie jadłam:)Oryginalna Kobieta z oryginalnymi przepisami:)
Buziaczki i miłego dzionka:)

kirena

kirena 2009-03-20

..Witam Buniu z mojego zimowego zakątka Polski...Rzodkiewki lubię,ale takich jeszcze nie jadłam...Świetny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru rzodkiewek z własnego ogródka.Miłego piątku;)

ygerne

ygerne 2009-03-20

uuu cos nowego ... smacznie brzmi i wygląda :) pozderki ... miłego weekendziku

luna19

luna19 2009-03-20

bardzo ciekawe.. muszę je zrobić...
mialam kiedyś jakiś inny przepis ale byly okropne i zrobione 3 słoiczki poszly do wyrzucenia ...

wiska

wiska 2009-03-20

świetne wszystkie przepisy, tylko że ja mam kamienie w pęcherzyku żółciowym i muszę być na diecie, niestety... :(. Pozdrawiam miło.

moro60

moro60 2009-03-20

Dziękuje Buniu za ten przepis. Idzie wiosna i sieję mnóóóóstwoooo rzodkiewki kazdego roku, sukcesywnie co tydzień, częst zostaje niewykorzystana, drewnieje, a tu proszę-nadaje się do przetwórstwa.

kaja66

kaja66 2009-03-20

Witam wszystko tak apetycznie wyglada paluszki lizac:) Pozwole sobie dodac Ciebie do ulubionych:) Pozdrawiam serdecznie

marii50

marii50 2009-03-20

Buniu kochana to dla mnie,na odchudzanie,dziękuje że myślisz o mnie...Pozdrawiam ciepluteńko i wiosennie...:)))

rybka70

rybka70 2009-03-20

bardzo jestem ciekawa smaku pozdrawia goraco

rudy13

rudy13 2009-03-20

to musi być świetne...
rany.. zeszyt z przepisami pęcznieje, a czasu na kulinarne szaleństwa brak... :)))

barossa

barossa 2009-03-21

nie jadłam ,uwierzę na słowo że są dobre:)

dodaj komentarz

kolejne >