Pierogi wg Tenshii

Pierogi wg Tenshii

Pierogi wg tenshii :

Przepis dostałam od garnkowiczki Tenshii. Robiłam pierogi z kapustą , pierogi z ziemniakami , ale razem farszu z kapusty i ziemniaków nie robiłam . Zaciekawił mnie . A że specjalnej ochoty na kucharzenie dziś nie miałam , postanowiłam zrobić pierożki. Znałam tylko ogólne zasady robienia tych pierożków więc nie jestem pewna proporcji- ale jedno wiem – wyszły pyszne .

Czas : 1 godzina
Składniki :
1 szklanka kiszonej kapusty ( wypłukana , gotowana 20 minut, odcedzona, pokrojona )
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na łyżce oliwy
pieprz mielony
1 ½ szklanki mąki + do podsypania
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
olej
masło

Kapustę , ziemniaczane puree , cebulkę dobrze wymieszać .Doprawić pieprzem . Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem . Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować .Wykroić szklanką ok. 40 kółek. Nakładać po łyżeczce farszu . Zlepiać pierogi . Zagotować w garnku wodę . Osolić ją . Dodać łyżkę oleju. Gotować pierogi aż wypłyną . Odcedzić łyżką cedzakową . Lekko przestudzić . Podsmażać na rumiano na oleju z masłem .
Podawać polane skraweczkami lub usmażoną na złoto cebulką z surówką .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

halinag

halinag 2009-03-15

wyglądają przepyszne i chyba tak będą smakować

danka10

danka10 2009-03-15

Wyglądają apetycznie..:))))miłej niedzieli Ci życzę....

brygida

brygida 2009-03-15

dobre?

pamela5

pamela5 2009-03-15

Miłeo popołudnia :-))-))

tenshii

tenshii 2009-03-15

Jak miło :)
Dziękuję !!
Od siebie dodam, że wykrawanie szklanką zajmuje dużo czasu.
My osobiście odcinamy kawałek ciasta, robimy wałeczek jak na kopytka, ale go nie spłaszczamy. Taki okrągły wałek tniemy na plastry szerokości około 1 cm. Następne plastry je obtaczamy z dwóch - tych krojonych stron - w mące, a potem rozwałkowujemy wałkiem z dwóch stron i wychodzą idealne koła.
I nie trzeba przerabiać ciasta :))))
Pierożki pycha, aż mi samej się zachciało ! :)))) Hihi

kryska

kryska 2009-03-15

hmmmmm mniam mniam pycha
dziekuje
pozdrawima i zycze miłego niedzielnego popołudnia

theresa

theresa 2009-03-15

Tenshii...tak samo robie i duzo szybciej i lepiej jest malenki placuszek wywalkowac anizeli duzy.Jadlam takie mieszane nadzienie ale kapusta byla mloda i smaczna.

tenshii

tenshii 2009-03-15

Kiszona też jest smaczna :)))))))

jolenka

jolenka 2009-03-15

a co to jest to biale po lewej ?

wiki3

wiki3 2009-03-15

Ja robie od dsluzszego juz czasu z kapustka i ziemniaczkami uwielbialam je u mojej sw. pamieci Babulki ona robila przepyszne czasami dodam do tego farszu pare pieczareczek a polewam stopionym maselkiem mmm pycha

katolik

katolik 2009-03-15

Buniu, dziękuję ...podszkolę się u Ciebie ! :))
Miłego tygodnia Ci życzę :))

yvonne7

yvonne7 2009-03-15

nie ma to jak tradycyjne ruskie, albo takie z kapustką i grzybami - taki misz masz jakoś dziwnie mi się kojarzy - jakby zabrakło składników do dwóch rodzajów i awaryjnie powstał ten farsz :)

kirena

kirena 2009-03-15

Pozdrawiam Buniu!...a pierożki wypróbuję na pewno;)))

rybka70

rybka70 2009-03-15

takich jeszcze nie robiłam ale zacheciłas mnie pozdrawiam

bunia

bunia 2009-03-15

jelonka- to białe to jest róża z białej rzodkwi .

yvonne - nie zgadzam się - właśnie taki misz -masz może spowodować powstanie wspaniałego smaku . Pewnie masz rację co do tego ,że pomysł powstał z przypadku , gdzieś kiedyś komuś zabrakło albo ziemniaków , albo kapusty i połączył oba .A potem to już poszło z pokolenia na pokolenie .Mówisz ,że nie ma to jak tradycyjne ruskie .A przecież to klasyczny przykład takiego przypadkowego łączenia .ktoś pewnie miał zrobić pierogi z serem , a miał go za mało to dołączył ziemniaki . Nowe dania powstają przypadkiem z braku lub nadmiaru jakiegoś składnika .
Jak dla mnie smak farszu jest fantastyczny- pikantny , taki inny .Pycha .

menrin

menrin 2009-03-15

no o takich jeszcze nie wiedziałam,muszę też spróbować ;) Pozdrawiam

jeppe

jeppe 2009-03-15

jak to sie nazywa brak ochoty na kucharzenie, to juz nie wiem co się dzieje, jak taka ochota jest....

tinatina

tinatina 2009-03-15

Uwielbiam niespodzianki , sa bardzo ciekawe i smakowite , podzielam Twoje zdanie buniu , jestes super gosposia, pozdrawiam i spokojnej nocki zycze .

bunia

bunia 2009-03-15

jeppe- jak ochota ( albo lepiej amok ) jest to zamykam się w kuchni gdzieś koło 6- tej rano ze stosem książek , robię sobie dzbanek dobrej herbatki i siedzę tam do 22 - giej .Posiłki podaje przez drzwi i wrzeszczę jak ktoś się pałęta.Gotuje sobie np rosołek , potem robię z niego zupkę, potrawkę , kurczaczka w galarecie, krokieciki z mięsem z szyjki i skrzydełek z pieczarkami. W tak zwanym międzyczasie sałatkę , ze dwie surówki , ryż wypiekany , deser . Garnuszki sobie pyrkają , a ja sobie czytam , wymyślam dekoracje do dań i odpoczywam.Tyle że życia tak spędzić się nie da . Jeszcze trzeba robić jakieś takie nudne rzeczy jak pranie , sprzątanie - nie wiem kto to wymyślił. ( hi hi hi ).Dorwałam kilka książek Dana Browna ( tego od Kodu Leonarda da Vinci )to chyba sobie taki dzień kulinarno-biblioteczny zafunduję .

alusia0

alusia0 2009-03-15

...spróbujemy ...zobaczymy...

danka19

danka19 2009-03-15

Widzę że nie ja jedna będę lepić pieroszki. Pozdrawiam serdecznie i życzę niekończących się pomysłów kulinarnych.

jolcia7

jolcia7 2009-03-15

też je robiłam ,są świetne :)pozdrawiam

malybok

malybok 2009-03-15

ja robię ciasto taK jak tenshii, kroję jak na kopytka i wałkuję każdy oddzielnie, a pierogi pewnie dobre .Pozdrawiam:)))

rudy13

rudy13 2009-03-15

jestem pod wrażeniem... jak dobrze mieć takie kulinarne talenta (jak TY) pod ręką... od razu weselej się w kuchni robi od nowych pomysłów i potraw... muszę koniecznie wypróbować....
pozdrówka wieczorowe... :))

mezza

mezza 2009-03-15

Weszlam przez przypadek na Twoje zdjecie,zobaczylam inne,wszystko wyglada wspaniale!bede podgladala i robila!
Pozdrawiam:)))

kopytka

kopytka 2009-03-15

już pora iść spać - spokojnej nocki... i do poniedziałku...

b0zenka

b0zenka 2009-03-15

*****************************
Dobrej i spokojnej nocy .....
Pozdrawiam serdecznie i miłego jutra życzę...
*********************************

basiaz

basiaz 2009-03-15

Witaj Buniu.Dzisiaj w Święto "Klemensa"(Patrona Piekarzy i Cukierników)
odbyła się u nas w Szcz.bardzo uroczysta msza w Kościele Seminaryjnym na ul.J.Pawła6.Msza ze sztandarami i Całą śmietanką najwyższych dostojników Cechu Rzemieślniczego.Potem po mszy był poczęstunek i rozdanie produktów wytworzonych przez Piekarzy.Byłam robiłam zdjęcia.Potem powrzucam co nie co do gara.Buziaczki:)))

aniakar

aniakar 2009-03-15

Bardzo lubię pierożki...jutro robię pierogi ruskie. .polane boczkiem z cebulką , specjalnie dla mojego syna ..przyjeżdża w odwiedziny....

Gdy będzie Ci smutno
i słonko przestanie świecić na niebie,
to spójrz do góry,
bo jedna gwiazdka jest ode mnie dla Ciebie!

`·.¸.·´
D O B R A N O C
¸.·´ ¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.............((_,»*—*« »*—*«,_))
·´ (¸'
Cudownych słodkich snów.

mitch

mitch 2009-03-15

same smokołyki........

lucille

lucille 2009-03-15

To jutrzejszy pomysł na obiad mam z głowy. Dzięki!:))

niulo07

niulo07 2009-03-15

Ale pychotki. Lubię tu zaglądać. Spokojnej nocki życzę.

marii50

marii50 2009-03-16

BUNIU KOCHANA TY JESTEŚ WIELKA!!!Pierożki, to co lubię najbardziej,a nie umiałam ich nigdy robić bo zawsze za twarde mi wychodziły.Myślę że teraz mi już idealne wyjdą,i tak tu podsłuchałam,dobry chyba sposób na to krojenie wałka ciasta,zamiast szklanką.BUNIU KOCHANA ja Cię naprawdę od razu pokochałam...wszystko robisz to co lubię,tak to zrozumiale dla mnie opisujesz po cichu Ci powiem (taki anty talent ze mnie),ale to co TY piszesz dobrze rozumie i mi wychodzi.Jak dobrze że Cię tu wszyscy mają.Buniu i ja.Buziunia dla Ciebie...::)))))

bibila

bibila 2009-03-16

Miłego dnia życzę:))

pipi96

pipi96 2009-03-16

miłego poniedziałku ;-D pozdrawiamy

basiaz

basiaz 2009-03-16

Postaram się poprawić.Buziaczki:)

maria62

maria62 2009-03-16

apetycznie wyglądają, nie jadłam, ale spróbuje zrobić niespodziankę mojej rodzince, dobrze że jesteś - dziękuję, pozdrawiam

bamato

bamato 2009-03-16

Pomysł na pierogi wspaniały! Nie wiem czy to połaczenie z przypadku bo przecież często kapustę kiszoną łaczy się z ziemniakami i smakuje. Ja uwielbiam bigos ale nie z chlebkiem tylko jako danie obiadowe z ziemniakami. Taki mi najlepiej smakuje. A w kieleckim jadłam kiedyś takie danie - zapiekane w garnku na ognisku warstwami ułożone ziemniaki, kapusta kiszona i boczek z kiełbaską. Było pyyycha! Więc takie połączenie to rewelacja.
A sposób na krojenie ciasta dzisiaj sprawdziłam (przy ruskich) i rzeczywiście dużo szybciej i łatwiej. Pozdrowienia!!

bunia

bunia 2009-03-16

bamato-pomysł z krojeniem ciasta na pierogi z wałeczka to podpowiedź tenshii, theresa i malybok .

dodaj komentarz

kolejne >