Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :
Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .
Czas : 40 minut
Składniki :
filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
sól
pieprz mielony
1 jajko
12 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżki octu
szczypta curry
olej do głębokiego smażenia
angielski ocet do ryby lub sos Worcester
frytki
Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę , ocet i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-03-13
Essexowne danie! Mniammmm jak zwykle! :*
bunia 2009-03-13
slonko3- pamiętam , pamiętam - na wszelki wypadek nie wychodzę z domu ( hi hi hi ) - pewnie nie trzeba by nawet wstawać z łóżka - ale nie udało się - jakoś trzeba do laptopa się doczłapać.
aniakar 2009-03-13
Jak zwykle pięknie podane..wygląda apetycznie....ja robię rybę w cieście piwnym ...dobra.... Miłego popołudnia :)))
wiki3 2009-03-13
ojej to to bym zjadla mmmmm
jolcia7 2009-03-13
rybka:)mniam mniam :))pychotka
reniuska 2009-03-13
PYSZNE DANIE
Sypatycznego
popołudnia
życzę
kirena 2009-03-13
O to coś nowego...z tym octem.Mój wnuk bardzo lubi czipsy octowe też właśnie z Anglii. Pozdrawiam i słońca życzę oraz miłego weekendu:))
malybok 2009-03-13
dziś późno przychodzę, zjem smaczną rybkę,
a spóźnienie uśmiechem słodzę:))))
Miłego popołudnia:))))
luna19 2009-03-13
:))) zaraz bedzie coś lepszego :)))
no.. tzn zupełnie innego :))
bunia 2009-03-13
kirena- ten ocet w cieście w połączeniu z proszkiem do pieczenia powoduje że ciasto robi się takie puchate ( burzy się jak soda z kwaskiem ).Aż ,, syczy ".Ja bym to ciasto jeszcze bardziej doprawiła na pikantnie- muszę kiedyś spróbować .Smakowo to jeszcze coś w tej rybie angielskiej jest jeszcze tajnego tak jak w panierce do kurczaka z KFC - u nich smakuje o wiele lepiej ( a może to kwestia tego ,że nie trzeba samemu robić ).
bunia 2009-03-13
piofoto- a wiesz ,że masz rację ! Że też na to nie wpadłam - na usprawiedliwienie mam tylko to ,że ja nie piekę ciast - ale przecież do pączków , ,, oponek " itp daje się ocet lub spirytus by nie ciągnęły tłuszczu . Tak to jest jak się człowiek ukierunkuje - ja widzę rybę , a o cieście naleśnikowym myślę jak o panierce . Biję się z piersi .,,... Ale głupia jestem ... cytując moją wnuczkę ..."
olena 2009-03-13
Miłego wieczoru.. Pozdrawiam
kitka07 2009-03-13
cytryny mają extra kształty :P
pozdrawiam
b0zenka 2009-03-14
Witaj... znów mamy wekeend, mam nadzieję że przyniesie ci mnóstwo wesołych i pięknych chwil, duzo słońca, tysięcy usmiechów.......
sparow 2009-03-14
a zamiast wody mineralnej....prosze sprobowac piwenka.....:)))) milej soboty.......