Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex

Dorsz w cieście naleśnikowym z Essex :

Klasyczne angielskie danie – Fish and Chips –Ryba z frytkami . Kiedy pierwszy raz jadłam ją w Anglii nie byłam przekonana do skrapiania frytek octem ( jakiś taki specjalny ) lub sosem Worcester .Ale wystarczyło raz spróbować by zaakceptować ten sposób . Druga sprawa – długo nie mogłam rozgryźć czemu ciasto w którym jest moczona ryba przed smażeniem jest takie ,, inne „ – proste – dodaje się do niego proszek do pieczenia i ocet .Ryba jest pyszna .

Czas : 40 minut

Składniki :

filety z dorsza ( ja zrobiłam 6 dość dużych )
sól
pieprz mielony
1 jajko
12 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżki octu
szczypta curry
olej do głębokiego smażenia
angielski ocet do ryby lub sos Worcester
frytki


Dorsza posolić i posypać pieprzem . Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, szczyptą curry . Zmiksować mleko, jajko, wodę , ocet i produktami sypkimi. Odstawić na 20 minut .W głębokim naczyniu rozgrzać olej . Filety moczyć w cieście tak by je dobrze oblepiło i smażyć w głębokim oleju na złoto ( obracając w trakcie smażenia ) . Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru tłuszczu . Podawać z gorącymi frytkami .
Osobno podawać ocet do ryb lub sos Worcester .Proponowała bym wszystkim tym którzy nie znają smaku tych sosów podchodzić do nich ostrożnie – najpierw spróbować . Oba mają specyficzne smaki które trzeba polubić .Ryba zupełnie dobrze będzie smakować bez nich .

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php

dodane na fotoforum:

brygida

brygida 2009-03-13

pysznosci

brodas

brodas 2009-03-13

Lubię rybki.Pewnie wypróbuję.puki co pozdrawiam..........

slonko3

slonko3 2009-03-13

Tylko pamiętaj,że dziś 13-go piątek :)

jasiek56

jasiek56 2009-03-13

Essexowne danie! Mniammmm jak zwykle! :*

bunia

bunia 2009-03-13

slonko3- pamiętam , pamiętam - na wszelki wypadek nie wychodzę z domu ( hi hi hi ) - pewnie nie trzeba by nawet wstawać z łóżka - ale nie udało się - jakoś trzeba do laptopa się doczłapać.

isia222

isia222 2009-03-13

fantasycznie , apetycznie wygląda! pozdrawiam buniu

aniakar

aniakar 2009-03-13

Jak zwykle pięknie podane..wygląda apetycznie....ja robię rybę w cieście piwnym ...dobra.... Miłego popołudnia :)))

wiki3

wiki3 2009-03-13

ojej to to bym zjadla mmmmm

dalia22

dalia22 2009-03-13

Witaj :)) śliczna kompozycja:))miłego piątku życzę:)

cypryjka

cypryjka 2009-03-13

sprobuje,

pamela5

pamela5 2009-03-13

To jest śliczne i bardzo apetyczne:-))))
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie:-)))

rozanka

rozanka 2009-03-13

pychotka:)

jolcia7

jolcia7 2009-03-13

rybka:)mniam mniam :))pychotka

reniuska

reniuska 2009-03-13

PYSZNE DANIE
Sypatycznego
popołudnia
życzę

kirena

kirena 2009-03-13

O to coś nowego...z tym octem.Mój wnuk bardzo lubi czipsy octowe też właśnie z Anglii. Pozdrawiam i słońca życzę oraz miłego weekendu:))

malybok

malybok 2009-03-13

dziś późno przychodzę, zjem smaczną rybkę,
a spóźnienie uśmiechem słodzę:))))
Miłego popołudnia:))))

luna19

luna19 2009-03-13

:))) zaraz bedzie coś lepszego :)))
no.. tzn zupełnie innego :))

bunia

bunia 2009-03-13

kirena- ten ocet w cieście w połączeniu z proszkiem do pieczenia powoduje że ciasto robi się takie puchate ( burzy się jak soda z kwaskiem ).Aż ,, syczy ".Ja bym to ciasto jeszcze bardziej doprawiła na pikantnie- muszę kiedyś spróbować .Smakowo to jeszcze coś w tej rybie angielskiej jest jeszcze tajnego tak jak w panierce do kurczaka z KFC - u nich smakuje o wiele lepiej ( a może to kwestia tego ,że nie trzeba samemu robić ).

piofoto

piofoto 2009-03-13

Ocet do ciasta dodaje sie aby nie nasiakalo olejem z tego co wiem

bunia

bunia 2009-03-13

piofoto- a wiesz ,że masz rację ! Że też na to nie wpadłam - na usprawiedliwienie mam tylko to ,że ja nie piekę ciast - ale przecież do pączków , ,, oponek " itp daje się ocet lub spirytus by nie ciągnęły tłuszczu . Tak to jest jak się człowiek ukierunkuje - ja widzę rybę , a o cieście naleśnikowym myślę jak o panierce . Biję się z piersi .,,... Ale głupia jestem ... cytując moją wnuczkę ..."

ewcia30

ewcia30 2009-03-13

REWELACUJNE WYGLĄDA TA RYBKA ŻYCZE SMACZNEGO I SAMA TEŻ TAK WYPRÓBUJE POZDRAWIAM

olena

olena 2009-03-13

Miłego wieczoru.. Pozdrawiam

kopytka

kopytka 2009-03-13

miłego wieczorku - dobranoc...

aniakar

aniakar 2009-03-13

Odpisalam przepis i jutro zawiozę córce.....Miłych snow..DOBRANOC :)))

kitka07

kitka07 2009-03-13

cytryny mają extra kształty :P
pozdrawiam

duszka1

duszka1 2009-03-14

i jak tu spać...a bunia daleko z tym półmiskiem:)))pozdrawiam:)

mitch

mitch 2009-03-14

tutaj zawsze smacznie:)))))))

b0zenka

b0zenka 2009-03-14

Witaj... znów mamy wekeend, mam nadzieję że przyniesie ci mnóstwo wesołych i pięknych chwil, duzo słońca, tysięcy usmiechów.......

yvonne7

yvonne7 2009-03-14

sosik Worcester - to jest to!
:)

sparow

sparow 2009-03-14

a zamiast wody mineralnej....prosze sprobowac piwenka.....:)))) milej soboty.......

minia

minia 2009-03-14

apetycznie wyglada;)))))))

tina795

tina795 2009-04-25

Slinka az cieknie jak tak sie oglada te pysznosci

dodaj komentarz

kolejne >