Stamppot- wg Babcigramolki

Stamppot- wg Babcigramolki

Stamppot- wg Babcigramolki :

Stamppot- to w tłumaczeniu ,, Tłuczony garnek „-tradycyjna potrawa holenderska .Okazuje się ,że puree ziemniaczane weszło na stałe do kuchni wielu narodów. Ostatnio czytałam trochę o kuchni holenderskiej . Zainteresowało mnie jedno z dań . Jest ono robione w różnych wersjach – z dodatkiem smażonego boczku lub kiełbasy .Z opisu wyszło mi że najbardziej nada się do tego nasza śląska .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

4-6 ziemniaków
kawałek kapusty włoskiej ( taki jak białej we włoszczyźnie – objętościowo ma być tyle
co ziemniaków )
2 łyżki masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 kiełbasy śląskie
2 łyżki smalcu
sól
pieprz mielony

Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.

Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .

Pinecha zrobił z brokułami - tu jest link do jego wersji :
http://kuchnia.nethit.pl/topic15.html

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

yvonne7

yvonne7 2009-03-05

tyle razy to robiłam , a dopiero dziś dowiedziałam się, jak danie się nazywa :)

jolla33

jolla33 2009-03-05

Ta kielbaska wyglada przepysznie ,moge sie poczestowac?.Pozdrawiam Cie serdecznie Buniu, masz niesamowita galerie:):)

cypryjka

cypryjka 2009-03-05

ooooo to mi sie podoba..... :) dzien dobry :)

brygida

brygida 2009-03-05

mmm a u Ciebie jak zwykle pysznosci

bunia

bunia 2009-03-05

yvonne7- prawdę mówiąc trafiłam na tą potrawę zupełnie przypadkiem . Szukałam czegoś o serach holenderskich i przy okazji wpadłam na forum gdzie wypowiadały się osoby które były w Holandii .Pisali właśnie o tej potrawie .Wrzuciłam nazwę w grafikę - a tam zdjęcia nie specjalnie zachęcające .Ale coś mnie ciągnęło do tego zestawu . Postanowiłam zaryzykować - pycha . Mało roboty , można przygotować wcześniej ,stosunkowo tanie, treściwe - tylko piwko by się jeszcze do tego przydało . Muszę ,, sprzedać " danie swoim dziewczynom - będą mieć ,, zapchajdziurę " w razie czego . A Panowie na pewno docenią .
Ja robiłam ale osobno ziemniaczki puree , osobno kapustka, i obok kiełbaska - okazuje się ,że jak się wszystko razem włoży i jeszcze zapiecze to jest jeszcze smaczniejsze .

halinag

halinag 2009-03-05

to musi być dobre

irogo

irogo 2009-03-05

.... no nie mogę.... ale sie głodna zrobiłam......:)))

naska

naska 2009-03-05

zadna nasza polska nie dorowna holenderskiej smierdzacej kwasem kielbasy..... mieszkam w Holandii troszke....i tego sie zjesc nie da ! ale polski stompot moze byc bardzo smaczny :)
Tak.... wszysto mieszaja z ziemniakami, marchewke i zielony groszek, kapuste, jakies zielone liscie ala salata nazywane blumkoel czy jakos tak :) itd itd... ale wiez mi Buniu... nie ma w tej kuchni nic specjalnego... a jak sie danie wyda ciekawe to skladniki holenderskie nie pozwala tego przelknac ;) tutaj by dobrze smacznie zjesc trzeba sie naglowic :)
doszlam juz do perfekcji hihi :) radze sobie ... w zamrazalniku mam zawsze POLSKA KIELBASKE na takie zachcianki al'a stompot ;)
Pozdrawiam :)

aniakar

aniakar 2009-03-05

Ależ to danie pięknie wygląda..muszę to zrobić..koniecznie..Pozdrawiam..miłego popołudnia :)))

emmi1

emmi1 2009-03-05

Smakowicie wygląda :)

kryska

kryska 2009-03-05

Śmaczne to musi być az ślinka cieknie ;)
Miłego popołudnia życzymy, dużo uśmiechu i słonka :))
Pysznej kawki ;)
U nas dzisiaj niestety pochmurno i bardzo wietrznie
Cieplusio Pozdrawiamy i buziolki wam zostawiamy :*:*:*

allright

allright 2009-03-05

pycha...

uszata

uszata 2009-03-05

O!!!! To również KONIECZNIE muszę upichcić!!!!!!!

yvonne7

yvonne7 2009-03-05

ja zawsze gotuję kapustę razem z ziemniakami, odlewam większość wody, a potem to tłukę, dodaję kiełbaskę i zapiekam :)

anabar

anabar 2009-03-05

no zaraz, zaraz!!! Ty tu takie pyszności, a tu post!!!
i wiosna za pasem - trzeba będzie się wcisnąć w letnie ciuszki!!!
więc może zaproponujesz coś:
1. pysznego
2. zdrowego
3. nietuczącego
aha, i jeszcze musi być krótki czas przygotowania :D (jako opcja)

wikiii

wikiii 2009-03-05

witamy...dziś byliśmy u lekarza i okazało sie że Patryczek musi dostawać zastrzyki bo antybiotyk sie nie przyjął i jest jeszcze gorzej no a przemek tez dostał zestaw leków...

renia739

renia739 2009-03-05

obiadek jak marzenie...)

bunia

bunia 2009-03-05

anabar- hi hi hi - ja już ,, wyrosłam " z wiosennego trzymania linii . pościć będę w piątek ( jak już w Wigilie można jeść mięso - to mnie w to graj ) .Ale pyszne- zdrowe- nie tuczące przemyślę .

anna19

anna19 2009-03-05

dziękuję za przepis kochana -poprostu rewelacja -miłego popołudnia

ireczek

ireczek 2009-03-05

Witam serdecznie i pozdrawiam :):):)
milego wieczoru zycze...

manetka

manetka 2009-03-05

wygląda przepysznie:))

piofoto

piofoto 2009-03-05

Bardzo starannie pokrojona kiełbaska

reni50

reni50 2009-03-05

fajnie pokrojona kiełbaska...

bunia

bunia 2009-03-05

piofoto, reni50- te nacięcia na kiełbasce to tylko wyglądają tak starannie .To się bardzo prosto robi . Nacina się najpierw na ukos w jedną stronę , potem z powrotem w kratkę . Jak się takimi nacięciami położy na rozgrzanym tłuszczu to kiełbaska się rozchyla i lekko ,, puchnie " w rozcięciach .Po usmażeniu wygladą jak by nie wiem jak równo było cięte .

lysiek

lysiek 2009-03-05

Świetne danie, muszę spróbować zrobić. :)

rudy13

rudy13 2009-03-05

jak ja lubię zaglądać do Twojego "gara" Buniu... tyle tu ciekawostek , a jakie pyszności...
pozdrawiam... :))

kirena

kirena 2009-03-05

Proste łatwe i na pewno smaczne:)Gorąco pozdrawiam buźka pa...

kopytka

kopytka 2009-03-05

witaj wieczorkiem, dopiero wróciłam z pracy więc wskoczyłam do Ciebie na chwileczkę....

jolenka

jolenka 2009-03-05

to moja jutrzejsza propozycja na obiad ...dzięki

malybok

malybok 2009-03-05

ja robiłam to danie ,tylko wszystko oddzielnie Pozdrawiam:)))

allright

allright 2009-03-05

polecam...prosta i pyszna sałatka:)))

irys46

irys46 2009-03-05

Kochana Buniu tak jestem objedzona, że tylko popatrzę:)))))A życzenie to złoto-niebieska rybka spełniła i jadę do Szczecina :)))))
Już mi tęskno za moimi Skarbami:)

theresa

theresa 2009-03-05

TROCHE ZA POZNO DZISIAJ ZAGLADAM_AZ ZROBILAM SIE GLODNA_ALE NIE POJDE NIC JESC MUSZE WYTRZYMAC DO RANA;)
POZDRAWIAM I ZYCZE SPOKOJNEJ NOCKI_DOBRANOC;)))

kochac

kochac 2009-03-06

mniami!! mimo ze pozna pora chetnie bym wpalaszowal! :)

b0zenka

b0zenka 2009-03-06

Pogoda zrobiła sie,,,,be,,,, ja ci za to przesyłam uśmiech na cały dzionek,,,,miłego dnia.

wiki3

wiki3 2009-03-06

hhhmmmmm niesamowicie wyglada ale duzo tego tluszczyku chyba jest w tym daniu a ja wystarczajaco mam tluszczyku w sobie heheheh buziaki

bunia

bunia 2009-03-06

wiki3- tłuszczyku jest 4 łyżki ( 2 masła do puree ziemniaczanego + 2 łyżki smalcu do smażenia kiełbasy ) .Widoczny jest na zdjęciu z prostej przyczyny - polewa się puree ziemniaczane z kapustą po ułożeniu w naczyniu do zapiekania tłuszczem ze smażenia po wierzchu by w trakcie zapiekania wierzchnia warstwa nie uległa wysuszeniu .Ta ilość - to mniej więcej 4 razy po 15 g - czyli 60 g - .Porcji z tego jest 2 czyli po 30 g = 3 dag tłuszczu na porcję .Wg optymalnych norm jest to połowa dziennej porcji tłuszczu .A że przecież nie co dzień jada się taki dania to moim zdaniem można sobie na to pozwolić .

pinecha

pinecha 2009-03-06

:-)
trzeba będzie wypróbować

theresa

theresa 2009-03-06

WITAJ BUNIU__JA TO KUPILAM W TAKIM SKLEPIE GDZIE JEST WSZYSTKO TZ;MYDLO I POWIDLO I BYLY ROZNE I TANIE...ALE W NIEMCZECH;))))

pinecha

pinecha 2009-03-06

... i wypróbowałem :-) bardzo smaczne danie :-)

menmar

menmar 2009-03-07

Aż mi wstyd haha:))) Ja kiełbaski tylko na grylu potrafię upiec -A tu takie pyszne danie :))) Będę odwiedzał,jeśli można oczywiście haha:)))

margoma

margoma 2009-03-07

Fajny przepis!

anabar

anabar 2009-03-07

zrobiłam stamppot dziś na obiad - pycha:)
do Twojego przepisu dodałam brokuły (opcja holenderska)
i czosnek (opcja domowa:D) i wyszło pyyysznie !!!
dzięki bardzo i czekam teraz na coś dietetycznego :))) po takiej porcji kalorii
pozdrawiam i miłego wieczoru :)

danka1

danka1 2009-03-07

apetycznie wygląda.

dodaj komentarz

kolejne >