Rumiany półksiężyc :
Maślany rogal zapiekany z pasztetem .
Czas : 20 minut
Składniki :
duży maślany rogal
3 łyżki mleka
plaster pasztetu – ja użyłam robionego w domu drobiowego , ale można wziąć inny
smaczny kupny , byle nie był ,, maziowaty „
4 łyżki utartego ostrego sera żółtego
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz mielony
2-3 łyżki oleju
3 łyżeczki masła
Z rogala ściąć spód i usunąć miąższ .Namoczyć go w mleku , odcisnąć . Wymieszać z pasztetem i serem . Doprawić do smaku majerankiem , pieprzem i utartą gałką . Rogal posmarować olejem w środku i z wierzchu . Włożyć farsz .Na wierzchu położyć kawałki masła . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni . Wstawić ułożonego na blaszce rogala i zapiekać od 10 do 15 minut ( zależy od grubości i wielkości rogala – trzeba po 10 minutach zaglądać by się nie przypiekł za mocno ) . Udekorować plasterkami ogórka , pomidorem , papryką czy czym kto lubi .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-03-02
Nie masz litości nad łakomczuchami... :((
bunia 2009-03-02
cypryjka- można użyć każdego innego pieczywa - najlepiej przypominającego nasze maślane bo najfajniej smakuje jak się przypiecze i zarumieni - w smaku przypominają paszteciki drożdżowe ( tyle ,że roboty przy tym zero w przeciwieństwie do pasztecików ).
jasiek56 2009-03-02
Miłego wieczoru, patronko żarłoków! :* ♥♥♥♥
bunia 2009-03-02
jasiek56-
Jasiu a feee.. jakich żarłoków .Żarłoki to ukradkiem , w samotności byle co i byle jak . Garnkowicze to SMAKOSZE .Delektujemy się przecież tym co upichcimy w miłym towarzystwie , na forum .
beata14 2009-03-02
Super pomysł z tymi przepisami!Zdjecia urocze aż slinka cieknie :)Pozdrawiam serdecznie.
b0zenka 2009-03-02
Życie jest jak los na loterii.
Nigdy nie wiadomo,co sie wyciągnie.
.....Noc na myślenie.....Dobranoc....
wiki3 2009-03-02
wow przepysznie wyglada jutro zrobie kolacyjke taka mniam
bunia 2009-03-02
abc75- skąd czerpię przepisy ? Jak byś od jakiś 35 lat zbierała literaturę kulinarną , a na dodatek odziedziczyła stos zeszytów po Prababci i Babci to byś też miała zapas na jakieś 100 lat na zapas ( hi hi hi ) .A tak na poważnie - jestem bibliotekarzem z zawodu .Po za literaturą piękną zawsze pasjonowały nie kulinaria .Buszowałam po księgarniach , antykwariatach .Kupowałam gazety kulinarne .Teraz w zasadzie nie korzystam już z jakichś konkretnych przepisów tylko z pomysłów i dostosowuję je do tego co akurat mam w lodówce .Czasem jest jakiś przepis który sprawdzam dostosowując go do swojego smaku .Wychodzi - to na jego bazie robię potem różne modyfikacje .
To tak jak ktoś kto umie robić na drutach .najpierw trzyma się ściśle wzoru - a po jakimś czasie sam te wzory tworzy .Chyba po prostu już odruchowo wiem co co czego da się użyć .A ze lubie to - to pichcę .
bunia 2009-03-02
jimmi45- można użyć innego miękkiego pieczywa ( byle nie było słodkie ).Coś tam znajdziesz podobnego . A ,, maślane oczy " to najlepiej jak ktoś robi na nasz widok ( hi )
rudy13 2009-03-02
ach ja nieszczęśliwa... po kolacji jestem, a tu takie pychotki podane....
pozdrówka... :)))
danka10 2009-03-03
miłego i słonecznego wtorku życzę:)))..ten przepis wypróbuję dziś na kolację..:)))
adigonz 2009-03-03
Pozdrawiam cie serdecznie zycze milego cieplego wtorku.
b0zenka 2009-03-03
,,NIE... stan posiadania wzbogaca,lecz radość.
Szczęścia nie można kupić,a miłość dostaje się za darmo,,,
......z tym przesłaniem życzę Ci miłego dnia......
malybok 2009-03-03
za późno usiadłam
sniadanie już jadłam
nie takie smakowite
ale przyzwoite . Miłego dnia:))))