Niektórym pomysł może się wydawać kontrowersyjny - ale zapewniam ,że takie zestawienie smaków jest pyszne i wcale nie ma to danie słodkiego smaku. Sceptyka proponuje spróbowanie na 1/4 porcji ( koszty nie duże a spróbujecie )
Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu :
Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .
Czas : 30 minut
Składniki:
4 średnie ziemniaki
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę i śmietankę . Dokładnie wymieszać .
Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .
dodane na fotoforum:
lovia 2009-02-16
Faktycznie dość kontrowersyjne połączenie smaków.....ale może spróbuje zrobić. Zawsze to coś innego :) pozdrawiam super kucharkę.
jolcia7 2009-02-16
to tak troszke na słodko:)pozdrawiam
cieniu1 2009-02-16
Apetyczne :))) pozdrawiam.
margoma 2009-02-16
Wyglada apetycznie, zwlaszcza tak uroczo podane!
graziac 2009-02-16
Na pewno będzie smakowało. Pozdrawiam.
aneta21 2009-02-16
uuu nie dla mnie bakalie ale pysznie wyglada pozdr.
bunia 2009-02-16
cypryjka- to nie deser- to dodatek do pieczonego drobiu tak jak puree ziemniaczane .Myślę ,że trzeba przełamać w sobie opór przed wrzuceniem bakalii do ziemniaków .Jak już się raz spróbuje i posmakuje to potem już nie ma problemów .Ja pierwszy raz też podchodziłam ,, rakiem " .Gdyby nie to ,że przedtem gotowałam wg przepisów kuchni żydowskiej z tego samego źródła to pewnie bym się nie odważyła .A tak spróbowałam i już tak na stałe zostały z pieczonym kurczaczkiem.
yvonne7 2009-02-16
Jeżeli chodzi o wszelakiego rodzaju dżemy, konfitury i powidła - to my je jemy tylko z naleśnikami, dlatego chlebki mogą być pikantne.
Zrobiłam zapas papryczek - zaraz wstawię fotkę - tak, że na wiele chlebków wystarczy :)))
bunia 2009-02-16
yvonne7-Muszę się za nimi rozejrzeć - ale nie do chlebka jak u Ciebie tylko do mięska - będzie sosik hu hu - taki jak lubię.
Jeśli chodzi o naleśniczki to na słodko u mnie wszyscy tylko nie ja ( ogólnie nic na słodko nie jadam - ani leniwych , ani knedli ani naleśników). Robię bo muszę ( terror rodziny - hi hi ) .Konfiturki tylko z herbatą luzem albo właśnie do gorącego pieczywa z masełkiem .
gragena 2009-02-16
witaj Buniu,
dzięki:
że jesteś
że umiesz gotować,
że potrafisz to w prosty sposób przekazać,
pozdrawiam cieplutko
bunia 2009-02-16
rudy13- pewnie nie jest to do końca dokładnie z regułami kuchni koszernej. Zawsze mnie ta kuchnia fascynowała , ale wymogi kuchni rozdzielającej kuchnię mleczną od mięsnej są jak dla mnie trochę za bardzo restrykcyjne .Często podpatruję przepisy z tej kuchni i adaptuję je do swoich potrzeb .Zresztą w kuchni polskiej jest cała masa przepisów z tej kuchni - np Karp po żydowsku - pycha .
kirena 2009-02-16
Podoba mi się Twoja galeria,ale muszę najpierw zjeść posiłek ,bo zaraz w dołku ssie:)Życzę dobrej nocy!
dana057 2009-02-17
Bunia, a moze tak bysmy restauracje otworzyly?
danka10 2009-02-17
...miłego i dobrego dnia życzę:)))
abc75 2009-02-17
wspaniała galeria!!!(te nadziewane kukurydzą to nie pieczarki!-choć wygląd moze zmylić) pozdrawiam
abc75 2009-02-17
to są tzw.Yorkshire puddings-puste "miseczki" z ciasta półfrancuskiego.....które można napełnić doprawdy czym się tylko zechce!polecam(sprawdż w Lidl-u w Polsce, może dostaniesz,gdyż my mieszkamy za granicą)
atena74 2009-02-17
po przeczytaniu przepisu wierze , ze smakuje ! )) milego wtorku
bunia 2009-02-18
ilusions- wiedziałam ,że wstawiając ten przepis wsadzę ,, kij w mrowisko ".Cóż przepis jest kontrowersyjny. Tradycjonalistom nie polecam - nie przełamią się .Ale wszyscy którzy próbują dań z innych kuchni mogą spokojnie próbować .
Przypominam Ci że knedle ze śliwkami jada się z reguły bez wielkich oporów , a to przecież ziemniaki z owocami .
A śledzia chętnie wymoczę w mleku , a potem zrobię w śmietanie - nic nowego - pyszny .
Pozdrawiam i życzę mniej obaw w zestawianiu smaków .