Ziemniaki bakaliowe

Ziemniaki bakaliowe

Niektórym pomysł może się wydawać kontrowersyjny - ale zapewniam ,że takie zestawienie smaków jest pyszne i wcale nie ma to danie słodkiego smaku. Sceptyka proponuje spróbowanie na 1/4 porcji ( koszty nie duże a spróbujecie )

Ziemniaki bakaliowe do pieczonego drobiu :

Pomysł zaczerpnięty z kuchni żydowskiej .

Czas : 30 minut

Składniki:
4 średnie ziemniaki
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
½ łyżeczki soli
1 łyżka masła
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
1 łyżka oleju

Ziemniaki obrać i poprzecinać na ćwiartki. Śliwki i morele pociąć w paseczki. Wszystko zalać niewielka ilością wody , osolić i ugotować do miękkości ziemniaków .Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na oleju. Odcedzić . Utłuc ziemniaki na puree . Dodać masło , usmażoną cebulkę i śmietankę . Dokładnie wymieszać .
Podawać do pieczonego lub smażonego drobiu .

dodane na fotoforum:

cudolik2

cudolik2 2009-02-16

Zapowiadaja sie ciekawie.....Milego dnia!

lovia

lovia 2009-02-16

Faktycznie dość kontrowersyjne połączenie smaków.....ale może spróbuje zrobić. Zawsze to coś innego :) pozdrawiam super kucharkę.

jolcia7

jolcia7 2009-02-16

to tak troszke na słodko:)pozdrawiam

irogo

irogo 2009-02-16

hm.... trzeba spróbować.... pozdrawiam :))

cieniu1

cieniu1 2009-02-16

Apetyczne :))) pozdrawiam.

reni2

reni2 2009-02-16

To musi być dobre ..dziękuję:)

krysa

krysa 2009-02-16

coś nowego, ciekawego i smacznego ...spróbuję...

margoma

margoma 2009-02-16

Wyglada apetycznie, zwlaszcza tak uroczo podane!

kot1955

kot1955 2009-02-16

Zapewne pyszne :)))
Pozdrawiamy :))))

graziac

graziac 2009-02-16

Na pewno będzie smakowało. Pozdrawiam.

mitch

mitch 2009-02-16

spróbuję !!!!
wygląda apetycznie.

lysiek

lysiek 2009-02-16

Bardzo ciekawe. ;)

aneta21

aneta21 2009-02-16

uuu nie dla mnie bakalie ale pysznie wyglada pozdr.

ijkk1

ijkk1 2009-02-16

na jabłuszku podane ,pięknie ustrojone,to na pewno będzie smaczne (*,*)

cypryjka

cypryjka 2009-02-16

dobry wieczor :) ja jednak preferuje deser osobno :))

bunia

bunia 2009-02-16

cypryjka- to nie deser- to dodatek do pieczonego drobiu tak jak puree ziemniaczane .Myślę ,że trzeba przełamać w sobie opór przed wrzuceniem bakalii do ziemniaków .Jak już się raz spróbuje i posmakuje to potem już nie ma problemów .Ja pierwszy raz też podchodziłam ,, rakiem " .Gdyby nie to ,że przedtem gotowałam wg przepisów kuchni żydowskiej z tego samego źródła to pewnie bym się nie odważyła .A tak spróbowałam i już tak na stałe zostały z pieczonym kurczaczkiem.

yvonne7

yvonne7 2009-02-16

Jeżeli chodzi o wszelakiego rodzaju dżemy, konfitury i powidła - to my je jemy tylko z naleśnikami, dlatego chlebki mogą być pikantne.
Zrobiłam zapas papryczek - zaraz wstawię fotkę - tak, że na wiele chlebków wystarczy :)))

bunia

bunia 2009-02-16

yvonne7-Muszę się za nimi rozejrzeć - ale nie do chlebka jak u Ciebie tylko do mięska - będzie sosik hu hu - taki jak lubię.
Jeśli chodzi o naleśniczki to na słodko u mnie wszyscy tylko nie ja ( ogólnie nic na słodko nie jadam - ani leniwych , ani knedli ani naleśników). Robię bo muszę ( terror rodziny - hi hi ) .Konfiturki tylko z herbatą luzem albo właśnie do gorącego pieczywa z masełkiem .

b0zenka

b0zenka 2009-02-16

DOBRANOC.......miłych snów.

gragena

gragena 2009-02-16

witaj Buniu,

dzięki:
że jesteś
że umiesz gotować,
że potrafisz to w prosty sposób przekazać,
pozdrawiam cieplutko

rudy13

rudy13 2009-02-16

oj ciekawa ta kuchnia żydowska...
pozdróweczka... :)))

bunia

bunia 2009-02-16

rudy13- pewnie nie jest to do końca dokładnie z regułami kuchni koszernej. Zawsze mnie ta kuchnia fascynowała , ale wymogi kuchni rozdzielającej kuchnię mleczną od mięsnej są jak dla mnie trochę za bardzo restrykcyjne .Często podpatruję przepisy z tej kuchni i adaptuję je do swoich potrzeb .Zresztą w kuchni polskiej jest cała masa przepisów z tej kuchni - np Karp po żydowsku - pycha .

krupcia5

krupcia5 2009-02-16

spokojnej nocki życzę...

kirena

kirena 2009-02-16

Podoba mi się Twoja galeria,ale muszę najpierw zjeść posiłek ,bo zaraz w dołku ssie:)Życzę dobrej nocy!

dana057

dana057 2009-02-17

Bunia, a moze tak bysmy restauracje otworzyly?

danka10

danka10 2009-02-17

...miłego i dobrego dnia życzę:)))

abc75

abc75 2009-02-17

wspaniała galeria!!!(te nadziewane kukurydzą to nie pieczarki!-choć wygląd moze zmylić) pozdrawiam

abc75

abc75 2009-02-17

to są tzw.Yorkshire puddings-puste "miseczki" z ciasta półfrancuskiego.....które można napełnić doprawdy czym się tylko zechce!polecam(sprawdż w Lidl-u w Polsce, może dostaniesz,gdyż my mieszkamy za granicą)

kopytka

kopytka 2009-02-17

witam i miłego wtorku życzę....

atena74

atena74 2009-02-17

po przeczytaniu przepisu wierze , ze smakuje ! )) milego wtorku

illusions

illusions 2009-02-17

proponuje jeszcze zestawic sledzie z mlekiem hihihihi

bunia

bunia 2009-02-18

ilusions- wiedziałam ,że wstawiając ten przepis wsadzę ,, kij w mrowisko ".Cóż przepis jest kontrowersyjny. Tradycjonalistom nie polecam - nie przełamią się .Ale wszyscy którzy próbują dań z innych kuchni mogą spokojnie próbować .
Przypominam Ci że knedle ze śliwkami jada się z reguły bez wielkich oporów , a to przecież ziemniaki z owocami .
A śledzia chętnie wymoczę w mleku , a potem zrobię w śmietanie - nic nowego - pyszny .
Pozdrawiam i życzę mniej obaw w zestawianiu smaków .

dodaj komentarz

kolejne >