Leczo z pieczarkami i parówkami

Leczo z pieczarkami i parówkami

Leczo z pieczarkami i parówkami :
W sezonie na paprykę wekuję sobie paprykę z pomidorami na leczo .Potem to już tylko dodać co tam przyjdzie do głowy i dodusić.

Czas : 30-60 minut ( zależnie od tego czy robi się ze świeżej papryki czy ze słoika )

Składniki :

1 litrowy słoik leczo ( lub 3 duże papryki + 3 duże pomidory – najlepiej Lima )
2 cebule
30 dag pieczarek
30 dag parówek ( jakie kto lubi- ja daję cienkie wieprzowe w naturalnej osłonce )
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 kostki mięsne Winiary ( lub inna przyprawa mięsna lub warzywna do smaku )
pieprz mielony
papryka mielona
cukier
mąka

Przełożyć zawartość słoika do garnka ( jeśli ze świeżej papryki to wypestkować je i pokroić w paski, a pomidory w pół plasterki – dusić razem bez wody 30 minut mieszając ). Cebule pokroić w piórka i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju- włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w plasterki usmażyć na rumiano na pozostałym oleju dodając w końcowej fazie masło. Dodać do reszty składników. Parówki pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Wrzucić kostki mięsne .Dusić 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną , cukrem .Zagęścić mąką .Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z ziemniakami lub pieczywem .

dodane na fotoforum:

beata1

beata1 2009-02-06

Lece na leczo. Podwójną porcję poproszę:):):)

olena

olena 2009-02-06

Witam serdecznie .Tez robię leczo w ten sposób, jest świetne.. No i zawsze daję świeżą paprykę . Nadaje smaku i pięknego aromatu. Pozdrawiam i miłego weekendu życzę..

atena74

atena74 2009-02-06

smacznosci ! ))) milego pichcenia ... tzn milego dnia )))

brygida

brygida 2009-02-06

ojej,slinka leci,ja chce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anna19

anna19 2009-02-06

pyszne danko,a przepis godny sprawdzenia-miłego dnia..

irogo

irogo 2009-02-06

dawno leczo nie robiłam ... pyszotki .. pozdrawiam :))

renrys

renrys 2009-02-06

Pyszności /pozdrawiamy

tensolo

tensolo 2009-02-06

no i zgłodniałem... ;)

graz5

graz5 2009-02-06

...ale to już jest polskie leczo.... Węgrzy oprócz papryki nie tolerują w nim niczego....

tensolo

tensolo 2009-02-06

nie zgadzam się, jadłem u Madziarów różne rodzaje lecza z różnymi składnikami

jolenka

jolenka 2009-02-06

jak to zezłościc cebulę?

malybok

malybok 2009-02-06

no to mam na dziś ściągę, pieczarki kipiłam a w sloiku też mam. Dzięki Buniu za podpowiedź:)))

bunia

bunia 2009-02-06

jelonka- hi hi hi - nie złościć się na cebulkę - nic nie winna - ma być zezłocić - pewnie nie po polsku - lepiej brzmi usmażyć na złoto .

graziac

graziac 2009-02-06

Buniu,znowu kusisz takimi pysznościami! Ile razy odwiedzę Twoją galerię,tyle razy czuję niesamowity głód. Ale czemu?...Życzę słonecznego,miłego dnia.

ciocia2

ciocia2 2009-02-06

pozdrawiam miłego dnia życzę))))))))))))))))) jestem na diecie wiec tylko popatrze

dana057

dana057 2009-02-06

slyszalam o tej potrawie, ale nigdy nie smakowalam

starsza

starsza 2009-02-06

Wygląda apetycznie ..chocia nie przepadam za nią.....pozdrawiam......

aniakar

aniakar 2009-02-06

Leczo jest pyszne...ja dodaję jeszcze cukinię ...

Witam i życzę miłego popołudnia :))))

ijkk1

ijkk1 2009-02-06

witam!!!! w tym wypadku nie jestem wybredna - U W I E L B I A M leczo i dzisiaj nie odmówię poczęstunku (*,*)

vena7

vena7 2009-02-06

ale pyszności....

greyss

greyss 2009-02-06

lubię leczo,ale te parówki.....

bunia

bunia 2009-02-06

greyss- i wszyscy którzy mają obiekcje do parówek. Kochani ja też nie kupuję tych zwykłych parówek bo są niejadalne .Te tutaj to są np serdelki wieprzowe w naturalnym flaczku - bardzo smaczne .Kupuję te , albo mini serdelki drobiowe lekko podwędzane , albo cielęce .Trzeba po prostu trafić na dobre wyroby i ich się trzymać, a jak nie to można użyć kiełbasy.Jakąś smaczną kiełbasę przecież kupujecie.

uszata

uszata 2009-02-06

mniammmmmmmmmmmmm

uszata

uszata 2009-02-06

Przepis spisałam ;)))))

renia739

renia739 2009-02-06

nio nio jakie smacznosci u mnie dzis byl gulasz z pieczarkami ...milego dnia:)

nynus

nynus 2009-02-06

Leczo!!!<mniam>
miłego popoludnia zyczę!

barossa

barossa 2009-02-06

smakowite jedzonko:))pozdrawiam

halinag

halinag 2009-02-06

smakowite a ja robiłam zupę parówkową po węgiersku

danka10

danka10 2009-02-06

Dobranoc:)))))

b0zenka

b0zenka 2009-02-06

Miłego wieczorku .....spokojnej nocki.....DOBRANOC.

inderia

inderia 2009-02-06

ooo mnaaaaaam *_*

dolores

dolores 2009-02-06

jeszcze bardziej kolorowych snów wam życzymy:))

ala59

ala59 2009-02-06

.. jak zwykle super fotki i przepisy... mało komentuje ,/ wybacz --brak czasu i czasami możliwosci/ ale zawsze choć oglądnę i wykorzystuje Cię / tj Twoje przepisy/

efkakra

efkakra 2009-02-07

Bardzo to dobre... tez czasem robię...Pozdrawiam cieplutko!
Smacznego!

b0zenka

b0zenka 2009-02-07

ŻYJEMY naprawde tylko wtedy,
KIEDY cieszymy sie ludzką życzliwością(J.W.GOETHE)
.............MIŁEGO DNIA.........

yvonne7

yvonne7 2009-02-07

oj Buniu!
Ty - taka mistrzyni kuchni i nie wiesz, że w Polsce NIE MA parówek cielęcych?
Twoim zdaniem - czym się różnią parówki od serdelek? (bo zdaniem producentów - tylko kształtem).

renia739

renia739 2009-02-07

milego i udanego spacerku w taka piekna pogode,,, ja wyruszam na wies:)

kopytka

kopytka 2009-02-07

wygląda pysznie - ale ja nie przepadam za parówkami...
Ja ronię z cienką kiełbaską....

bunia

bunia 2009-02-07

yvonne- nie wiem skąd Ci się wzięło ,że nie ma parówek cielęcych .Od lat kupuję cienkie paróweczki, drobiowe, wieprzowe, i cielęce - i gwarantuję ci ,że różnią się smakiem . Tak samo serdelki .Różnią się nie tylko wyglądem ale i smakiem . Serdelki są bardziej ,, zbite w konsystencji ' i lekko podwędzone . Nie wiem czy jest to prawidłowe z nazewnictwem kulinarnym - ale w smaku różnica jest .Kupuję wyroby z Witkowa, Stokłosy , z prywatnych masarni .Nie jednej firmy .Nie mam pojęcia jakim cudem Ci wyszło ,że nie ma wyrobów cielęcych .Kilka dni temu kupiłam kiełbasę podsuszaną właśnie cielęcą .
A w ogóle to specjalistka ze mnie jak ... jestem taki samym garnkowiczem jak wszyscy tu obecni i nie mam zamiaru robić za autorytet - jeśli coś opisuję to tak jak ja to robię - kto inny ma prawo nie zgadzać się z tym i robić wg własnego gustu, a jeśli zechce zrobić coś tak jak ja to proponuję to będzie mi bardzo miło ( ale robi to na własne ryzyko )- tak to jest z cudzymi przepisami.

krysa

krysa 2009-02-07

Bunia, a co to dziś nic nie jemy?

bunia

bunia 2009-02-07

krysa- jemy , jemy - ale wczorajsze .U mnie dziś prace remontowo- gazowe ( majster od gazu mi się pałęta po mieszkaniu , a ja siedzę w kącie ). Cienko widzę dzisiejsze działania kuchenne .
A tak w najbliższym czasie to chyba będzie trochę przerwy we wstawianiu. W poniedziałek przylatuje córa z rodziną z Anglii - gotować będę raczej ,, stare " rzeczy - to znaczy wszelkie potrawy z których zrobieniem ma u siebie problem ( jakieś kluchy z kiszoną kapustą , ruskie pierogi itp ) - no i wnukiem chce się nacieszyć. Zobaczymy jak to będzie

.Pozdrawiam wszystkich .Miłego dnia .

zosia01

zosia01 2009-02-07

Miłego dnia życzę :-)))

dana057

dana057 2009-02-07

Bunka, glodna jestem!!!!!! co dzis jemy?

ireczek

ireczek 2009-02-07

Pozdrawiam cieplutko:)),

arszenik

arszenik 2009-02-07

Witam serdecznie tu też piękne i smakowite widoki i to nie jedne :))) pozdrawiam cieplutko udanego weekendu

anita591

anita591 2009-02-07

Jest od zlota wiecej warte serce szczere i otwarte. pozdrawiam

krupcia5

krupcia5 2009-02-07

Miłej niedzielki życzę...

mitch

mitch 2009-02-07

"leczo" moja ulubioma potrawa przygotowywana przez moją mamę.
Pozdrawiam

wesolla

wesolla 2009-02-07

Mniam jak ja dawno tego nie jadlam pychotka:)

vocal

vocal 2009-02-08

Z MUZYCZNYM KARNAWAŁOWYM POZDROWIENIEM
DLA CIEBIE BUNIU
http://www.garnek.pl/vocal/4372983/karnawalowe-bale

BUZIAKI ..STEFANIA:)))

adigonz

adigonz 2009-02-08

Pozdrawiam cie serdecznie i zycze milej Niedzieli. Georg.

olus42

olus42 2009-02-09

pozdrowiam,smakowicie to wyglada

niema

niema 2009-02-17

no to jest pomysł;))zaraz go spisze;))

aneczka

aneczka 2009-09-22

właśnie robię leczo z pieczarkami bo nie mogłam nigdzie kupić cukinii ale o papryce zapomniałam więc będzie bez

lisek52

lisek52 2010-07-14

Bardzo ciekawa galeria...
Pyszne leczo...będe testować...
Papatki na dobranoc:)))

dodaj komentarz

kolejne >