Kurczak na dziko z Garnka rzymskiego

Kurczak na dziko z Garnka rzymskiego

Kurczak na dziko z garnka rzymskiego :
Kurczak doprawiony przyprawami do drobiu dzikiego.

Czas : 1 godzina + 2 godziny macerowanie kurczaka

Składniki :

4 uda z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka mielonego jałowca
łyżeczka mielonej papryki
5 owoców głogu suchego
5 owoców tarniny
5 owoców dzikiej róży
2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 marchewki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
2 cebule
½ szklanki wody

Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka .Zostawić na 2 godziny w lodówce . Garnek namoczyć w wodzie na 15 minut .Cebule pokroić w piórka , a marchew w plasterki . Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno Garnka Rzymskiego .Włożyć głóg , tarninę, dziką różę , ziele angielskie , liście laurowe .Na tym położyć kawałki kurczaka , wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni , a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut. Odkryć garnek , dołożyć marynatę od mięsa , zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak by wierzch był rumiany .Wyjąć , doprawić sos do smaku .
Oczywiście można go też zrobić w taki sposób tradycyjnie w brytfance - obsmażyć , wlać szklankę wody , przykryć i piec aż się zarumieni.

dodane na fotoforum:

jagodaj

jagodaj 2009-01-31

Pieknie wygląda..:))

reni1

reni1 2009-01-31

Tu to chyba na kolacje wpadnę;))ależ to pachnie..

maria

maria 2009-01-31

Zapowiada się smakowicie, w najbliższym czasie spróbuję :) Serdecznie pozdrawiam Cię Buniu :)

udch95

udch95 2009-01-31

Ale pyszności:))

halinag

halinag 2009-01-31

ale zapachy.aż do mnie doszły

luna19

luna19 2009-01-31

no prosze jakie znowu pysznosci .. mniam ..
a ja mialam kasze gryczaną i indyka w sosie grzybowym :)

irogo

irogo 2009-01-31

jak zwykle pychotki... życzę ciepłego i miłego popołudnia:)))

jasiek56

jasiek56 2009-01-31

Ciekawi mnie, ile waży Bunia??? :))

bunia

bunia 2009-01-31

jasiek56- Ty nie bądź taki ciekawski - waży tyle ile może ( nie ukrywam ,ze mogło by być mniej- ale to nie łakomstwo , to na pewno tarczyca - hi hi hi )

uszata

uszata 2009-01-31

ale ślicznie podane ;))))
jak zawsze

przyjazn

przyjazn 2009-01-31

Na pewno wypróbuję przepis!!!Proszę napisać jak sprawia się sprzęt do pieczenia chleba?Bo zastanawiam się nad kupnem:))

bunia

bunia 2009-01-31

przyjazn- Właśnie się piecze bułka- sprawuje się fantastycznie. Od czasu jak kupiłam nie kupuję pieczywa- tylko piekę w domu .

slonko3

slonko3 2009-01-31

Pozdrawiam..i cieszę się,że garnek bardzo Ci służy..:0

ciocia2

ciocia2 2009-01-31

witam miłego wieczorku życze ))))))))))))))) mniam, mniam

malybok

malybok 2009-01-31

takie smakowite,że oblizuję paluszki :)))

oli74

oli74 2009-01-31

Buniu fajnie brzmi ta Twoja potrawa:):):smakowicie wygląda.Widze ,że garnek rzymski nie odpoczywa w Twojej kuchni:):)

baasia

baasia 2009-01-31

kochany buniaczku !
słonko mnie przygoniła na twoje fotki , mamusiuuu slinotoku dostałam strasznego..
ale bym zjadła ...
wszystko takie piekne !
a ja znów na diecie ...
buziaczyska kochana !

gragena

gragena 2009-01-31

witaj Buniu, korzystam z Twoich przepisów i robię furorę w rodzinie, dzięki

bunia

bunia 2009-01-31

Podpowiadam wszystkim których przeraża ilość przypraw ( a właściwie to to gdzie je kupić ). Ja takie rzeczy jak głóg , tarnina, dzika róża kupuję po prostu w aptece . Kiedyś domowa apteczka służyła jednocześnie jako przyprawy . Teraz też może - tylko my o tym zapomnieliśmy.

halinag

halinag 2009-01-31

dobrze wiedzieć gdzie kupić
Miłego wieczorku*:))

rudy13

rudy13 2009-01-31

pyszności...

bunia

bunia 2009-01-31

Jeszcze o stosowanych tu przyprawach- proponuję wszystkim przeczytanie sobie co oprócz walorów smakowych zyskuje się przez zastosowanie głogu, tarniny, dzikiej róży i czarnej porzeczki jako przypraw. Można mieć profilaktykę przy okazji smaku. Nie żebym zaraz specjalnie dobierała przyprawy pod kątem zdrowotności - to się robi przy okazji ). Mam nadzieję ,że takie wykorzystanie naturalnych przypraw będzie trochę na moją obronę , bo wiem ,że niektórych odstrasza moje namiętne stosowanie kostek bulionowych Knorra - na swoją obronę napiszę tylko, że znam skład tych kostek i nie jest z tym tak źle .A doprawiać glutaminianem sodu (jednym z podstawowych składników kostek )- bardzo lubię .

boberek

boberek 2009-01-31

Wyglada na smaczne:)
Pozdrawiam i życzę pogodnej niedzieli.

rumpel

rumpel 2009-01-31

Czy garnek rzymski to taki który zostal Neronowi po obiedzie??

graz5

graz5 2009-01-31

Eeeeech Bunia, Bunia Ty to SKARB jesteś dla swoich bliskich:)))
Pozdrawiam :)

bunia

bunia 2009-01-31

rumpel- nie mam pojęcia - mój to jest ten który garncarz Mieszka zrobił na eksport ale mu został jako odrzut , bo ucho ma krzywe ( hi hi hi ).Tak na prawdę nie mam pojęcia dlaczego pojawiły się te garnki pod taka nazwą , ale tak je można kupić i tak można odszukać przepisy w necie - to nie kombinuję tylko podaję taką nazwę jaka jest znana.

sparow

sparow 2009-01-31

milego dnia:)))))

duszka1

duszka1 2009-01-31

Miłej niedzieli Buniu,pozdrawiam:)

sara58

sara58 2009-02-01

Buniu a pieczesz też chleb w swoim rzymskim garnku? Bezkonkurencyjny. Pozdrawiam.

jagulax

jagulax 2009-02-01

Buniu gdzie mozna taki rzymski gar kupić ?

zboj1

zboj1 2009-02-01

dziki kurczak hehe :)

barossa

barossa 2009-02-03

wspaniałości Buniu:)

raf87xx

raf87xx 2009-02-03

mniammmm... ale smaka narobilas teraz..;] pozdrawiam

zuzka80

zuzka80 2009-08-03

jagulax:
Pewnie już znalazłaś gdzie można to cudo kupić ;)
Ja kupiłam www.roemertoppf.pl. Jestem zadowolona, w przeciwieństwie do poprzedniego Formastera....
pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >