Kotlet wieprzowy siekany :
Taki pośredni między mielonym a całym kotletem .Usmażony , a potem lekko duszony.
Czas : 30 minut
Składniki :
30 dag mięsa od szynki chudego
1 jajko
2 cebule
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
mąka
1/3 szklanki wody
Mięso posiekać bardzo drobno tasakiem . Cebule pokroić w piórka i zeszklić na 1 łyżce oleju – zdjąć z patelni. Połowę cebuli dodać z jajkiem do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem .Uformować dwa spore kotlety .Obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano z obu stron kotlety .Dołożyć masło i cebulkę .Wlać 1/3 szklanki wody i dusić kotlety pod przykryciem 15 minut .
Podawać z ziemniakami puree posypane natką pietruszki .
Podpowiadam : Medussa zrobiła i dusiła dłużej ( ok godziny ) , proponuję tego się trzymać - jak się dłużej poduszą to są delikatniejsze .
dodane na fotoforum:
udch95 2009-01-20
A ta cebulka aż czuć jak się rozpływa w ustach:))
atena74 2009-01-20
buniu a moze Ty bys jakas restauracje otworzyla ? kurcze bylaby na bank najlepsza w okolicy !! ))) pozdrawiam
ijkk1 2009-01-20
jaka szkoda,że mieszkasz na drugim końcu Polski , a może dla Ciebie lepiej - kto wie (*,*)
danka10 2009-01-20
...pyszności twój obiadek...u mnie tylko zupka grzybowa...ale też dobra..miłego popołudnia Ci życzę..
bunia 2009-01-20
Atena74- ty wiesz co by się działo ze mną po otworzeniu takiej restauracji ? Sfiksowała bym z rozpaczy po tygodniu. Bo musiała bym mieć w miarę stały jadłospis - a mnie by się akurat nie chciało robić mielonych tylko łososia .Mowy nie ma .Ja mogę gotować tylko dla tych co pozwalają mi ,,szaleć " w kuchni i nie wtrącają się .No od czasu do czasu mają życzenia ( na które się łaskawie godzę - hi hi hi ).Nie wiesz jak to jest w przysłowiu -
,, Domownicy nie jedzą tego czego Pani domu nie lubi "
Moje dzieci nie lubią kompotów - ciekawe czemu ? ( Nie znoszę, nie gotuję, nie podaję ).
luna19 2009-01-20
:)) u mnie też już pewnie niedlugo skonczy sie biale szalenstwo
deszcze zapowiadają, a stok sztucznie nasnieżany wiec wszystko z góry spłynie i bedzie po zimie :))
ale dziś znow poszalalam troche :)) dotleniam sie :))
kfoczka 2009-01-20
a ja podziwiam Twoj talent i najadam sie do syta...ogladajac:) pozdrawiam i czekam na...deser:)))
zofiam 2009-01-20
super przepis
atena74 2009-01-20
Otworzyla bunia mila restauracje
w ktorej bedziemy dzis jedli kolacje.
Lecz tu inaczej jest niz wszedzie,
bo to bunia Ci powie co zajadal bedziesz !
Tych to smakolykow nie ma w zadnej karcie
wiec zaprosmy wszystkich na wspaniale zarcie.
Bunia ugotuje , usmazy , upichci
nim sie zorientujesz kazdy sen sie zisci.
Wyczaruje z niczego tak przepyszne danie,
ze na Waszych talerzach nic juz nie zostanie!
Szkoda tylko , ze to takie moje male marzenia ...
chociaz podobno wszystkie sa do spelnienia!
cudolik2 2009-01-21
Lubie wlasnie potrawy,ktore sie szybko przygotowuje,taki kotlecik na przyklad.;)))
hashi28 2009-03-15
przepieknie to wygląda...a jak smakuje ummm