Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną :
Najczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku .



Czas :1,5 godziny

Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag kaszy jęczmiennej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
30 dag pieczarek

Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.. Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . Kaszę jęczmienną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .

Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .

dodane na fotoforum:

beata1

beata1 2009-01-14

Pychotka mniam mniam.

fisiu

fisiu 2009-01-14

Ja to bym chciał żeby mi Ktoś tak gotował. (Dobra, wiem, że sam też mogę) :p
Już jakiś przyglądam się temu talenciarskiemu gotowaniu. Pycha.
Pozdrawiam!

cudolik2

cudolik2 2009-01-14

Ale mi sie trafil obiadek!A ja tak lubie golabki.Słyszalam tu i ówdzie,ze dobre sa z kasza,ale osobiscie nie jadlam.Moze nalezy sprobowac?...Milego dnia!

cypryjka

cypryjka 2009-01-14

wygladaja pysznie........... a ja glodna.............. dzien dobry :)

fisiu

fisiu 2009-01-14

Z tego wszystkiego zjadłem wyraz "czas"... :)

yvonne7

yvonne7 2009-01-14

ja poproszę na zimno:)))

theresa

theresa 2009-01-14

TO JEST TO CO BARDZO MI SMAKUJE__MILEGO DNIA;)

jairena

jairena 2009-01-14

Zrobię:) Częto też mieszam pół na pół ryż z kaszą gryczaną, natomiast z jęczmienną jeszcze nie robiłam:) . Kłaniam się:)

halinag

halinag 2009-01-14

Buniu pycha a ja czasami dodaje troszkę kaszy do ryżu też są super,podpatrzyłam u znajomej

renia6

renia6 2009-01-14

WSPANIAŁE I SMAKOWITE DANIE ,PYCHA POPROSTU:))))))))POZDRAWIAM MILUTKO

cypryjka

cypryjka 2009-01-14

... :) a w "moich" okolicach wylacznie z kasza, perlowa, mazurska.... sie robi :)

halinag

halinag 2009-01-14

ja będę robić w sobotę więc przepis się przyda.....pozdrawiam

irogo

irogo 2009-01-14

ale apetycznie wyglądają... pozdrawiam :))

irys46

irys46 2009-01-14

Ja też będę robiła, bo takich nie jadłam:) Zawsze robię z ryzem i biorę liście kapusty pekińskiej :) Pozdrawiam

dotqa

dotqa 2009-01-14

to nowość interesujaca, trzeba spróbować :) przepycha wygląda ... buźka

kopytka

kopytka 2009-01-14

ja też nigdy nie jadłam z kaszą i do tego z drobiowego mięsa...wierzę że są dobre.....

maria

maria 2009-01-14

Buniu serdeczne podziękowanie ode mnie i moich panów za kurczakową wariację na temat stroganowa ;)) Pycha !!!!!!! Do Twoich przepisów można podchodzić "w ciemno" zawsze są smaczne :)

wiolcia7

wiolcia7 2009-01-14

to ja obiadek dziś zjem u Ciebie ;-)))

zofiam

zofiam 2009-01-14

super danie

bunia

bunia 2009-01-14

maria- no nie była bym taka pewna .Jest trochę przepisów kontrowersyjnych ( np łosoś w sosie malinowym ) .Ja to lubię ale dla niektórych może to być za odważne ). Są osoby nie tolerujące połączenia smaku owoców z drobiem, mięsem czy rybą .Ale jak jesteś pewna ,że takie nowinki są straszne dla Twoich domowników to w zasadzie nie ma problemu - przepisy są sprawdzone . Czasem coś nie wychodzi tak jak bym chciała żeby wyglądało , ale jadalne to jest na pewno.

bunia

bunia 2009-01-14

fisiu- masz rację , sam też możesz - stawaj do gotowania - to wspaniała przygoda , a czasu nie zjadaj - przyda mi się jeszcze .

ciarkaa

ciarkaa 2009-01-14

az slinka leci na widok tak przyzadzonych potraw:)
moje tak slicznie na talerzu nie wygladaja:)
ale nigdy nie mam czasu na przyozdobianie potraw
zreszta teraz moge sobie pozwolic na gotowanie tylko w weekend:(
a szkoda bo lubie:)
pozdrawiam:)

b0zenka

b0zenka 2009-01-14

Bardzo lubie gołąbki z kaszą i mięsem z sosem pomidorowym i kaszą z grzybami z sosem śmietankowym o smaku grzybowym.

greyss

greyss 2009-01-14

pychotka

rudy13

rudy13 2009-01-14

podobno te z kaszą też smakowite... trzeba kiedyś spróbować...
pozdróweczka cieplutkie... :))

kofta73

kofta73 2009-01-14

Bunia, pozwoliłam sobie do Ciebie zajrzeć,bom głodna, a wiedziałam, że znajdę tu same pyszności...
Pozdrawiam ;)

graziac

graziac 2009-01-14

Rzeczywiście pyszności. Jadłam gołąbki z kaszą zamiast ryżu i bardzo mi smakowały. Pozdrawiam .

malybok

malybok 2009-01-15

zanim zabiorę się do robienia obiadu ,zaglądam do Ciebie ,może coś ściągnę? Miłego dnia:)))

efkakra

efkakra 2009-01-15

Dziękuję.... jak ja lubię gołąbki!!!
Pozdrawiam!

barossa

barossa 2009-01-15

o mamo!!a ja głodna,wykończysz mnie tymi pysznościami!;)

aneta70

aneta70 2009-01-19

Bunia jesteś Wielka:))Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę

carmel

carmel 2009-04-26

mmm apetyczne te gołąbki, choc ja zwykle robie te tradycyjne z mielonego i ryżu, ostatnio udało mi sie zdobyć ukiszoną całą główke kapusty i gołabki zrobiłam zawijane w kiszone liście
Polecam :D

bunia

bunia 2009-04-26

carmel- ja taż najbardziej lubię tradycyjnie w pomidorowym sosie z mięsa i ryżu .Te zrobiłam na prośbę Mamy .Gdzieś kiedyś jadła takie, a,teraz jej poszukaj i zrób No to znalazłam - przerobiłam na swoje i wyszła delikatna pychotka

dodaj komentarz

kolejne >