Sos chrzanowo- żurawinowy :
Klasyczny sos w kuchni polskiej . Często podawany do gotowanej wołowiny .
Czas : 10 minut
Składniki :
½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki utartego chrzanu
2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs
sól
Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan i żurawinę . Doprawić do smaku szczyptą soli .
Uwaga : xxelka zrobiła sos z zakwaszanego chrzanu i kwaskowej żurawiny i wyszedł za kwaśny. Podaję z jakiego chrzanu i żurawiny ja robię .
Chrzan -naturalny bez konserwantów - nie zakwaszany , bez dodatku śmietany ( dłużej stoi )
Żurawina- konfitura do mięs z żurawiny błotnej ( niskosłodzona )
dodane na fotoforum:
emmi1 2009-01-12
żurawinę mam,ale czy ten chrzan to ja muszę taki surowy korzeń utrzeć czy może być ze słoiczka już gotowy? :)
emmi1 2009-01-12
a i Buniu tutaj mi odpowiedż, ja będę zaglądać. Niech będzie w jednym tematycznym miejscu :) buziaki :D
bunia 2009-01-12
emmi1- ja kupuję gotowy ze słoiczka firmy Rolnik- jest sprawdzony .Ale jeśli używasz innego ze słoiczka który Ci smakuje to bierz ten swój ( oczywiście można utrzeć chrzan w domu - ale po co jak są gotowe kupne zupełnie smaczne )( żurawina zresztą też jest już kupna bo te trochę co zrobiłam już mi się skończyło )
emmi1 2009-01-12
oj to dobrze :D bo łatwiej o te w słoiczkach ;) bardzo Ci dziękuję, już wiem jaki będzie u mnie obiad jutro, mięsko z tym sosikiem :D
dotqa 2009-01-12
przesmakowicie to wygląda ...pozdrawiam cieplutko :)
lizar 2009-01-12
Pięknie to podajesz Buniu.
Miłego dnia
audia 2009-01-12
________####____####___
_____######_#_########
__####_#_#_#_#_#_#_#_####
___#####__BUZIAKI__######
____#################
_______############
__________########
tezera 2009-01-12
pozdrawiam- danie jak zwykle wspaniałe:)))
reni50 2009-01-12
pięknie podane-musi smakować!
renia739 2009-01-12
litosci na to jedzonko..............juz nie moge w nic sie nie mieszcze hiih .milego dnia
kopytka 2009-01-12
taki obiadek to zjadam od razu - ale za kawkę dziękuję...
mam uczulenie na wiórki kokosowe...
mausb 2009-01-12
jeszcze tego przepisu nie znałam z miłą chęcią wypróbuję :)
Pozdrawiam serdecznie
zaza11 2009-01-12
Buniu jesteś boska.Ten pólmisek to czysta sztuka.Gorzej, że przy kontemplacji sztuki zaczyna okrutnie ssać w żołądku.
rudy13 2009-01-12
i znów slinka po brodzie kapie, ja nie nadążam... nie mam nawet kiedy tego wszystkiego spróbować... więc tymczasem będzie do szuflady...
pozdróweczka :))
emmi1 2009-01-15
Po rozpuzczeniu masła dalsze składniki dodaje się na zdjęty z ognia garnuszek czy dalej na ,,gotująco,,?