Gulasz - segedyński :
Przepis podejrzałam kilka lat temu w programie telewizyjnym Roberta Makłowicza .Spisałam , zrobiłam , posmakował nam i tak już został wśród robionych w moim domu dań . Mój przepis odrobinę się różni od oryginału jeśli chodzi o proporcje .Oryginalny przepis znalazłam ostatnio w Internecie – jest tu :
https://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=71&lp_przepisu=3
wędrówka6
Czas : 1,5 – 2 godzin
Składniki :
60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
2 cebule
1 litr wody
1 kostka bulionu wołowego Knorra
1 kostka mięsna Winiary
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki ( słodkiej )
1 ząbek czosnku
¾ szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w dużą kostkę , cebule w piórka .Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę .Następnie dodać do niej mięso i obsmażyć na rumiano. Posypać papryką , kminkiem , szczyptą soli . Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Przełożyć do rondla. Wlać resztę wody ..Dodać kostkę mięsna i bulionową . Dusić 40 minut. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować jeszcze godzinę. Doprawić do smaku .Zmieszać mąkę z olejem i zagęścić nią gulasz .Zagotować. Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem ( już nie podgrzewać . Wymieszać .
dodane na fotoforum:
jasiek56 2009-01-09
Obojętne co to! I tak język ucieka mi gdzieś... Mmmmmm....
ellah 2009-01-09
Znam segedyński :) Lubię. Ten z domieszką austriacką nieco inny. Będe próbować, Buniu. :)
Karnawałowo pozdrawiam :)
mela29 2009-01-09
mmmmmmmmmmm pysznosci:)
szalona 2009-01-09
Pozdrawiam miłego popołudnia:)
irogo 2009-01-09
co prawda mam żołądek dzisiaj lekko wywrócony , ale tak ... tak to na pewno by pomogło.... :))
cudolik2 2009-01-09
Wyglada,ze jest pyszny!Ale to jest'GULASZ SEGEDYNSKI"!(przekrecilas literke).Mniam.Milego dnia!
wesolla 2009-01-09
Pychotka mniam :)pozdrawiam
lysiek 2009-01-09
Nie jadłam. Musi byc przepyszny! Robię tak żeberka.
Ciekawe,co Buniu zaserwujesz na niedzielny obiad.
onka77 2009-01-09
SAME PYSZNOSCI :-))))
mausb 2009-01-09
już wiem gdzie zaglądać gdy nie mam jeszcze pomysłu na obiadek tu zawsze znajdzie się coś dla każdego:):):)*
Pozdrawiam cieplutko
patii 2009-01-10
mniam az slinka cieknie jak to wszystko spetycznie wyglada,pozdr
prelud 2009-01-11
Ech... te wszystkie Twoje dania, Buniu, tak smakowicie wyglądają... a niektóre przepisy wypróbowałam i są rewelacyjne. Po woli wypróbuję wszystko:-))
Pozdrawiam cieplutko i miłego wieczorku życzę;-))
maria 2009-01-11
Buniu jesteś genialna - wyszło smakowicie - moi panowie się zajadali i chwalili :) Dziękuję :)
siestala 2009-01-14
:) Przyszlam Ci powiedziec, ze zrobilam Twoj gulasz wczoraj- wspanialy! Dzieki za inspiracje raz jeszcze:)))
kasiaaa 2009-01-18
no popatrz, robię to od lat, ale o śmietanie nie wiedziałam, pewnie łagodzi smak, mąką też nie zagęszczałam...moja Mama też kiedyś odpisała ten przepis od Makłowicza, ale widać niedokładnie:-)