Lazania wg Babcigramolki

Lazania wg Babcigramolki

Witam w Nowym Roku 2009.
Jeszcze raz życzę wszystkim Garnkowiczom wszystkiego najlepszego.
Zachciało nam się na Sylwestra lazanii.

Lazania wg Babcigramolki :
Danie rodem z kuchni włoskiej .Doprawione wg upodobań mojej rodziny .Pewnie trochę się różni od oryginalnego przepisu , ale jak to zwykle bywa z takimi przepisami jest ich tyle wersji ile gospodyń. Smaczna .Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana .

Czas : 1 godzina

Składniki :

9 plastrów ciasta na lazanię - kupnego lub makaronowego ciasta zrobionego w
domu ),wielkości ok. ½ kartki z zeszytu
½ kg mięsa mielonego ( do wyboru mieszane wieprzowo- wołowe lub drobiowe
ja użyłam mięsa z indyka )
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
pieprz mielony
sól
oregano
1 mały przecier pomidorowy 30 % ( 8 dag )
sos sojowy
200 mll wody
200 mll mleka
2 płaskie łyżki mąki
gałka muszkatołowa
30 dag ostrego żółtego sera

Zagotować w dużym garnku ( szerokim ) osoloną wodę i na wrzątek wkładać płaty lazanii .Gotować 2 minuty. Ostrożnie wyjąć tak by się nie połamały. Rozłożyć na tacce ( tak by się nie skleiły .

W woku lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso mieszając w trakcie smażenia tak by się rozpadło na drobne kawałki . Wlać wodę .Dodać przecier pomidorowy .Gotować 10 minut .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , solą , oregano.

W drugim garnuszku roztopić masło , wsypać mąkę , zamieszać , rozprowadzić zimnym mlekiem . Gotować na małym gazie aż sos beszamelowy się zagęści. Doprawić sola i utarta na drobnej tarce jarzynowej gałką muszkatołową .

Foremkę do zapiekania ( wielkości takiej by 3 płaty lazanii można było ułożyć obok siebie ) wysmarować olejem .Wlać na dno trochę sosu mięsnego , ułożyć 3 płaty lazanii, polać 1/3 pozostałego mięsnego sosu , na to 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Na to następne 3 płaty lazanii ,1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu beszamelowego , posypać 1/3 utartego sera żółtego .Znów 3 płaty lazanii, reszta sosu mięsnego, reszta sosu beszamelowego . Posypać z wierzchu utartym serem żółtym . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić foremkę z lazanią i piec 30 minut aż ser się roztopi i zarumieni . Wystawić .Zostawić na ok. 10 minut by odrobinę ostygła ( łatwiej się wtedy kroi ). Przekroić na 3-4 części , wyjąć łopatką do mięs ostrożnie by się nie rozpadła.

Doskonale smakuje w towarzystwie czerwonego wina .

dodane na fotoforum:

ewik1

ewik1 2009-01-01

Ale smakowite śniadanko Buniu...A ja właśnie się wybieram do realnej kuchni hiihihihii-cosik sobie upitrasić hiihihih

setulo

setulo 2009-01-01

Witam cieplutko w pierwszym dniu nowego roczku :)

naska

naska 2009-01-01

Witam serdecznie w Nowym Roku, życze duzo zdrówka i szczescia na ten 2009 ;) i wiecej przepisow na GaRnKu ... ale to zyczenie chyba raczej dla garnkowiczów !

a lazania.. mmmmmmmmmmmmm pyszności!

tunia31

tunia31 2009-01-01

Nowy roku! Witaj na naszym progu!
-jakie to apetyczne dziekuje za przepis
pozdrawiam

dana46

dana46 2009-01-01

╔══╦══╦══╦══╗
╚═╗║╔╗║╔╗║╔╗║
╔═╝║║║║║║║╚╝║
║╔═╣║║║║║╠═╗║
║╚═╣╚╝║╚╝╠═╝║ Szczęśliwego Nowego Roku !!!!!!
╚══╩══╩══╩══╝

misia47

misia47 2009-01-01

pozdrawiam i życzę w Nowym Roku wszystkiego co najlepsze :))

irogo

irogo 2009-01-01

Serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku......

http://www.nazdrowko.ovh.org/u3.php?i=Iwona

kopytka

kopytka 2009-01-01

witam.. same smakołyki z samego rana..
rzeczywiście ile gospodyń -tyle przepisów...
Ja robię bez sosu beszamel (u mnie nie lubią -kalorie) ,ale za to z pieczarkami....
smacznego -mam nadzieję że masz tego więcej ,bo ten kawałeczek ja zjadam..

bunia

bunia 2009-01-01

kopytka- smacznego .Pewnie ,że zostało . Jak tu utrafić z lazanią .

beata1

beata1 2009-01-01

W Nowym Roku życze Ci pomyślności,
Potęgi miłości,siły młodości,
Samych spokojnych,pogodnych dni
I mnóstwa cudownych i wzniosłych chwil.
Życze Ci więc wiary co wzrasta
Krocząc w światłości
Nadziei co obfituje
Szczęśliwej i radosnej,
Miłości co będąc doskonałą
Usuwa wszelką bojaźń
To zapewni Ci
Szczęśliwy nowy rok!!!!
2009
_$$$$$____$$$_____$$$____$$$$$
$$$$$$___$$$$$___$$$$$__$$$_$$$
$$__$$__$$$_$$$_$$$_$$$_$$$_$$$
____$$__$$$_$$$_$$$_$$$_$$$_$$$
___$$___$$$_$$$_$$$_$$$_$$$$$$$
__$$____$$$_$$$_$$$_$$$___$$$$$
__$$____$$$_$$$_$$$_$$$____$$$
_$$$_$$_$$$_$$$_$$$_$$$___$$$
$$$$$$$__$$$$$___$$$$$___$$$
$$$$$$$__$$$$_____$$$$__$$$

ŻYCZY BEATA:):):)

gandvik

gandvik 2009-01-01

zapoznaj nas z babcią gramolką :))

zuza55

zuza55 2009-01-01

Witam,jestem i życzę szczęśliwego całego Nowego Roku:))

bunia

bunia 2009-01-01

gandavik-Kochani Babciagramolka to ja Bunia . Wstawiałam przepisy na strony kulinarne pod takim nickiem , ale tu jak się rejestrowałam okazało się ,że nazwa jest za długa i musiałam nazwać się inaczej. A że znajomi znają mnie jako Babcięgramolkę to i tak nazywam swoje przepisy.

cudolik2

cudolik2 2009-01-01

Ciekawa ta lazania.Na pewno jest pyszna!

niema

niema 2009-01-01

AJ ALE SMAKOWITY PRZEPIS HMM TO TEZ ZROBIE TYLKO ZAPISZE SOBIE DO TAJEMNICZEGO ZESZYTU;))

barossa

barossa 2009-01-02

bardzo lubie:))

motyl81

motyl81 2009-01-04

Witaj Buniu! Jka zwykle same pysznosci u Ciebie, zycze w Nowym Roku wielu nowych pomyslow na przekaski, dania glowne i inne pysznosci! A lazania wyglada wysmienicie!

kociarka

kociarka 2009-04-23

Mniam. :)

dodaj komentarz

kolejne >