Kulebiak z czerwoną kapustą i rybą

Kulebiak z czerwoną kapustą i rybą

Kulebiak z czerwoną kapusta i rybą ;
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego .Ten najlepiej robić jak już ma się gotowa duszoną kapustę czerwoną .

Czas :1 godzina
Składniki ;

1,5 szklanki duszonej czerwonej kapusty ( ja miałam doprawioną żurawiną )
1 płat Pangi
1 ciasto francuskie mrożone
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
żółtko do posmarowania ciasta


Kapustę na wszelki wypadek dobrze odsączyć na sicie by nie było w niej soku .Rybę posolić i popieprzyć .Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć na nim rybę w całości z jednej i drugiej strony .Nie trzeba rumienić . Rozłożyć płat ciasta . Przeciąć na 3 części . Na jednym kawałku ciasta położonym na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ) ułożyć kapustę a na niej płat ryby. Przykryć drugim płatem .Zasklepić brzegi . Z trzeciego kawałka ciasta zrobić dekoracje. Można oczywiście robić dowolne dekoracje ( gwiazdki, kwiatki, choinki ).Posmarować z wierzchu żółtkiem Rozgrzać piekarnik do 200 stopni .Wstawić blachę i piec 25-35 minut aż kulebiak będzie rumiany . Podawać z czystą zupą rybną do popicia ( lub czystym barszczem czerwonym ).

Na Wigilię można zrobić taki kulebiak z kapustą iż grzybami i rybą .
Można z tej porcji zamiast jednego dużego kulebiaka zrobić 4 małe porcje.

dodane na fotoforum:

brygida

brygida 2008-12-14

to ja poprosze,bo nigdy nie jadlam...

kot1955

kot1955 2008-12-14

Też chętnie spróbuję :))))
Miłego dnia :)))

udch95

udch95 2008-12-14

Ale pięknie zrumieniony,nigdy nie jadłam:)))

aneta21

aneta21 2008-12-14

Mniam ale pychotka tylko ze ja nie lubie robic ciast poniewaz zadko mi wychodza :(

bunia

bunia 2008-12-14

aneta21- to jest z kupnego mrożonego ciasta francuskiego - nie ma siły żeby nie wyszło. Ja też jestem oporna na pieczenie .

cudolik2

cudolik2 2008-12-14

Ale kolorowo!Ladny z zewnatrz i sliczny wewnatrz;))))Milego dnia.

vena7

vena7 2008-12-14

O pieknie ...

llllarka

llllarka 2008-12-14

wow coz to dzis za artystyczne dzielo na talerzyku:p Buniu masz najpyszniejsze zdjecia pod sloncem

atena74

atena74 2008-12-14

o kurcze ... jesli smakuj tak jak wyglada .. to brak mi slow !! )))) musi byc pyyyyyycha )) milej niedzieli

jasiek56

jasiek56 2008-12-14

Miłego niedzielnego popołudnia! Odpocznij od garnków (tych prawdziwych0! :) CMOK! :**

yvonne7

yvonne7 2008-12-14

muszę w końcu kupić to ciasto francuskie...

reniuska

reniuska 2008-12-14

MIŁEGO POPOŁUDNIA

madziaj

madziaj 2008-12-14

a jajem z wierzchu smarujesz?? I chyba miało być 200C??

emmi1

emmi1 2008-12-14

Buniu, a uda się to upiec w prodiżu?

hannae

hannae 2008-12-14

Napewno pyszne.

siestala

siestala 2008-12-14

swietnie wyglada:) u siebie mam dla Ciebie przepis na to moje chutney z zurawin, dzieki za przepisy i zdjecia:)

szalona

szalona 2008-12-14

Dziękuję za dobre rady i tak zrobiłam:))))))))))))))gorące pozdrowienia

bunia

bunia 2008-12-14

emmi1- wiesz ,że nie mam pojęcia jeśli chodzi o prodiż .Już nie pamiętam kiedy w nim piekłam , w każdym razie na pewno nie francuskie ciasto .Trzeba by spytać kogoś kto w nim piecze .Przepraszam ,że nie umiem Ci odpowiedzieć.

pamela5

pamela5 2008-12-14

Wspaniałe danie na wigilijną kolację:-)))))

pamela5

pamela5 2008-12-14

Bunieczko, jakie ciasto francuskie kupujesz? U nas są porcje po 25 dkg i 50 dkg rozwałkowane na płaty. Czy też takie w płatach kupujesz? A moze robisz je sama?

reniuska

reniuska 2008-12-14

&&Przyjaźń jest największym darem, jaką mądrość może ofiarować, aby uczynić całe życie szczęśliwym.&&&
miłego wieczorku

bunia

bunia 2008-12-14

pamela5 - ja kupuję taki w rulonie , ono ma 27,5 dag .I ten kulebiak jest z takie porcji. Myślę ,że w zasadzie z każdego ciasta francuskiego można robić , i z takiego w płatach i takiego w rulonie .Nie robię sama ciasta bo to za pracochłonne - a jak jest dobre gotowe to czemu nie korzystać z niego .

pamela5

pamela5 2008-12-14

Oczywiście Bunieczko...to ciasto, które jest w sklepach jest bardzo dobre. Nie ma sensu robić tego w domu. Już wszystko wiem:-)))Dziekuję Ci Bunieczko.

kropka7

kropka7 2008-12-14

Super !!!! Już je zanotuję i na uroczystą kolacje
jedno danko będzie... Buniowe....a co..
pozdrawiam wieczorkiem....

menrin

menrin 2008-12-14

jak wygląda zapewne tak smakuje,aż ślinka cieknie :P pozdrawiam :)

luna19

luna19 2008-12-14

mmm...az zapachniało :)))

http://pl.youtube.com/watch?v=-o2gESpQwHE


a moje orzeszki to robione, nie ze sklepu :)) sama dziś je miodkiem rozgrzanym zalalam ... na swieta bedzie do posmakowania :))))

peagle

peagle 2008-12-14

pysznosci robisz widzę...
Pozdrawiam ))

ewelen

ewelen 2008-12-15

Dziękuję za przepis , nie przepadam jednak za francuskim ciastem , napisz czy można kulebiak zrobić np. z kruchego ciasta ? Pozdrawiam , kolorowych snów.(nie jestem mocna w ciastach.)

graniac

graniac 2008-12-15

miłego dnia zyczę,pełnego słońca i radości ... pozdrawiam cieplutko ;-)))))

b0zenka

b0zenka 2008-12-15

ŚPIOCHY...wstawać kawka czeka
Tydzień zaczynamy z uśmiechem na twarzy.MIŁEGO DNIA......

yvonne7

yvonne7 2008-12-15

http://podzielsieoplatkiem.pl/yvonne7,4862/

barossa

barossa 2008-12-15

Buniu,to na święta wrzucisz frykasy,już mi ślinka leci:))pozdrawiam

szalona

szalona 2008-12-15

Za to co mam,
za to co jeszcze mogę mieć
dziś podziękować Ci chcę,
za miły gest, sympatii znak,
który dajesz mi co dnia.. :))))miłego dnia

dolores

dolores 2008-12-15

miłego dnia...duuuużo energi na te wszystkie przygotowania, zakupy, wspaniałych szybkich pomysłów na prezenty.....no i żeby jeszcze czasu było troszkę dla garnuszkowych przyjaciół hihihi

pianka

pianka 2008-12-15

*POZDRAWIAM I DOBRY HUMOR
,.*Z UŚMIECHEM ZOSTAWIAM:))))

pamela5

pamela5 2008-12-15

Życzę Ci Buniu ślicznych snów:-))) Dobranoc:-))

asiek78

asiek78 2009-01-06

ale pychota!!!!!!!!!!!!!!!

dodaj komentarz

kolejne >