Tatar 2

Tatar 2

Tatar 2 :
Tatar to jedno z moich ulubionych dań. Często gości na moim stole .Dziś znów mam go na kolację .

Czas : 30 minut

Składniki :
20 dag polędwicy wołowej ( lub chudego mięsa z rostbefu )
4 łyżki oliwy
maggi w płynie
sól
pieprz mielony
1 cebula
2 korniszony
2 żółtka

Mięso skrobać nożem na miazgę ( mniej cierpliwi mogą zmielić ). Wymieszać z oliwą .Doprawić maggi , solą i pieprzem . Podawać z drobno usiekaną cebulka i korniszonami.
Można tez podawać dodatkowo kapary, anchois , marynowane pieczarki, marynowaną paprykę .

dodane na fotoforum:

uszata

uszata 2008-12-12

po prostu bomba ;)))

malybok

malybok 2008-12-12

ja daję żółtka do środka dlatego,bo tatar robię wczesniej a żółtka by zeschły, albo przed samym podaniem na stół. twój tatar wygląda wspaniałe ! :)))

marek5

marek5 2008-12-12

Pyszność!!Dawno już nie jadlem)))Pozdrawiam

nadia74

nadia74 2008-12-12

wygląda rewelacyjnie!
dawno nie jadłam

bunia

bunia 2008-12-12

malybok- jak robiłam na więcej osób to też najpierw doprawiałam mięso , kroiłam sobie cebulkę i korniszony , mięso polewałam lekko olejem po wierzchu ,żeby nie było dostępu powietrza i przykrywałam szczelnie folią .Żółtka oddzielałam od białek i delikatnie wkładałam do szerokiego pojemnika i też polewałam olejem i zakrywałam szczelnie folią .Dopiero kilka minut przed podaniem formowałam porcje , dekorowałam i łyżką nakładałam żółtka .Teraz to robię i na stół ., 5 minut i po kolacji. Ale tak to jest jak się szykuje na 2 osoby - można się bawić .

jagodaj

jagodaj 2008-12-12

Na pewno sie pochwalę o ile dam radę...;))))

jagodaj

jagodaj 2008-12-12

Dzięki.....:))))

halinac

halinac 2008-12-12

Super!!!!!!!!!
Dzień się kończy,noc zapada.
Wieczorku radosnego,odpoczynku miłego.
A gdy mrok nastanie,
Twój sen niech się bajką stanie.

rumpel

rumpel 2008-12-12

...ale do prawdziwego tatara potrzebna konina..

bunia

bunia 2008-12-12

rumpel- święta racja - kiedyś była w Szczecinie konina do kupienia .Pamiętam suchą kiełbasę z koniny .Teraz można pomarzyć . Wychodzi na to ,że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Może jeszcze kiedyś mi się polędwica końska trafi .

pamela5

pamela5 2008-12-12

Ślicznie i apetycznie:-)

udch95

udch95 2008-12-12

Uwielbiam,pochłaniam to wszystko:))

theresa

theresa 2008-12-12

rowniez mialam tatar-kupny do tego ogorek konserwowy.Dobranoc milych snow.

madziks

madziks 2008-12-12

ależ prosze....hihihi... milutkiej nocki...ale smakowicie;)))pozdrawiam cieplutko

hannae

hannae 2008-12-12

Jutro bedzie u mnie.

graz5

graz5 2008-12-12

Już nie pamiętam kiedy jadłam tatara...... Zawsze mi smakował!
Pozdrowienia :))

bunia

bunia 2008-12-12

Wszystkim którzy jeszcze nie wiedza - luna19 stworzyła forum kulinarne na którym są przepisy wstawione przez Garnkowiczów - podzielone na kategorie ( zupy, przystawki, II dania itp - zaglądajcie tam .Zapraszam .Tu jest link

http://garkulinar.jun.pl/index.php

brygida

brygida 2008-12-12

czyli tatar z dwoma jajami :)

bunia

bunia 2008-12-12

brygida- hi hi hi dwujajeczny - zgadza się ,bez podtekstów oczywiście - chodzi o kurze jaja .

barossa

barossa 2008-12-12

ja też bardzo lubię:))z dwoma czy czterema wszystko jedno;)

kasiaaa

kasiaaa 2008-12-12

a żółtka to chyba od zaprzyjaźnionej kurki, takie żółte, że aż pomarańczowe;-)

bunia

bunia 2008-12-12

kasiaaa- masz racje - sąsiadka ma rodzinkę na wsi i czasem przywozi jajka , większość to ma po dwa żółtka .To od takich kurek co grzebią na podwórku.

elisela

elisela 2008-12-12

co zrobic zeby sie upewnic ze jaja nie sa skazone salmonela???
zawsze sie boje!

martynw

martynw 2008-12-12

o.. inwalida:):) wygląda bardzo apetycznie:):) pozdrawiam:):)

bunia

bunia 2008-12-12

elisela- nie ma domowej metody upewnienia się ,ze nie są skażone salmonellą .Jak się gotuje czy używa do wypieków to w temperaturze salmonella ginie. Do tatara i majonezu - ryzyko .Wstyd się przyznać nie myślę o ryzyku .Za bardzo lubię tatara .Wiem tylko ,że bardziej podatne na salmonelle są kacze jajka.

reni1

reni1 2008-12-12

pieknie podany...

edytka

edytka 2008-12-12

mniam ... jestem mięsożerna bardzo , dlatego to moje ulubione jedzonko .... natomiast słodycze mogą dla nie istnieć (dziwne-kiedyś jadłam nałogowo) .....

bbasia4

bbasia4 2008-12-12

piękne oczka wyszły z tych jajek .pozdrawiam.

giani

giani 2008-12-12

Na pewno smaczny...
Dobranoc***

eloiza

eloiza 2008-12-12

Ślinka leci na sam widok :) Masz chyba "najsmaczniejszy" profil :)
Pozdrawiam

danka1

danka1 2008-12-12

Witam wieczorowo.
Śpij i śnij kolorowe sny...Dobranoc.

yolly76

yolly76 2008-12-12

Trzeba było wrzucić co nieco do garnka, ażeby Bunia
to dostrzegła...

bunia

bunia 2008-12-12

yolly76- to już pewnie skrzywienie - za dużo tych zdjęć na garnku żeby wszystkie obejrzeć. Od czasu do czasu przeglądam .Rzeczywiście reaguję w większości na gotowanie, zwiedzanie ciekawych miejsc, piękne zwierzaczki .

lama11

lama11 2008-12-13

Buniuuu juz jestem głodna...jak tylko weszłam na garnek to tylko ten tatarek widzę..pozdrawiam..;-)))

b0zenka

b0zenka 2008-12-13

Każdy poranek daje nam szanse ,by wieczorem powiedzieć .
MIAŁAM DOBRY DZIEŃ.
Więc wstawać śpiochy ,kawka czeka i zaczynajmy ten dzień.
MIŁEGO DNIA.

emmi1

emmi1 2008-12-13

Pozdrawiam !!!! :D

emmi1

emmi1 2008-12-13

Tak buszuję po Twoim albumie i nie byłabym sobą, jak bym oprócz wspaniałęgo talentu kulinarnego i daru upiększania potraw, nie zauważyła przepięknej oprawy ceramicznej :) Przepiękna :D
W ogóle potrawy są perfekcyjne :)

bunia

bunia 2008-12-13

emmi1- dzięki za łaskawe słowa. Cieszę się ,że podoba Ci się ceramika .Prawda jest taka ,że zaczyna się robić z lekka monotonnie .Z powodów lokalowych ( hi hi hi - po prostu kuchnia jest wielkości klatki dla chomika , a pokój nie wiele większy )- musiałam oddać większość szkła przy przeprowadzce .I używam w kółko to samo .No ale nic na to nie poradzę nic więcej nie wcisnę w swoje szafki. Musi być jak jest.

prelud

prelud 2008-12-13

Mniam... :-)
Miłego dnia:-)

cudolik2

cudolik2 2008-12-13

Tatara,lubie bardzo,ale nie mam"pewnego"dojscia do miesa,i raczej wole obejsc sie smakiem,niz ryzykowac jakies"robaczki"w brzuszku..;)))))

zuzka35

zuzka35 2008-12-13

Ślinka leci! to mało,poprostu rewelacyjny widok...

kwantus

kwantus 2008-12-13

znowu przytyję od patrzenia ;)

kwantus

kwantus 2008-12-13

bo kociczka ostra jest (czasami) :), pozdrawiam sobotnio

carmen

carmen 2008-12-13

widzę u Ciebie jeszcze lepsze pyszności :) mniam uwielbiam tatarek :) milutkiej soboty życzę...:)

moja3

moja3 2009-01-01

ulubione moje danie pozd

allll

allll 2009-01-12

fajny tatarek na kolację. Maleńka rada: cebulkę dodajemy na chwilkę przed podaniem. Mięso od cebuli szybko ciemnieje i wygląda potem nieapetycznie:( Ale Twój widać, że dopiero zrobiony. Smakowity.
Pozdrawiam cieplutko:))))

akl540

akl540 2014-04-27

Dlaczego ciemnieje wewnątrz? Jest wymieszany z solą, maggi, oliwą i pieprzem... bez cebuli a mimo to wewnątrz robi się ciemny i nieapetyczny. Czy jedynym sposobem jest serwowanie go po ciemku?:)

bunia

bunia 2014-04-27

Nigdy mi tatar nie ciemnieje. Siekam ( mielę ) mięso i natychmiast mieszam z olejem . Potem zawijam szczelnie w folię spożywczą tak by wewnątrz nie było powietrza bo to po prostu utlenianie sie krwi w mięsie powoduje że ciemnieje . Potem resztę robię bezpośrednio przed podaniem.

akl540

akl540 2014-04-27

Dzięki za odpowiedź:) Robię dokładnie tak samo. Również zawijam w folię. Myślałem, że może ciemnieje od maggi lub od żółtka.

dodaj komentarz

kolejne >