Ryba w cieście w kwaśnej galarecie

Ryba w cieście w kwaśnej galarecie

Ryba w cieście w kwaśnej galaretce :
Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku. Bardzo prosto ją się robi .Można przygotować na zapas i zawekować .

Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce

Składniki :

2 filety z Pangi ( lub innej ryby )
1 jajko
½ szklanki mąki
¼ szklanki wody + 400 mll do galarety
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
100 mll octu
½ łyżki cukru
1 łyżeczka Vegeta ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 cebule
4 łyżeczki żelatyny

Z jajka, mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe .Rybę posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej .Rybę maczać w cieście i smażyć na rumiano z obu stron .Zagotować wodę z octem , liściem laurowym , zielem angielskim , Vegeta ( lub kostką bulionu rybnego ), pokrojona w piórka cebulą . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie . Ułożyć rybę pojemniku , zalać zalewą . Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Można taką rybę ułożyć w słoikach , zalać zalewą .Zamknąć słoiki . Pasteryzować 10 minut .Odstawić i następnego dnia powtórzyć pasteryzowanie ( 10 minut ). Trzymać w lodówce .

dodane na fotoforum:

ewik1

ewik1 2008-11-17

Buniu-wiesz co tu zaglądam do Ciebie to widzę jakieś nowości,których nie jadłąm-takiej rybki też nie w galarecie...

irogo

irogo 2008-11-17

no nie - chyba muszę... zajrzeć do lodówki... co by tu przetrącić..?

janke48

janke48 2008-11-17

Dzięki buniu za przepis,o takim "czymś" myślalam.Rybka,to jest to i tak wlasnie przyrządzona.hej

rudaka

rudaka 2008-11-17

jadam tylko ryby ,w roznych postaciach ,dziekuje za przepis

bunia

bunia 2008-11-17

Kochani- przepis na taką rybkę dostałam chyba ze 30 lat temu od koleżanki w pracy .Jej mąż rybaczył na Zalewie Szczecińskim i ryby u niej było w nadmiarze .Smażyła małe sztuki w cieście lub w mące , wkładała w słoiki , zalewała taką galaretą i wekowała , a potem obdzielała wszystkich .Taka ryba jak postoi w słoiku to nawet jak ma ości to one skruszeją .Jak mi się trafi więcej ryby to natychmiast tak robię na zapas ( jeśli planuję by dłużej stała to na wszelki wypadek nie dodaję cebuli ).

allright

allright 2008-11-17

mniamniuśna....muszę wypróbować koniecznie

cudolik2

cudolik2 2008-11-17

Jak jest ryba w ciescie,to juz jest wszystko,czego mi potrzeba;))))

yvonne7

yvonne7 2008-11-17

to ja już wiem, co będę pichcić (jak tylko skończę remont kuchni) ;)))

janke48

janke48 2008-11-17

No wlaśnie,moja śp.koleżanka taką rybkę "robila" i wszystkim nam smakowala.To bylo dawno temu (ok.15 lat).A teraz dzięki buni znowu powrócą dawne smaki.Jeszcze raz dzięki.

giligil

giligil 2008-11-17

gili gili Buniu:)

ewcia07

ewcia07 2008-11-17

wyglada smakowicie i pewnie jest:))

niunio

niunio 2008-11-17

Milutkich jak puch, słodziutkich jak miód takich Ci życzę w dzisiejszą noc snów. Bardziej kolorowych niż gwiazdki na niebie, a oprócz tego buziaki dla Ciebie!:*:*

pdorcia

pdorcia 2008-11-17

Same pyszności,aż palce lizac:)))

aneta21

aneta21 2008-11-17

hmm mniam mniam dziekuje za glosik

kropka7

kropka7 2008-11-17

pyszne...;)

beata1

beata1 2008-11-17

pyszności,pozdrawiam i dobrej nocki życzę:)

irys46

irys46 2008-11-17

Ale jedzonko!!!

starsza

starsza 2008-11-18

Ciesz sie ciesz......tylko niech sie nie przejedzą od tych smakołyków...serwowanych tutaj...

b0zenka

b0zenka 2008-11-18

Witaj,
******
zapraszaszam na kawusie.Prosze tylko przynieś ze sobą ,,humorek,,bo tego mi dziś brakuje.
A po kawce z dobrym humorkiem życzę.
...........MIŁEGO DNIA...........

vena7

vena7 2008-11-18

o matko...no ja tu bułke wsuwam..a tu takie smakowitosci..poprosze troszeczke...

anpa007

anpa007 2008-11-18

ja tez zjadlam dwie kanapki a tu prosze takie pysznosci :-))))) kawaleczek poprosze :-)))

allright

allright 2008-11-25

http://www.garnek.pl/forum/zdrowakuchnia

dodaj komentarz

kolejne >