Jajecznica z duszoną cukinią

Jajecznica z duszoną cukinią

Niedzielny poranek to jajka. Od zawsze. Chyba wszyscy w rodzinie mają czasem dość tego mojego zamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku, po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii ( dostaję ją z działki ) to pomysł akurat.

Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,

http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/09/jajecznica-z-duszona-cukinia.html

dodane na fotoforum:

kolejne >

bunia

bunia

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

maria57

maria57 2014-09-21

a ja robię bardzo często jajecznicę z miętą kosmatą
robiła ją moja babcia i po latach w rodzinie sobie o niej przypomnieliśmy - od pewnego czasu (od ładnych kilku lat) gości u nas wcale nie tak rzadko na niedzielnym śniadaniowym stole.
Może spróbujesz sama : rozpuszczam na patelni niewielką ilość masła, na to w porze letniej siekaną świeżą miętę kosmatą (jest łagodniejsza od klasycznej mięty pieprzowej), w zimie skruszam nad patelnią kilka listków suszonej mięty. Trochę się podgrzeje w gorącym maśle - smak przejdzie do masła. Na to wlewam roztrzepane jajka klasycznie tylko posolone i smażę. Dla mnie pychota. Smak bardzo oryginalny i albo ktoś polubi albo zdecydowanie nie. Spróbować zawsze możesz.
Mięta kosmata ma charakterystyczne liście z meszkiem na górnej stronie.

bunia

bunia 2014-09-21

Maria57- dzięki za podpowiedź- chętnie skorzystam przy okazji

choco13

choco13 2014-09-21

Za cukinia nie przepadam ale fotka bardzo apetyczna:)

bunia

bunia 2014-09-21

choco13- bo cukinia sama z siebie ma nijaki smak- charakteru nabiera dopiero gdy ją z czymś połączymy

bea73

bea73 2014-09-22

u mnie dzisiaj pochmurnie, ale życzę słoneczka, udanego dnia i całego nowego tygodnie....

jonna

jonna 2014-09-22

Cukinii nie znam wcale, ale może kiedyś spróbuje....

dodaj komentarz

kolejne >