Tagliatelle z czerwonym pesto

Tagliatelle z czerwonym pesto

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Tagliatelle z czerwonym pesto Babcigramolki :

Pesto to cały poemat. Nie ma lepszego sosu do makaronu. Najfajniejsze jest to , że robi się go na zimno ucierając różne składniki z oliwą ( najlepiej ręcznie w moździerzu , bardziej niecierpliwi robią to blenderem ) .
Czas : 30 minut

Składniki :1/2 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
1 usiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanych listków czerwonej bazylii
szczypta soli
pieprz mielony
½ usiekanej drobno czerwonej papryki
25 dag makaronu Tagliatelle
5 łyżek utartego parmezanu

Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię , czerwoną paprykę dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Wymieszać z parmezanem . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .

dodane na fotoforum:

azan04

azan04 2008-08-31

wszystko wygląda przepysznie ...;-))

dodaj komentarz

kolejne >