Gulasz z kurczaka z jarzynami

Gulasz z kurczaka z jarzynami

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Gulasz drobiowy z jarzynami :
Delikatny.
Czas :2 godziny

Składniki :1/2 kg mięsa gulaszowego drobiowego
3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
¼ pory
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki

Mięso pokroić w kostkę . Posolić , popieprzyć , posypać mieloną papryką , skropić sosem sojowym . Delikatnie wymieszać . Zostawić na 30 minut . Marchew , pietruszkę , seler utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Porę i cebulę drobno usiekać . Rozgrzać oliwę i smażyć mięso aż się zarumieni . Do garnka wrzucić mięso , jarzyny , cebulę , przyprawy. Zalać wodą tak aby przykryła mięso . Dusić 1 ½ godziny . Zrobić rumianą zasmażkę z masła i mąki . Dodać do gulaszu . Doprawić .
Podawać z kaszą na sypko i z ogórkami kiszonymi .

dodane na fotoforum:

asiaprz

asiaprz 2008-08-31

wygląda smakowicie:)

basiaw

basiaw 2008-08-31

ale bym zjadła... :/

nicoline

nicoline 2008-09-02

oglądając te apetyczne zdjęcia język się przykleja do kręgosłupa

bunia

bunia 2008-09-02

Natychmiast odkleić ( język oczywiście )- może się jeszcze przydać ( hi hi ). Zapraszam na kolacyjkę i dobrą herbatkę .

mamahub

mamahub 2011-04-19

zrobiłam wszystko wg przepisu - tylko zamiast mięsa gulaszowego dałąm wieprzowe... ale nie wyszło smaczne, strasznie rzadkie było i nawet jak dałąm 4 łyzki mąki do zasmażki to dalej było rzadkie.... i bardzo ostre.... nie wiem może ja mam inny smak - jestem początkową kucharką i to był mój pierwszy gulasz......i.... miałąm zamiar zrobić jeszcze dużo innych pani przepisów.... ale teraz nie wiem.....nawet an zdjeciu wygląda gęsto...:(((

bunia

bunia 2011-04-19

Mamahub - a ile wody dałaś ? Z tego co piszesz wynika że po prostu zrobiłas za wodnisty . Przy takich proporcjach i czasie gotowania sama cebula rozgotowując się zagęszcza gulasz .Mąka tylko wiąże wszystkie składniki. Przy wieprzowninie trzeba dusic dłużej . Na taka ilośc miesa daje sie najwyżej 3-4 szklanki wody i gotuje na małym gazie aż odparuje o połowę. Jak zostanie 1,5-2 szklanki płynu to gulasz jest gęsty sam z siebie nawet mąka niepotrzebna .

mamahub

mamahub 2011-04-19

acha czyli pewno dałam za dużo wody :( wyszło mi w sumie pół gara...i jedną cebulę mniej dałam...i dusiłam z zamkniętą pokrywką, czy to ma wpływ? w przepisie jest też podana papryka mielona,nie wiedziałam czy dać ostrą czy słodką więc dałam ostrą.... ale dalej jakos smak mi nie odpowiadał wiec juz doprawiłam przyprawą do gulaszu i stąd ta ostrość końcowa... nie było tragiczne, zjedliśmy ale spodziewałam się czegoś lepszego.... no cóż dopiero stawiam pierwsze kroczki w gotowaniu, pani ma takie wspaniałe przepisy ze na pewno wkońcu jakiś mi wyjdzie taka jak trzeba...pozdrawiam:*

bunia

bunia 2011-04-19

mamahub - no niestety nie da sie od razu wszystkiego umieć- każdy na poczatku robić raz lepiej raz gorzej. Na pól kg mięsa daje się zawsze ok. 3 szklanek wody - i gulasz robi się wolno. Musi się gotować i gotowac i gotować - żeby cebula sie rozgotowała i mieso było miękkie . Paprykę dodaje się na końcu i lepiej słodką bo ostra jest czasem gorzka ( najlepiej kupować paprykę Kotanyi - jest na prawde dobra ).

mamahub

mamahub 2011-04-20

no tak ale jeśli dałabym 3 szklanki wody to nie przykryje wtedy miesa:( a w przepisie tak pisze....i pisze też ,,Do garnka wrzucić mięso , jarzyny , cebulę , przyprawy.Zalać wodą tak aby przykryła mięso" skoro przyprawy to sądziłam ze paprykę tez muszę wtedy dać...przepraszam ze tak dociekam ale kto pyta nie błądzi jak to mówią:)pozdrawiam:)

bunia

bunia 2011-04-20

mamahub- ale musisz dobierać ilość wody do ilości miesa . Na pół kg miesa 3-4 szklanek wody zupełnie wystarczy .Nie wiem jaki garnek użyłaś - ale 4 szklanki wody to dyżo . Ja gotuje w takim o średnicy ok.20 cm - jak włożę cebulę , mięso i warzywa i wleje wode to jest prawie pełny . Może po prostu włożyłaś wszystko do dużego garnka i jak wlałas wode to ledwo dno było zakryte . Garnek też trzeba dobierac do ilości potrawy którą gotujesz . to tak jak z rosołem . Na 1 kurczaka takiego ważącego ok 1,5 kg + warzywa nie bierze się więcej niż 8 szklanek wody .Trzeba tak wybrac garnek zeby woda przykryła kurczaka . I po gotowaniu musi zostać ok 5 szklanek rosołu -inaczej to będzie ,, wodzianka ,, nie rosół .Musisz po prostu próbować - za którymś razem bedzies już umieć na ,, oko ,, ocenic ile czego trzeba . Powodzenia .

akwaa

akwaa 2012-02-24

zrobiłam to danie i gulaszem bym go nie nazwała - to raczej potrawka z kurczaka - do tego miałam ten sam problem co mamahub, tyle, że po prostu przed zagęszczeniem odlałam zbędną wodę
generalnie jak dla mnie jest to danie w sam raz dla dzieci do białego ryżu a nie kaszy i ogórków
jestem zawiedziona, bo stałam przy garach ponad 2 godziny a efekt bardzo średni

bunia

bunia 2012-02-24

akwaa- potrawka to jest z gotowanego mięsa w sosie robionym na bazie wywaru , soku z cytryny , żółtka i maki ( może być z jarzynami ) . A gulasz to gulasz . A Ty odlewając wywar z duszenia zrobiłaś coś co się w głowie nie mieści . Kompletna bzdura . Wylać cały smak - no to nie dziwie się , że efekt był średni . Do tego stać przy duszeniu 2 godziny - to jak myslisz po co mieso zalewa się wiekszą ilością wody ? Właśnie po to by odparowała i by nie trzeba byłóo nad tym garnkiem stać . Oj coś mi się wydaje , że po pierwsze wcale nie robiłaś potrawy - bo tego nie sposób spaprać , nawet ktoś kto nigdy nie gotował da sobie radę , a po drugie piszesz bo piszesz . Konto założone godzinę temu po to by wejść do mnie i skrytykować - genialne ( a gotowałaś /eś w tzw miedzyczasie ) ?

dodaj komentarz

kolejne >