Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Łosoś z sosem malinowym :
Przepis znalazłam na stronie ,, for the Body and soul,, karolci .Nie przepadam za octem balsamicznym więc zrobiłam sos trochę inaczej .
Czas : 10 minut + 1 godzina marynowanie .
Składniki :
2 kawałki łososia
1/3 szklanki malin ( mogą być mrożone )
2 łyżki oleju słonecznikowego + olej do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki konfitury malinowej
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka masła
Utrzeć maliny z olejem , sosem sojowym , 1 łyżeczką konfitury , mielonym pieprzem . Wymieszaną pastą posmarować łososia i zostawić przykrytego w lodówce przez 1 godzinę . Po tym czasie zetrzeć marynatę z ryby, a filety osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym . Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia po 3-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu zdjąć rybę z patelni i trzymać w cieple. Zlać nadmiar oleju pozostawiając 1-2 łyżki . Na patelnię dodać marynatę , masło, 2 łyżeczki konfitury i podlać 1/3 szklanki wody. Dusić sos ok. 3 minut aż się zagęści . Podawać łososia polewając go sosem i dekorując kilkoma malinami z surówką .
Tym których dziwi zestawienie użycie w przepisie konfitury wyjaśniam , że z sosem sojowym czy octem balsamicznym podobnie jak miód w efekcie końcowym nie dają smaku słodkiego .
dodane na fotoforum:
cudolik2 2008-08-29
wyglada rewelacyjnie!czy to jest ryba w sosie slodko-kwasnym,ozdobiona sezonowymi owocami?piekne!!! pozdrawiam!
cudolik2 2008-08-29
hahaha!!! buniu,przepraszam!-zanim pojawil mi sie napis nad zdjeciem,zdazylam juz napisac(niestety)-to-co napisalam....pozdrawiam!
bunia 2008-08-29
To przepis ,, importowany ,, z Kanady. Znajoma jadła u rodziny. Z innymi owocami nie próbowałam . A z malinami jest świetny. Sos jest też malinowo-pieprzny. Masz rację lekko słodkawy, lekko kwaskowaty, pieprzny.Smaczny. Myślę że podobny efekt powinien być z zastosowaniem borówki , żurawiny lub konfitury z nich.