Kotlety schabowe lekko podduszone

Kotlety schabowe lekko podduszone

Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php


Kotlety schabowe lekko duszone :
Jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co dom to lekkie niuanse w robieniu. Skład panierki niby prosty. Ciekawe czemu w każdym domu smakują inaczej . raz są to zwykłe schabowe – raz poezja.
Czas : 1 godzina

Składniki :

10 kotletów schabowych ( z kością lub bez jakie kto lubi )
3 jajka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz mielony
smalec
½ kostki smalcu ( 10 dag )
¼ kostki masła ( 5 dag )
maggi w płynie do smaku

Kotlety rozklepać ( bez przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w mące, jajku, bułce tartej , jaku i znów bułce tartej . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , dodać pokrojone w plasterki masło . Na patelnię po smażeniu kotletów wlać wodę i podgrzewać 5 minut. Zalać płynem ułożone w rondlu kotlety. Dusić pod przykryciem 15 minut.
Najlepiej smakują podane z ziemniakami puree i obgotowaną kiszoną kapustą z koperkiem .

dodane na fotoforum:

prelud

prelud 2008-08-29

To jest to, co tygryski lubią najbardziej:]

dodaj komentarz

kolejne >