Ten i inne moje przepisy znajdziecie na forum Luny19 i Luny13 – GarKulinar .Przeoisy są tam pogrupowane wg rodzajów dań więc łatwiej jest odszukać jakiś przepis. Wielu garnkowiczów już tam wstawia swoje przepisy .Zapraszamy do oglądania i wstawiania swoich przepisów .
https://garkulinar.jun.pl/index.php
Muszle z mięsem zapiekane w sosie :
Conchiglioni – duże muszle doskonale nadają się do faszerowania. Doskonałe są zapiekane w sosie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
20 sztuk muszli ( makaron Conchiglioni )
25 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
½ szklanki słodkiej śmietanki
5 łyżek utartego sera żółtego ( Chedar )
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju( 7-8 minut ). Odcedzić . Rozłożyć by przestygł , a nie posklejał się . Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę . Dodać do miej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem , 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym , mielonym pieprzem .Nadziać muszle farszem . W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić bulionem i śmietanką . Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano . Gotować na małym gazie 5 minut. W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem . Każdą muszelkę posypać serem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.
dodane na fotoforum:
asiula32 2008-08-29
ale u Ciebie same smakołyki widze mniam mniam....
wiola29 2008-08-29
Te muszelki wyglądają smakowicie !!! Pozdrawiam.
waszka 2008-08-29
robilam kiedyś podobne danie,tylko mięsko wkładałam do rurek z makaronu....pycha:)
bunia 2008-08-31
Nic bardziej błędnego - wcale nie są pracochłonne. Muszle kupuję gotowe i zanim się podgotują robię farsz . Pracujesz 20 minut, a potem to się samo przez 40 minut zapieka.