Od zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić .
Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta.
Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników .
Przepis na blogu ,, Buniabaje w kuchni,,
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-chrzanowa-z-jajkiem-i.html
dodane na fotoforum:
izolek 2014-04-24
Wygląda cudnie i tak...światowo!
Fajną odmiana jest biały barszcz bez białej kiełbasy a na nim cieniutkie czipsy z kindziuka.
Smacznego.