Czarna rzepa -kiedyś bardzo popularna , potem pozostała w użytku w zasadzie tylko w medycynie naturalnej , produkcji kosmetyków i żywieniu eko . A szkoda bo jest bardzo smaczna .Czasem udaje mi się kupić . W ramach odgrzebywania starych przepisów postanowiłam pokazać , że czarna rzodkiew to nie tylko ostra surówka z utartej ( z jabłkiem ) ale też wiele innych ciekawych potraw .Dziś przedwojenne chipsy z rzepy .Prababcia robiła je gdy ktoś w domu był podziębiony .
Przepis na blogu ,,Buniabaje w kuychni"
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2012/03/czarna-rzepa-karmelizowana.html
dodane na fotoforum:
harssz 2012-03-20
ja często ją kupuję ........
tartą rzepę , doprawiam śmietaną , solą i pieprzem ...
ale bez jabłka :))).......
w takim razie następnym razem zrobię z jabłkiem i chipsy :))) ...
hancia 2012-03-20
ja jeszcze nie jadłam rzepy w takim wykonaniu :)pozdrawiam i życzę miłego popołudnia
babcia1 2012-03-20
Ty zawsze Buniu wynajdziesz coś Ciekawego i smacznego...
bunia 2012-03-20
babcia1- to moja Prababcia robiła takie różne rzeczy . Nie wiem co było powodem tej jej otwartości na wszelkie kulinaria czy luksus młodości czy czasy głodu . Potrafiła i zupę rakową zrobić i zupę z pokrzyw . Nie wolno tylko było niczego zmarnować i podawać niedbale . Jak ktoś chciał zjeść kanapke w biegu to dostawał taki opiernicz , ze mu kapcie spadały . Mógł być razowiec z pasztetówką ale na talerzyku , a talerzyk na serwetce , a chleb pokrojony na kawałeczki i jeszcze szczypiorkiem posypany . Do dziś pamietam jak sie czasami ktos z nią sprzeczał bo sie spieszył . Argument był jeden - jak raz odpuścisz to z gazety potem jeść będziesz .
ami50 2012-03-21
Poczuj dotyk uśmiechu
I miej piękny dzień,
Idź w ten dzień bez pośpiechu
Podejmując jego grę.
Życzę.
Na niebie i w sercu słońca,
a na twarzy
uśmiechu bez końca