Puree cytrynowe z groszku
Groszek konserwowy do dla mnie żelazna rezerwa w zapasach - a przy tym ulubiony dodatek . Robie z niego jarzynki , kremowe zupy , dodaję do sałatek . Bardzo też lubię puree z groszku . Wypróbowałam już kilka jego wersji. Dziś będzie o smaku słodkawo- cytrynowym .
Przepis na bloogu ,, Buniabaje w kuchni ,,
Tu:
https://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/09/puree-cytrynowe-z-groszku.html
Groszek konserwowy odcedzić . Masło roztopić na małym gazie . Włożyć do malaksera groszek , wlać płynne masło .Dołożyć Lemon Curd .Zmiksować . Przełożyć do garnuszka . Oprószyć mąką i podgrzewać na małym gazie mieszając . Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny .
Dobrze smakuje z rybami smażonymi na maśle , drobiem na cytrynowo , gotowanymi rybami .
dodane na fotoforum: