Szparagowa z waflami :

Szparagowa z waflami :

Delikatna , typowo wiosenno-letnia zupa . Zamiast zagęszczania mąką - wafle .

Czas : 20 minut

Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 litra wody
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
sól
szczypta cukru
1 wafel ryżowy z solą morską ( Good Food )
wafelki do przegryzania ( użyłam Minis Kuku-Kurydza Good Food )

Szparagi umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą i dodać szczyptę soli. i cukru . Gotować 15 minut .Wrzucić wafel by nasiąknął płynem . Dodać śmietankę . Zmiksować w malakserze na krem .Doprawić do smaku . Zmieszać z koperkiem .
Podawać w filiżankach z wafelkami do przegryzania .
Doskonałe danie na wiosnę , lekkie , bez mięsa i odrobiną koniecznego dla organizmu nabiału ( śmietanka ) i wszystkich mikroelementów i witamin ze szparagów ( kwas asparaginowego poprawi nam koncentrację i pamięć ) - a wykorzystanie wafla ryżowego zamiast mąki to plus na rzecz lekkości

dodane na fotoforum:

lila25

lila25 2011-05-04

pyyysznosci , cos dla mnie , pozdrawiam :)

niulka1

niulka1 2011-05-04

świetny pomysł-muszę wypróbować - dzięki!

krynia2

krynia2 2011-05-04

Szparagi....to fantastyczy dodatek jak widać nie tylko do mięs........pozdrawiam.

ajch3

ajch3 2011-05-04

Uwielbiam szparagi ale białe .Mieszkam w zagłębiu szparagowym i już zaczynają snić mi się po nocach tyle tu ich

aguta11

aguta11 2011-05-04

Pychotka...bardzo lubię szparagi zielone jak i białe...pozdrawiam...z zielonych jeszcze nie gotowałam...

madu02

madu02 2011-05-04

delikatna, apetyczna i wytworna...

inesa75

inesa75 2011-05-04

nigdy nie jadłam muszę spróbować , bo szparagi uwielbiam :)

alik61

alik61 2011-05-04

ale śliczna filiżanka:)))

kris13

kris13 2011-05-05

Dobra!...i super podana_tylko jeść!

dodaj komentarz

kolejne >