Wcale nie skomplikowane danie .Dodatek doprawionej na ostro duszonej gruszki zmienia smak zwykłej pieczeni .Piekę razem z ziemniakami .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
60 dag piersi z indyka
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
sól morska
pieprz kolorowy grubo mielony
1/2 szklanki wody
1 goździk
2 duże gruszki ( twarde )
kilka obranych młodych ziemniaków
Zrobić pastę przyprawową z 1 łyżkę oleju, miodu ,papryki, majeranku , szczypty kurkumy , szczypty soli . Natrzeć dokładnie mięso i zostawić w lodówce by przeszło marynatą ( ja wkładam do lodówki na noc ) . Wyjąć mięso - obetrzeć marynatę ( zostawić ją do posmarowania ziemniaków ) .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .Pod koniec smażenia dodać masło i poczekać aż się lekko zrumieni.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posmarować marynatą która pozostała od mięsa . Zalać tłuszczem ze smażenia .Przykryć naczynie . Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić go na 220 * C i piec 1 godzinę od czasu kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę .
Gdy upiecze się już mięso przekroić gruszki na połówki .Pokroić gruszki w plastry ( każdą połówkę na 3 ) . Przelać sos z pieczenia do szerokiego garnka (mięso i ziemniaki zostawić w naczyniu żaroodpornym w wyłączonym piekarniku by nie ostygło ).Ułożyć w nim plastry gruszek i zagotować. Trzymać na małym gazie 3 minuty .
Podawać mięso pokrojone w plastry obłożone pieczonymi ziemniakami i plastrami gruszki . Sos podać osobno .
( na zdjęciu widać końcówki wykałaczki przy ziemniaku- a to dla tego że mi uporczywie spadał z mięsa to go sobie ,, przypięłam ,, - do jedzenia oczywiście wyciągnęłam - nie ma obowiązku wtykania - hi hi )
dodane na fotoforum:
reni50 2011-05-01
jak zwykle piękna dekoracja...
kas13 2011-05-01
miłego po południa!
rudy13 2011-05-01
a to łobuz z ziemniaczka .....
pomysł z dodaniem gruszki superowy ..... a czy ważne jaki miód się dodaje ? ..... bo mają w końcu różne smaki .....
bunia 2011-05-01
Rudy13- ja do doprawiania mięs używam przeważnie najzwyklejszy wielkokwiatowy - chodzi mi o karmelizację przy pieczeniu .Tylko jesli mieso , drób czy ryba ma byc w okreslonym smaku np lawendowym , pomarańczowym itp to używam miodu smakowego ( wtedy zaznaczam w przepisie ) .Tu zwykły wystarczy - gruszka nada swojego smaku sosowi .Zresztą każdy łagodny moze być .
rudy13 2011-05-08
Grażynko, wyszło pysznie, goście chwalili pomysł i smak .... zostało trochę na dziś, więc obiad bez roboty .... dzięki za przepisik ....
przyjemnej niedzieli ...pozdrówka ... :))
bunia 2011-05-08
rudy13 - cieszę się . Ja też jak piekłam to więcej . Zostało to juz nie podawałam z gruszkami tylko normalnie jak pieczoną pierś i surówką . Jeszcze jedną porcję mam zamrożoną .