Faszerowane papryki na grzybowo :

Faszerowane papryki na grzybowo :

Pachnie w całym domu - uwielbiam szczególnie zimą bo przypominają jesienne aromaty.

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 duże papryki ( używam czerwonych lub żółtych )
0,3 kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
4 średnie pieczarki
garść suszonych grzybów ( ok. 10 kapeluszy całych )
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
maggi
1/2 pęczka kopru
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu grzybowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
3 łyżki mąki
woda

Namoczyć grzyby i ugotować . Odcedzić zachowując wodę z gotowania i pokroić . Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku . Ścięte wierzchy z papryk pokroić drobno ( bez ogonków ) i wsypać do garnka .Wsypać do garnka pokrojone grzyby i wlać wywar z gotowania . Rozpuścić w gorącej wodzie kostki bulionowe i zalać papryki .Przykryć garnek i dusić ok. 30 minut ( od zagotowania ) .
W osobnym garnuszku roztopić masło i wsypać na nie mąkę . Wymieszać . Wlać śmietankę , a potem dolewać wywar z gotowania papryk aż sos osiągnie pożądaną gęstość .Łyżką cedzakową wyjąć papryki .Z wywaru w którym się gotowały wyłowić ( łyżką cedzakową ) grzyby i pokrojone kawałki papryki i dodać do sosu .
Podawać same , z pieczywem lub z ziemniakami - jak kto lubi .

Resztę wywaru z gotowania jaka zostaje ( zawsze jest go za dużo w stosunku do ilości papryk ) wykorzystuję do zrobienia zupy - taka grzybowo- paprykowa z dodatkami lub zamrażam w porcjach jako baza do zrobienia sosu do jakiegoś mięsa .

Na wywarze zrobiłam zupę https://www.garnek.pl/bunia/13997341/zupka-po-paprykowa

dodane na fotoforum:

reni50

reni50 2011-03-28

chętnie bym posmakowała, tak apetycznie wyglądają...

stor55

stor55 2011-03-28

bardzo pomysłowe , papryczki faszerowane bardzo lubię ,szkoda ,że tylko ja sama :) pozdrawiam

kinia21

kinia21 2011-03-28

mmm...niebo w gebie...

yvonne7

yvonne7 2011-03-28

jaką zimą? przecież już wiosna :)

bella80

bella80 2011-03-28

moje ulubione danie...polecam gorąco...pozdrawiam:)

bunia

bunia 2011-03-28

yvonne7- jaka wiosna - ja tam w kalendarz nie patrzę a na dworze zimno

jagoda8

jagoda8 2011-03-28

Bardzo lubię,pozdrawiam wiosennie

yvonne7

yvonne7 2011-03-28

ja też nie patrzę w kalendarz, a krokusy zimą nie kwitną :)))

symonka

symonka 2011-03-28

poproszę o jedną papryczkę,mniam

bunia

bunia 2011-03-28

yvonne7- e tam zaraz krokusy- od okna mi wieje jakotworzyłam , na spacerze z psem zmarzłam to znaczy zima ( a na trawnik nie patrzyłam ) : )

kris13

kris13 2011-03-28

O,matko! ale u Ciebie dziś wyżerka!!!...mniammmmm !!!!!!!!!!

lila25

lila25 2011-03-29

pycha jedzonko tylko pozazdroscic rodzinie :))

karpacz

karpacz 2011-03-29

Robię podobne tylko bez suszonych grzybów. Są pyszne:))))

dodaj komentarz

kolejne >