Marchewkowy ryż :

Marchewkowy ryż :

Takie niby risotto .
Czas :30 minut
Składniki :
1 szklanka ryżu
1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
szczypta kurkumy
1 łyżka masła
1/2 szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki
Dokładnie wypłukać ryż kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć . Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy .Na wrzący wrzucić ryż .Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz . Gotować pod przykryciem mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew sie równo rozłożyła w ryżu przez 25 minut .Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw , ryb , drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej .
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej sie gotuje , ale zależało mi by marchew sie równomiernie rozłożyła w ryżu .

dodane na fotoforum:

adam24l

adam24l 2011-02-12

smacznego

szaman1

szaman1 2011-02-12

Pyszny ,pozdrawiam miłej soboty :)))

yvonne7

yvonne7 2011-02-12

super by było dodać szczyptę żółtego curry - idealnie komponuje się z ryżem i marchewką :)

reni50

reni50 2011-02-12

świetnie wygląda...

basiaz

basiaz 2011-02-12

witaj Buniu,znowu ślinka mi kapie.Pozdrawiam:)

kris13

kris13 2011-02-12

Ooo! coś nowego...ze starego właściwie;)))

skalnik

skalnik 2011-02-13

Fajne lekkostrawne danko .
Pozdrawiam

ondra

ondra 2011-02-13

Wspaniałości! Pozdrawiam :)))

dodaj komentarz

kolejne >