Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi :

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi :

Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
chrzan Wasabi

Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i kostkę bulionową . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .

dodane na fotoforum:

mania99

mania99 2011-01-16

już się częstuje tymi pysznościami
pozdrawiam:)

beata3

beata3 2011-01-16

SMACZNEGO

jagoda8

jagoda8 2011-01-16

Super-POZDRAWIAM.

pola13

pola13 2011-01-16

Witam i serdecznie pozdrawiam,życzę miłego wieczoru i udanego,pogodnego tygodnia

reni50

reni50 2011-01-16

smacznie to wszystko wygląda...

tczew54

tczew54 2011-01-16

Ponoć indycze mięso jest bardzo zdrowe. Ciekawy przepis Buniu. Pozdrawiam.

danwi66

danwi66 2011-01-16

Mój kolega mawia"ze słodyczy najbardziej lubię golonkę:)...".....no cos dla niego...pyszności:)...

lubisie

lubisie 2011-01-16

Ależ tu smacznie... Aż żal opuszczać tą stronke:)

beata3

beata3 2011-01-17

Poranna kawa paruje z promieniem słońca się miesza spokoju nastrój ją słodzi w powietrzu uśmiechy wiesza… Moc obowiązków i pracy do Ciebie co dzień przemawia a ja na chwileczkę małą chciałabym po przeszkadzać, zgarnąć ciepło do myśli, źródło rozperlić radości, by urok porannej chwili do zmroku w sercu Twym gościł.

bartek5

bartek5 2011-01-17

DZIEN DOBRY...ZYCZYMY MILEGO DNIA

boberek

boberek 2011-01-23

Bardzo je lubię, ale odstraszają mnie te małe, cieniutkie kości:(

bunia

bunia 2011-01-23

boberek - jak jest ugotowana do miękkości to zaraz po wyjęciu łatwo usunąć skórę i delikatnie nacisnąć na mięso - ,, blaszki ,, same sie oddzielą . Po tym można poznać czy golonki indycze są dobrze ugotowane

dodaj komentarz

kolejne >