Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie :

Okoń nilowy w kwaskowatej galarecie :

Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku .Okoń nilowy jest bardzo delikatny i doskonale w tej galarecie smakuje .

Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce

Składniki :

2 filety z okonia nilowego
1/2 litra wody
pieprz mielony biały
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 białej części pora
kawałek selera
sok z cytryny do smaku
½ łyżki cukru
1 łyżeczka Delikatu ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 cebule
maggi do smaku
4 łyżeczki żelatyny

Ugotować wywar z włoszczyzny z Delikatem ( lub kostką bulionu rybnego ), liściem laurowym , zielem angielskim , cebulą .Przecedzić .Włożyć pokrojony w kawałki filet z okonia nilowego i na małym gazie gotować 15 minut. Ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć w miseczkach ( półmiskach ) na których będzie wylewana .Przecedzić ponownie wywar - doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru, maggi, pieprzem mielonym ( białym ) . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie , zalać zalewą ryby ( udekorowane ozdobnie powycinaną marchewka , zieleniną - jak kto woli ). Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Galaretka powinna być lekko kwaskowa .

dodane na fotoforum:

anika55

anika55 2010-12-16

Życie to biała kartka, czym ją zapełnisz, tyle będzie warta.......
Pozdrawiam zyczac milego dnia :))wykorzystam przepies

tczew54

tczew54 2010-12-16

Ciekawy przepis. Wykorzystam go.
Pozdrawiam.

kregi

kregi 2010-12-16

to musi byc super!

calipsa

calipsa 2010-12-16

nie miałam pojęcia o istnieniu okonia nilowego;) myślałam, że okoń to okoń;)

magdabo

magdabo 2010-12-16

Cudowna dekoracja , u mnie zawsze karp w galarecie ...

dodaj komentarz

kolejne >