Zaczynam powoli wstawiać Wigilijno świąteczne propozycje
Śledziki na Wigilię - smaczne - można zrobić wcześniej .
Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie
Składniki :
kilka filetów świeżych śledzi
mąka do oprószenia
olej
sól
Pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
2 liście laurowe
1 szklanka octu
1,5 szklanki wody
1/2 łyżki miodu
2 czerwone cebule
Umyte śledzie osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Zagotować wody z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę - bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).
Wszystkim zainteresowanym potrawami Wigilijnymi polecam forum https://www.garnek.pl/forum/potrawywigilijne
dodane na fotoforum:
tczew54 2010-12-14
Ja zalewam wrzącą zalewą i wszystkie ości robią się bardzo kruche oraz natychmiast zamykam słoik z gumką i szklanym wieczkiem i sprężyną. Mogą dłużej stać w lodówce. Jeszcze nawet taki słoik opatulam dużym ręcznikiem.
Sory, nie chcę zmieniać Twego przepisu. Uwielbiam tak przygotowane śledzie oraz cebulę.
bunia 2010-12-14
tczew54 - ja kiedyś też tak robiłam - ale ponieważ nie znoszę ości w rybach to się wycwaniłam- kupuję filety ze śledzi bez ości ( a jak cos z ości zostanie to usuwam przed smażeniem i mam spokój- czyste mięsko ze śledzia )
rudy13 2010-12-14
na to czekałam... uwielbiam takie opiekańce w octowej zalewie.... tylko nie wiem czy tak długo wytrzymają w lodówce... hi hi hi....