Oranżowy ton :

Oranżowy ton :

Jestem dzień do tyłu z wstawianiem przepisów- to jeszcze wczorajszy obiadek - to wszystko przez gości. Jak złapie oddech to powstawiam zaległosci .
Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków . Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy .Dopasowałam do tego smak.

Czas : 30 minut + marynowanie

Składniki :

4 steki z łososia
olej z pestek winogron
2 duże pomarańcze - soczyste
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 mandarynki
szczypta otartej skórki mandarynkowej
3 cytryny
2 łyżeczki miodu pomarańczowego ( jak nie ma to neutralny- smakowo jasny np. lipowy )
3 łyżki sosu sojowego jasnego
mąka do oprószenia
pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki masła
szczypta soli
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn , mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .
Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .

dodane na fotoforum:

azan04

azan04 2010-11-13

Jak zawsze smacznie u Ciebie ..;-)
Pozdrawiam ...

halinag

halinag 2010-11-13

U Ciebie zawsze pysznie...dobrej nocy
re:przepis będzie pod ciastem

dodaj komentarz

kolejne >